marți, 15 martie 2022

Sora pierdută - Lucinda Riley
Colectie: Blue Moon

Autor: Lucinda Riley

An aparitie: 2022

Editura: LITERA

Nr. Pagini: 672

   

„Sora pierdută” este al șaptelea volum al unei minunate serii despre soarta fiicelor adoptive ale excentricului și misteriosului milionar Pa Salta, care poartă numele pleiadelor. Lucinda Riley, în cea mai recentă carte a ei, a creat o poveste enigmatică despre Merope, o fiică pe care Pa Salt nu a găsit-o niciodată și care se pare că a ocupat un loc special în inima lui, după ce a căutat-o toată viața.

Se apropie prima aniversare a morții lui Pa Salta, iar avocatul său, după ani de căutări inutile, găsește în sfârșit o urmă care l-ar putea duce la fiica dispărută a clientului său. Bărbatul transmite informațiile despre Merope surorilor D'Apliese și dispare pentru pentru că niște chestiuni urgente îl cheamă. Surorile decid să o găsească împreună pe Merope și să-i confirme identitatea. Cece și prietena ei călătoresc în Noua Zeelandă, unde se găsește a șaptea soră și un inel ca dovadă a identității ei. Fetele se află într-o cursă contra cronometru pentru a o găsi pe Sora Pierdută cât mai repede posibil, astfel încât ea și celelalte surori să poată depune o coroană de flori în Marea Egee, unde Ally a văzut ultima oară iahtul tatălui ei, Pa Salta.

Din păcate, Mary McDougal, proprietara inelului, singura care poate confirma că fiica ei Mary Kate este într-adevăr Sora Pierdută, tocmai a început o călătorie în jurul lumii. Așa că surorile pleacă una câte una în Noua Zeelandă, Canada, Anglia, Franța și Irlanda, dar evaziva Merope încă le scapă din mâini. Se pare că nu vrea să fie găsită..

 „Sora pierdută” – ca toate romanele Lucindei Riley – se desfășoară pe două planuri de timp. Prima se concentrează pe prezent și viața surorilor, a doua este partea care duce cititorul în trecut și ne permite să descoperim soarta fascinantă a femeilor puternice care au fost cel mai adesea strămoșii surorilor D'Apliese sau au avut o legătură foarte puternică cu ele. De data aceasta, scriitoarea ne duce în timpul războiului civil din Irlanda și prezintă soarta Nualei aparținând organizației Cumann na mBan care sprijină Armata Republicană Irlandeză. Războiul pentru independența al Irlandei prezentat în paginile cărții este un eveniment complicat și foarte interesant din istorie. Datorită originii sale, autoarea descrie lupta pentru independența Irlandei într-un mod foarte viu

 Ca în fiecare volum, și aici Lucinda arată puterea sentimentelor umane. Cum, în ciuda frământărilor războiului, oamenii au putut să se iubească, să se respecte și să facă bine. Prin perseverență și credință, poți obține orice, dar trebuie să ne amintim că cel mai important lucru în toate acestea este dragostea și înțelegerea reciprocă.

 Recunosc că am sentimente amestecate după ce am citit ultima parte a seriei despre cele șapte surori. Știam că este încă o carte despre Pa Salta și că nu vor fi deslușite toate misterele care se acumulaseră în ultimele șase volume, dar în ciuda a tot, mă așteptam la o explicație pentru povestea surorii pierdute și o încheiere a firului său - și, din păcate, nu am găsit-o aici.

Ideea de a „a urmări” Sora Pierdută  în întreaga lume nu a fost  prea grozavă. „Rezultatul” a fost slăbuț – mă așteptam la ceva mai bun. De asemenea, am avut impresia că acțiunea a fost mult mai lentă decât în părțile anterioare - parțial din cauza părților istorice care au devenit mai clare abia spre sfârșitul cărții. Însuși personajul surorii pierdute m-a surprins foarte mult. Și, din păcate, ea nu mi-a stârnit simpatia - după ce i-am citit povestea, pot înțelege de ce a fost atât de neîncrezătoare față de surori, dar nu înțeleg de ce este atât de reticentă în a-și descoperi rădăcinile, rezolvarea misterului surorii pierdute (de vreme ce ea însăși era interesată de mitologie!) sau să împărtășească povestea ei cu cei dragi.

               Aspecte pozitive:

 •  În acest volum nu urmăm un drum drept în care stră-străbunica a suferit din dragoste. Ne concentrăm mai mult aici pe viața de zi cu zi, pe lupta pentru independență și pe frica pentru cei dragi.
 • Scrisoare către sora pierdută de la Pa Salta. Mi-a trezit interesul, sper ca fiul autoarei să poată scrie ultimul volum.
 • Vă recomand să citiți istoria IRA înainte de a citi.

 Aspecte negative.

 • Comportamentul surorilor. O caută pe cea dispărută și vor să o oblige să participe la ceremonie deși nu îl cunoaște pe Pa Salta. Înțeleg că autoarea a vrut să aducă toate surorile împreună, dar comportamentul lor este foarte ciudat. Cum poți să urmărești un străin în întreaga lume și să îi spui: „Știi, tatăl nostru te-a căutat toată viața, dar nu te-a cunoscut. Nu știa unde ești, cum te cheamă, nu știa dacă exiști. Nici noi nu te cunoaștem, dar trebuie să iei parte la ceremonia de adio.” Ei bine, daca cineva mi-ar spune că trebuie sa-mi iau ramas bun de la un om necunoscut cu oameni necunoscuți, probabil aș rade de el.
 • Intrigi istorice, descrieri ale eroilor politici - prea lungi și plictisitoare.
 • Nu mi-a plăcut Mery, m-a iritat atitudinea ei egoistă, mai ales când știa deja că surorile nu voiau să o rănească și totuși le-a ignorat apelurile și mesajele, fiindu-i  milă de ea însăși. O femeie de 60 de ani care are comportamentul unui adolescent răsfățat. 

2 comentarii:

 1. O, dar măcar ai mai bifat o serie :)) Nu știu dacă o voi citi vreodată, sunt cam multe cărți și destul de mari. Plus că, de ceva timp, m-am cam îndepărtat de ficțiunea istorică...

  RăspundețiȘtergere
 2. E o serie draguta. Cred ca ar fi trebuit sa astept, sa fie publicate toate din serie si apoi sa le citesc.

  RăspundețiȘtergere