vineri, 23 iulie 2021

Partea de nord a inimii - Dolores Redondo


 

An aparitie: 2021

Autor:  Dolores Redondo

Categoria:  Thriller& Suspans & Detectiv

Colectie:  Buzz Books

Editura: LITERA

Nr. pagini: 736

   

Personajul cheie al romanului este Amaia Salazar, subinspector al poliției din Navarra. Educată interdisciplinar, cu un portofoliu plin de succese profesionale, la doar 25 de ani, ea trezește admirația și invidia colegilor săi. Participă la un program de instruire FBI pentru ofițerii de poliție din Europa. Coordonatorul și principalul creier din spatele antrenamentului este faimosul agent Aloisius Dupree, șeful unității de analiză comportamentală. Pe lângă prelegerile standard și observarea muncii agenților, studenții se confruntă cu o adevărată provocare. Sunt implicați într-un caz în curs de investigație. Aceștia servesc agenților mai experimentați ca o bancă de scenarii, indicii și motive posibile, pe care le prezintă în eseurile și rapoartele lor. Unul dintre ei - probabil ghiciți autorul - este atât de controversat, că Amaia se alătură agenților care se ocupă de caz. Sarcina lor este să-l prindă pe „compozitor” - un ucigaș care ucide ritualic familii întregi în timpul unor dezastre naturale. Se îndreaptă spre New Orleans, unde uraganul Katrina tocmai lovește și unde bănuiesc că va lovi din nou.

„Partea de nord a inimii” este o combinație fără precedent pentru mine. Nu numai genurile literare, ci și comploturile. Suspansul se revarsă din aproape fiecare parte. Veți găsi aici munca metodică a celor care întocmesc profilele criminalilor, veți intra în capul celor mai buni agenți FBI și într-o clipă veți auzi despre credințele și ritualurile secrete ale bascilor. Personajele principale ale romanului au încredere atât în abordarea științifică, cât și în ritualurile mistice cu care au fost crescuți. Acest trecut plin de magie și mister îi va conecta pe Amaia și Aloisius, datorită căruia vor crea o echipă de personalități investigative unice. În fundalul evenimentelor pe care le descriu, veți afla povestea copilăriei pe care a avut-o Amaia.

Am ajuns, de asemenea, la concluzia că autoarea intenționează să scrie și mai multe părți ale acestei povești, deoarece complotul anchetatorului american și partea despre fetele răpite rămâne încă neterminată. Mi-ar plăcea să citesc despre asta!

Pe scurt. Chiar dacă nu citiți thrillere, merită să îi cunoașteți pe Amaia și Dupree. Nu sunt super eroi artificiali și idealizați - sunt oameni adevărați din carne și oase cu temeri și slăbiciuni. De asemenea, restul personajelor care apar chiar și pentru o clipă în acest roman, completează povestea și creează un întreg. Recomand!

           Aspecte pozitive:

 •  Amestecul vechilor credințe și superstiții construiește perfect o atmosferă de anxietate constantă.
 • Ø  Capitolele din trecutul personajului principal m-au intrigat cel mai mult, sunt foarte întunecate și pline de durere. Trebuie să punem împreună piesele puzzle-ului aruncate nouă de Redondo pentru a înțelege mai bine personajul principal și ce s-a întâmplat cu ea cu ani în urmă.
 • Ø  Uraganul Katrina, New Orleans, mlaștinile întunecate și valea ploioasă Baztan creează un climat specific.
 • Ø  Cititorul primește o perspectivă asupra evenimentelor tragice care s-au întâmplat în New Orleans - se dovedește că distrugerea cauzată de elementul furibund este doar una dintre problemele cu care s-au confruntat oamenii. Atacurile, răpirile, jafurile, violurile, lipsa accesului la apă proaspătă, foamea și bolile sunt o viziune terifiantă, dar reală.
 • Ø  Profilurile perfect conturate ale personajelor, psihologia personajelor sunt doar unul dintre numeroasele puncte tari ale acestei cărți.
 • Ø  Oferă informații interesante, cum ar fi cea despre sindromul Cotard.
 • Ø  Criminalul este un rătăcitor care călătorește în toată țara, în urma tornadelor, uraganelor, cutremurelor. Nu aduce alinare, bucurie sau ajutor victimelor dezastrelor naturale. Aduce chinuri celor care au supraviețuit și cred că nu li se poate întâmpla nimic rău. El îi chinuiește într-un mod fără precedent pe care l-am întâlnit pentru prima dată.
 • Ø  Sunt prezentate meticulos cercetările efectuate, ipotezele și gândurile ofițerilor. Nu vom găsi acțiuni instantanee la fiecare câteva pagini, dar descoperim totul pas cu pas, cunoaștem personajele și modul cum funcționează serviciile în timpul unui dezastru natural.
 • Ø  Mi s-a părut interesant faptul că extrasele din apelurile de urgență provin din conversații reale din timpul uraganului Katrina.

             Aspecte negative:

 • Am o mică problemă cu cartea, deoarece intriga în sine, personajele create și faptul că acțiunea a fost stabilită în New Orleans în 2005 după uraganul Katrina mi-a plăcut foarte mult, dar cred că romanul ar fi putut fi puțin mai scurt.

2 comentarii:

 1. Sună chiar interesant, o adaug pe wishlist! Mulțumesc!

  RăspundețiȘtergere
  Răspunsuri
  1. Am inteles ca este și un serial pe Neflix care are ca personaj principal pe Amaia Salazar.
   Poate te tentează. Eu nu urmaresc adaptari dupa romane.
   Multumesc pentru vizita si comentariu!

   Ștergere