sâmbătă, 24 iulie 2021

Păzitoarea crocodilului - Katrine Engberg


 

An aparitie: 2021

Autor:   Katrine Engberg

Categoria:  Thriller& Suspans

Editura:  Crime Scene Press

Nr. pagini: 352

 

Pasărea pluvian este o pasăre mică care curăță dinții crocodililor de resturile alimentare. Fiind ”stomatologul” crocodilului, se poate bucura de o viață liniștită, pentru că reptilă uriașă nu o va mânca = situație clasică de câștig-câștig. Dar ce rol are în romanul lui Katrin Engberg?

Thrillerul începe cu un bătrân care găsește corpul mutilat al unei fete într-o casă veche din centrul orașului Copenhaga. La fața locului, doi polițiști, Jeppe Korner și Anette Werner, se confruntă cu o sarcină destul de grea, mai ales că modul în care a fost comisă crima a fost descris anterior de Esther de Laurenti, proprietara casei, în cartea pe care urma să o publice. Povestea crimei scrisă de Esther este probabil sursa inspirației criminalului. În acest fel, realitatea a ajuns din urmă  ficțiunea, sau invers, deoarece este ușor de implementat fanteziile cuiva, mai ales atunci când durerile sunt înecate în alcool, este ușor să devii paranoic.

Din păcate, acest thriller nu m-a captivat și cu siguranță nu a avut evenimente surprinzătoare, i-a lipsit suspansul. Nici nu prea am simțit atmosfera scandinavă. Dar există  și câteva aspecte pozitive ale acestei povești! În primul rând, ideea lui Katrine Engberg pentru poveste este foarte interesantă. Mi-a plăcut și stilul de scriere al autoarei. Acțiunea cărții durează o săptămână și este împărțită în zile individuale. Îmi place idee de a menține o cronologie perfectă.

Unele personaje mi-au plăcut foarte mult, dar de altele m-am săturat după câteva capitole. Din păcate, personajele principale nu mi-au câștigat simpatia - sunt prea stereotipate, dar cu siguranță mi-a plăcut scriitoarea - Esther. Mi-au plăcut inteligența unora dintre personaje și abordarea lor asupra vieții, dar sunt sigură că nici unul dintre ei nu va rămâne în memoria mea prea mult timp.

Intriga a fost scrisă în așa fel încât să nu putem fi siguri de inocența niciunui dintre ei. Toată lumea are un secret, ascuns cu grijă, de la victimă - care se dovedește a nu fi la fel de onestă pe cât pare la prima vedere – până la proprietara casei.

Pe scurt: „Păzitoarea crocodilului” este o carte despre latura întunecată a minții umane, consecințele deciziilor trecute, relațiile de familie dificile, amintiri traumatice și complexitatea sorții. Îl duce pe cititor la Copenhaga,unde  îl atrage în labirintul evenimentelor, estompând linia dintre trecut și prezent, realitate și ficțiune care se împletesc pentru a modela soarta personajelor. Acțiunea se desfășoară  încet, iar titlul cărții, inițial fără legătură, își are justificarea.

2 comentarii:

  1. După ce citești multe thrillere, începi să fii foarte selectiv atunci când vine vorba de un alt thriller. Devine greu să găsești ceva chiar care să te prindă și să-ți placă!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Da, este adevarat ce spui. Citesc foarte multe romane apartinând acestui gen. De a lungul anilor am descoperit autori foarte buni.

      Ștergere