luni, 26 septembrie 2022

Aici și acum - Santa MontefioreAn aparitie: 2022

Colectie: Blue Moon

Autor: Santa Montefiore

Editura: LITERA

Nr. pagini: 464

 

„Aici și acum” este o poveste care arată cum să te bucuri de fiecare clipă și să nu clachezi atunci când te confrunți cu dificultăți. Cu toate acestea, spre deosebire de multe cărți anterioare ale acestei autoare, anxietatea apare încă de la primele pagini. Totul pentru că protagonista Marigold, mamă de fiice adulte și proprietară a unui magazin din sat, descoperă într-o zi că are lacune de memorie. Deodată devine confuză: nu-și amintește ce trebuia să facă sau unde să meargă. Toți cei din jurul ei  sunt convinși că la o anumită vârstă uitarea este normală: se întâmplă și nu trebuie să-ți faci griji. Marigold, însă, simte că ceva nu este în regulă. Situația, care o supară, se repeta, iar femeia merge la doctori. În același timp, în fața rudelor, vrea să se prefacă că totul este bine. Glumește despre posibile greșeli și accidentări, iar dacă sugerează că ceva nu este în regulă, este contrazisă. Mama ei, în special, nu își permite să creadă că fiica ei ar putea avea probleme cu creierul. Nan crede că ea – în calitate de reprezentant al generației mai în vârstă – este cea care poate avea probleme grave de sănătate. Cu toate acestea, Nan este un exemplu de sănătate și singurul lucru care o distinge este tendința de a se plânge constant. Aceasta nu o va sprijini pe Marigold, cel puțin nu până când nu va crede în boala ei. Este diferit cu fiicele și soțul ei.În cele din urmă, Marigold primește un diagnostic crud: demența. Și atunci toți oamenii din jurul Marigold decid să strângă amintiri pentru ea.

„Aici și acum” este un roman care aduce în prim plan mai multe teme. Una dintre ele este boala lui Marigold, neputința ei și a rudelor și inevitabilitatea destinului: chiar și cu implicarea familiei, îngrijirea la domiciliu va deveni în cele din urmă insuficientă. A doua temă o reprezintă reacțiile rudelor la boală: unii neagă, alții simt frică și vor să fugă, alții știu că vor face față oricărei situații și vor face planuri pentru viitor. Dar Santa Montefiore nu se oprește aici. Ea îndreaptă atenția cititorului către soarta fiicelor lui Marigold. Una dintre ele a trăit până acum confortabil cu părinții ei, ducând o viața de blogger - lipsită de griji și destul de egoistă. A doua tocmai se întoarce la casa familiei după ce s-a despărțit de partenerul ei. Își dorește ceva diferit de viață decât iubitul ei, așa că suferă, dar nu poate face față lipsei lui de angajament. Acolo, ea găsește sprijin și șansa de a o lua de la început, deși credea că a ratat șansa de a fi fericită. Totuși, cea mai puternică temă din „Aici și acum” este dragostea. Dennis, care o iubește pe  Marigold, este un ideal - atitudinea lui va evoca cele mai multe emoții.

Pe scurt: Autoarea a reușit să creeze o carte șocantă, care amintește de fragilitatea fericirii și, în același timp, caldă și emoționantă. De asemenea, a creeat o atmosferă unică, personaje reale, care ar putea fi rudele noastre, prietenii noștri. Iar prin titlul romanului ne-a transmis un mesaj mai profund:  Să nu privim în trecut, pentru că ne împiedică să trăim prezentul și să ne bucurăm de ceea ce durează. Nu vă gândiți prea mult la viitor, căci va veni oricum și va fi momentul potrivit să vă faceți griji.

Aspecte pozitive:

  •  relațiile de familie.
  • maturizarea/transformarea protagoniștilor și lupta cu propriile vicii, de exemplu egoismul lui Suze.
  • relația conjugală - puterea iubirii și a sprijinului „la bine și la rău”, dar nu cu orice preț.
  • prezentarea demenței ca o problemă de familie, dificultățile în a face față situației.

2 comentarii: