miercuri, 19 februarie 2020

Trandafirii de mai - Dot Hutchison
An aparitie: 2019
Autor: Dot Hutchison
Categoria: Literatura Universala
Colectie: Passport
Editura: HERG BENET
Nr. pagini: 304Cărțile, serialele sau filmele polițiste cu criminali în serie, sunt preferatele mele. Oamenii care decid să comită infracțiuni în mod repetat nu sunt cu siguranță sănătoși psihic, iar viața lor este pur și simplu o serie de nenorociri și situații constante care construiesc un monstru. Cu toate acestea, există un lucru care mă atrage să citesc acest tip de povești. Ucigașul în serie este, fără îndoială, un nebun lipsit de reflexe și sentimente umane, dar este și o persoană extrem de inteligentă. Datorită acestui „avantaj”, povestea lui este pur și simplu fascinantă, iar cititorul poate reflecta asupra următoarelor sale mișcări, rezolvă puzzle-uri sau încearcă să prezică evoluția situației, care este de obicei foarte dificilă.
Deși au trecut câteva luni de la explozia din celebra grădină, de unde femeile care au fost numite de răpitor „Fluturi” au fost eliberate, agenții FBI continuă să păstreze legătura cu supraviețuitoarele. Victimele, însă, nu sunt în stare să facă față evenimentelor traumatice care le-au transformat existența în iad. Cele mai puțin rezistente psihic renunță și decid să își încheie viața singure. În același timp, Brandon Eddison, Mercedes Ramirez și Victor Hanoverian o protejează neoficial pe Priya Sravasti, care este amenințată de un criminal în serie. Bărbatul a ucis deja șaisprezece fete tinere. Una dintre victimele inocente ale psihopatului a fost sora Priyei, Chavi. La cinci ani de la această tragedie cumplită, sora și mama ei încearcă să ducă o viață normală, dar circumstanțele morții lui Chavi nu le permit să se elibereze de trecut. Criminalul este activ și următoarea lui țintă este Priya, în vârstă de 17 ani. Psihopatul se apropie pas cu pas de Priya pentru a termina munca nebună a vieții sale.
„Trandafirii de mai” este fără îndoială un roman interesant și merită atenție. Autoarea a țesut perfect fire din prima parte a seriei în noua poveste și datorită acesteia ne-a explicat cum este viața Fluturilor fără Grădinar. Îmi place că autoarea stabilește un factor comun în fiecare dintre cărțile sale. În cazul Grădinii, aceștia au fost fluturii, după cum sugerează și titlul(„Grădina cu fluturi”). În „Trandafirii de mai” avem de-a face cu simbolismul florilor. Fiecare victimă are propria sa floare. Ucigașul însuși este un bărbat despre care avem doar câteva informații. Din capitolele scurte am aflat despre unele dintre victimele sale și despre cum le-a ales, ceea ce într-un anumit sens ne-a oferit profilul psihologic.
La început am menționat că îmi plac ucigașii în serie, sau mai degrabă cărțile/filmele polițiste. În cazul din „Trandafirii de mai”, nu avem multe date despre acest criminal, dar este clar că este o persoană extrem de exactă, meticuloasă, cu un model de acțiune specific. Ador personajele complicate, deoarece datorită lor, cititorului îi este un pic mai greu să rezolve puzzle-ul.
Autorul s-a referit foarte des la partea anterioară, dar a făcut-o în contextul evenimentelor actuale și a construit relații între personajele care nu se cunoscuseră până acum. Trebuie să recunosc că mi-au plăcut fragmentele cu Inara și cu Bliss. A fost minunat să știm cum se desfășoară viața lor după ce au evadat din Grădină.
Concluzia: „Trandafirii de mai” este un roman cu multe întrebări dificile. Acesta nu este un thriller tipic, care reproduce unele modele bine cunoscute și deseori utilizate. Este o poveste despre pierderea unei persoane dragi, despre o încercare de a reveni la echilibrul mental și de a înfrunta inevitabilul. Vă recomand romanul, dar vă îndemn să începeți aventura alături de  Dot Hutchison din „Grădina cu fluturi”.

2 comentarii:

  1. Sună interesant și recunosc că-mi place foarte mult coperta. Lecturi plăcute!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Multumesc, Andrei! Acesta este volumul 2, daca decizi sa îi dai o sansa. Ca sa intelegi mai bine intriga, ar trebui sa incepi cu Gradina cu Fluturi.

      Ștergere