joi, 31 martie 2022

Camerista - Nita Prose


Colectie: Buzz Books

Autor: Nita Prose

An aparitie: 2022

Editura: LITERA

Nr. pagini: 384

Categoria: Carti thriller

 

Tânăra Molly Gray își iubește meseria. Se trezește în fiecare dimineață, merge la Regency Grand Hotel, își îmbracă uniforma și își îndeplinește sarcinile zilnice de menajeră. Ea se asigură că fiecare cameră este lăsată într-o stare de perfecțiune. Acest lucru nu o face tocmai populară printre colegii ei, care o văd ca pe o ciudată. Dimpotrivă, ea este chiar exploatată de un coleg dubios în scopurile lui, pentru că, în mod ignorant și naiv, îi oferă în mod constant camere pentru mașinațiunile lui criminale. După aceea, desigur, ea curăță încăperile. Dintr-o dată, însă, este implicată într-un caz de crimă când găsește un oaspete mort într-una dintre camerele ei.  Din cauza comportamentului ei deosebit, Molly ajunge rapid pe lista suspecților. De ce a trebuit să moară domnul Black? Și cine este vinovat?

  Promisiunea subînțeleasă din sinopsis că o cameristă investighează m-a făcut deosebit de curioasă privind această carte. Rețelele de socializare vorbesc despre o protagonistă perspicace și cititorului i se promite un caz interesant. Hm, nu, nu pot fi deloc de acord cu asta. Sunt destul de dezamăgită de carte.

Molly este cu adevărat ceva... special. La început am crezut că este bine să aflu mai multe despre abilitățile privind curățenia. Așa că am ajuns să o cunosc mai bine și să înțeleg cum gândește. Nu se spune că are o boală/dizabilitate, dar cred  are semne ușoare ale sindromului Asperger. Am găsit-o foarte simpatică și da, este o persoană care este foarte mulțumită de viața ei.

După ce domnul Black a fost găsit mort, lucrurile au devenit din ce în ce mai lente. Ancheta nu a fost prioritară. A continuat să fie despre curățenie și cât de importantă este perfecțiunea pentru Molly. Asta m-a înfuriat la un moment dat.

Din păcate, toată povestea a fost și ea puțin banală, uneori chiar infantilă. Multe chestiuni au fost tratate superficial, iar problema principală a personajului din titlu s-a rezolvat atât de repede încât nici nu am avut timp să mă îngrijorez. Înțelepciunea intercalată a bunicii pare mai degrabă deplasată, iar finalul mi s-a părut destul de lung și cu siguranță dulce. Simpatia pe care o simțeam pentru Molly a început să se estompeze încet. Mai ales spre final Așteptam ca unicorni fericiți să fugă de după colț și să se alăture cinei delicioase a personajelor.

Cred că acest tip de roman poate fi citit în tren, în săli de așteptare sau în alte locuri unde așteptăm să treacă cumva timpul..

Un comentariu: