sâmbătă, 15 februarie 2020

Yanxi, palatul suspinelor - Serial chinezesc(2018)
Nr. Episoade: 70
Data de lansare: 2018
Gen: Ficțiune istorică
Țară: China


Astăzi vreau să vă  vorbesc puțin despre o dramă chineză pe care o urmăresc (și de care m-am îndrăgostit). Această supraproducție este  „Yanxi, palatul suspinelor” (2018). Potrivit BBC, a fost cel mai popular serial în anul 2018. Este un serial cu o documentație istorică foarte atentă cu privire la costume, decorațiuni și obiceiuri. Întregul este bazat pe romanul "Yan Xi Gong Lüe" (" Yanxi, palatul suspinelor") scris de Zhou Mo. Acesta este, la rândul lui, o versiune literară a adevăratei povești a uneia dintre concubinele împăratului Qian Long din dinastia Qing. Interesant este că Ying Luo în serial este din Han, de unde a venit marea familie imperială - dinastia Han.
Povestea începe din anul 1745, în care o fată de 18 ani, Wei Ying Luo , intră  servitoarea la curtea imperială chineză din motive personale (pe care le veți descoperi), până la moartea ei în anul 1775. Din acel moment, viața sa se desfășoară în Orașul Interzis, unde le întâlnește pe împărăteasa și concubinele împăratului Quian Long . 
Wei YingLuo  este o tânără frumoasă, dar fără a fi o frumusețe spectaculoasă. Ea iese în evidență în principal din cauza agilității minții sale. Este capabilă să-și exprime opinia dincolo de protocoalele stricte ale vremii sau de ceea ce ar corespunde unei femei din poziția sa, mai ales în fața unor persoane cu un rang social, cultural și/sau economic mai mare. Toate acestea o fac să câștige inima unora (cea a împărătesei Xian) și ura celorlalți (aproape toate concubinele), pe care este capabilă să le neutralizeze cu inteligența ei naturală.
Personalitatea ei provoacă confuzie în mintea împăratului Quian Long care, cu siguranță, nu a putut identifica când sau cum s-a îndrăgostit de ea, dar a făcut-o. Desigur, va trebui să așteptăm câteva episoade, întrucât, mai întâi, trebuie să apară un număr bun de dezacorduri, neînțelegeri, respingere de ambele părți, interferențe ale părților interesate și rău intenționate, pentru a crede că povestea lor poate ajunge în cele din urmă la acel nivel de complicitate, pe care numai traversând cele mai grele căi, o au cei care cu o singură privire, pot citi sufletul și inima celuilalt.
Wei YingLuo a fost și a reușit să rămână, în limitele poziției sale, o femeie iubită de un bărbat inteligent, care a știut să-și pună în valoare calitățile înnăscute.
  Împăratului Quian Long al Chinei, a domnit din 11 octombrie 1735 până la 8 februarie 1796, într-o perioadă considerată o epocă de aur a civilizației chineze și asta a marcat măreția dinastiei Qing.

Arogant, cu un aer de superioritate, nu suportă vulgaritatea. Un om foarte cult, care, indiferent de deciziile puternice pe care trebuia să le ia pentru rangul său și pentru tradițiile milenare ale țării sale, are o inimă bună și se îngrijește de cei pe care îi iubește. Chiar și așa, importanța rangului său a făcut uneori dificil să distingă cine îi este aproape din interes și cine din afecțiune reală.
Deși recunoaște virtuțile pe care trebuie să le aibă o femeie cu un anumit rang, încearcă să fie iubit cu adevărat, pentru sine, dincolo de poziția sa socială și de puterea sa politică și economică. Modul în care își manifestă iubirea depășește cuvintele. Când face greșeli, le rezolvă cu  fapte, nu cu cereri ridicole, goale de iertare a intenției reale.
El o urăște pe Wei Ying Luo și ar fi fost în puterea lui să o decapiteze, dar, așa cum Împărăteasa l-a făcut să vadă, nu a ajuns niciodată să o facă, deoarece în străfndul  inimii sale, fără ca el să știe, a început să o admire, să o respecte, să ... se îndrăgostească de ea? Fără îndoială, el nu a putut ignora inteligența cu care rezolvă multe situații dificile.
 De fapt, Wei YingLuo o consideră pe împărăteasă Fucha, sora pe care a pierdut-o tragic, iar afecțiunea ei reală și sinceră este consolidată prin experiențe grele, rezolvate cu inteligență și cu o mare conduită morală.
Wei YingLuo are o servitoare personală, Ming Yu. La început nu s-au înțeles, dar în cele din urmă au devenit cele mai bune complice (fără a ajunge la afecțiunea filială pe care Wei Ying Luo a simțit-o pentru împărăteasa Fucha). O prietenie sinceră, emoționantă, care culminează cu căsătoria lui MingYu, cu unul dintre paznicii imperiali.
Despre  intrigile palatului, vă puteți imagina. Multe dintre concubine și consoarte provin din familii bune, așa că toate aspiră la rangul de nobilă consoartă și chiar de împărăteasă.  Se consideră superioare celor de rang inferior, iar Wei Ying Luo trebuie să învețe să le „citească”, să le evite și să suporte umilințe, din cauza mediului social umil de unde provine.

10 comentarii:

 1. Nu mă uit în general la seriale. Cele câteva seriale la care integral m-am uitat sunt ”Călugărița”, ”YOU” și ”Marianne” (ultimul este foarte bună). Și ”AHS” primele 5 sezoane.

  RăspundețiȘtergere
  Răspunsuri
  1. Avem gusturi total diferite! Nu cunosc serialele mentionate de tine, am sa le caut si eu. Multumesc!!

   Ștergere
 2. Foarte frumos ai scris despre film! Ador si eu acest film, il urmăresc pe TVR1 cu sufletul la gura! Mă bucur ca mai sunt persoane care împărtășesc aceleași sentimente fata de acest serial, caci in cercul meu de prieteni sunt singura care il urmărește...

  RăspundețiȘtergere
 3. Subscriu, o recenzie foarte inspirata, care surprinde esențialul! Serialul merita acest lobby, din toate punctele de vedere.
  Poate ca in Romania nu se uita multi la acest serial (vezi și ora nepotrivita), dar sa ne bucurăm că suntem unici, parafrazand-o pe Yingluo...

  RăspundețiȘtergere
 4. Pot să aflu de la ce oră începe serialul? Va mulțumesc

  RăspundețiȘtergere
 5. La ora 17, luni-vineri, când nu se baga "Ce vrăji a mai făcut guvernul meu"-sedinta sau ediție speciala

  RăspundețiȘtergere
 6. Hei! Tocmai am dat de blogul tau. La ora actuală am 42 de seriale chinezești vazute complet, iar asta este pe primul loc la preferate. Atât de mult mi-a placut. L-am vazut pe net încă de când era in curs de difuzare, imediat cum apăreau episoadele traduse în română.

  RăspundețiȘtergere
  Răspunsuri
  1. Bine ai venit pe blogul meu!
   Am vizionat si eu foarte multe, dar le prezint doar pe cele care imi plac foarte mult. Imediat ce imi fac timp liber voi prezenta un serial corean.

   Ștergere
 7. Buna ziua.Pe ce site ati urmarit serialul pe net?

  RăspundețiȘtergere