duminică, 24 martie 2019

Înainte să fim ai voștri - Lisa Wingate


 

            An aparitie: 2018
Autor: Lisa Wingate
Categoria: Literatura Universala
Colectie: Fiction Connection
Editura: TREI
Nr. pagini: 480


„Înainte să fim ai voștri”  este romanul care transformă realitatea în ficțiune, într-un complot disperat și captivant. Familii distruse. Copii separați de părinți și frați. Copilării distruse. Vieți a căror curs au fost schimbate...sau chiar întrerupte. Sună ca povestea unui  film, dar, din păcate, se bazează pe evenimente din viața reală.

Oamenii nu intră în viața noastră accidental ".

În anul 1939, Rill Foss și cei patru frați ai săi trăiesc pe o barcă care plutește pe fluviul Mississippi. Mama lor este însărcinată și toată lumea așteaptă cu nerăbdare sosirea noii  surioare sau frățior. Dar nașterea este complicată, în special pentru că este o sarcină gemelară și moașa nu o poate ajuta. Ea trebuie dusă urgent la spital. Tatăl o duce pe mamă, lasă copii pe barcă singuri, asigurându-i că se vor întoarce a doua zi. Dar cei care sosesc sunt niște ofițeri ce îi duc la orfelinant, cu forța. Sunt anunțați că frățiorii lor au murit și părinții au renunțat la custodia lor.
În prezent, Avery Stanford este un procuror de succes, fiica unei familii bogate din sud. Tatăl ei este un important om politic. În cursul unei întâlniri, la care își însoțește tatăl, o bătrână pare să o recunoască. Această întâlnire întâmplătoare ridică întrebări dureroase care o împing să cerceteze povestea neștiută a familiei ei, și să descopere secrete care pot duce la distrugere...
Deși povestea familiilor Foss și Stanford este fictivă, povestea de fundal este adevărată. În statul Memphis, între anii 1920-1950, Asociația pentru copii din Tennessee, condusă de Georgia Tann, a dat mii de copii în adopție. Până acum, nimic de reproșat. De fapt, Tann a fost o persoană cu o reputație ireproșabilă, apreciată pentru munca ei. Ceea ce se afla în spatele anumitor adopții, a fost descoperit mulți ani mai târziu: mulți dintre copii dați spre adopție nu erau orfani, nu fuseseră abandonați, ci furați de la părinții lor. Până la adopții, acești copii au trăit în condiții inumane la orfelinat, mulți pierzând lupta cu viața. Acțiunile Georgiei Tann au fost determinat pur și simplu de lăcomie. Copiii au fost doar o marfă, pe care nici măcar nu o cumpăra. Erau preferați copii blonzi, cu ochii albaștri, pentru că ei erau foarte ușor de plasat.
Povestea urmează două planuri care se intersectează mereu. Una este povestea micuței Rill, iar a doua este cea a prezentului, povestea familiei Stanford. Este evident de la început că la un moment dat cele două povești se vor intersecta. Povestea trecutului este mai interesantă decât cea a prezentului.
Personajelele sunt foarte bine descrise din punct de vedere emoțional și psihologic. Cel mai puternic personaj este Rill, care luptă ca o leoaică să iși protejeze frații mai mici. Cu Rill, descoperim temerile și partea întunecată a poveștii, crimele barbare, impunitatea, nedreptatea. Rill este doar un copil, dar cu personalitatea și responsabilitatea unor oameni mari. Un copil care  a trebuit să se maturizeze devreme pentru a încerca să păstreze familia unită. 
Cu Avery, Lisa ne aduce în atenție probleme, cum ar fi îngrijorarea cu privire la statutul, poziția și alte dileme ale familiei. Și în timp ce nevoile familiei ei importante persistă mereu în gândurile și alegerile lui Avery, într-o realitate destul de conservatoare (familia clasică sudică) ea nu prea își arată propria sa personalitate și esență, acționează  întotdeauna în numele unui "bine mai mare" - în acest caz, a familiei și a poziției sale influente. Și asta face ca Avery să câștige multe puncte, deoarece călătoria ei în căutarea adevărului despre trecut este surprinzătoare. Deși nu este o carte romantică, îmi place foarte mult schimbarea lui Avery când îl întâlnește pe Trent.
 Multe merite pentru Lisa, care, prin tranziții și schimbări temporale între protagoniști, impune un ritm frenetic poveștii. Totul este foarte real, toate sunt adevărate și nu sunt delicate. Nici nu ar putea fi. Nu există subtilități. Nu pot fi omisiuni. Lisa știe asta.

Furia și vina sunt arme puternice. Opoziția știe asta bine . "

Concluzia:„Înainte să fim ai voștri” este un roman despre copiii care și-au pierdut familiile pentru a fi vânduți. Dar este și o poveste în care căutarea identității este foarte prezentă.
Deși știu că sunt personaje fictive, mă întreab încă ce s-a întâmplat cu Camellia, cu Gabyon, pe care nu pot să îi scot din mintea mea și cred că mulți alți copii au trecut printr-un adevărat iad, deoarece acest roman se bazează pe evenimente reale. 
Această poveste, sau mai degrabă, aceste povestiri trebuie să fie spuse, descoperite. Și Lisa Wingate joacă un rol-cheie în această direcție,deoarece ne prezintă o carte bogată în detalii, personaje captivante și un complot uluitor. O carte de care m-am bucurat, datorită prietenilor de la libraria online libris. Fără îndoială, una dintre cele mai bune lecturi ale anului, până acum.
O lectură captivantă pe care o recomand!

2 comentarii:

 1. Și eu am această carte și abia aștept s-o citesc. Mulțumim!

  RăspundețiȘtergere
  Răspunsuri
  1. Cred! Daca imi amintesc eu bine, esti student...deci nu prea ai timp liber.
   Oricum romanul acesta merita sa iti sacrifici putinul timp liber si sa il savurezi.

   Ștergere