sâmbătă, 9 martie 2019

Limbajul romantic al florilor - Gill Davies, Gill Saunders

         An apariție: 2014
Autor: Gill Davies, Gill Saunders
Categoria: Cultura Generala
Editura: RAO
Nr. pagini: 130

Există multe povești și legende cu privire la semnificația florilor. O legendă din Turcia, de la mijlocul secolului al XVIII lea ne spune că un englez ar fi făcut următoarea declarație: „Aici poți lupta, poți trimite scrisori de dragoste, prietenie sau politețe, sau chiar poți afla știri, fără a mai fi nevoie să îți mai murdărești degetele cu cerneală!“. Explicația acestor cuvinte este legată de un fel de cod pe care turcii îl foloseau prin intermediul florilor pentru a-și exprima sentimentele. Fiecare specie de floare avea un sens specific, astfel încât un buchet bine făcut  putea comunica aproape orice combinație de sentimente.
 Acest obicei turcesc s-a răspândit curând în Franța și a fost inventată o limbă realizată în întregime din simboluri florale. Nouă limbă a florilor a atras chiar și poeții. În epoca victoriană, limbajul a devenit și mai complex. Florile nu însemnau numai sentimente diferite, pentru că și modul în care acestea erau oferite și acceptate putea însemna ceva. De exemplu, un simplu trandafir roz era un semn de admirație pentru frumusețea feminină. Cu toate acestea, oferirea unui buchet de trandafiri cu spini și frunze înseamnă "Mi-e teamă, dar am speranță". Dacă tânărul punea floarea în părul ei, gestul însemna prudență, dar dacă fata și-ar fi prins floarea în piept, aceasta însemna că iubirea era reciprocă.

" Cunosc o floare de o rară frumusețe,
O, cât îmi e de dragă!
S-o caut, bucuros m-aș întoarce,
De n-aș fi prizonier aici."
Johann Wolfgang von Goethe

"Limbajul romantic al florilor" de Gill Davies și Gill este o carte despre flori și limba lor particulară. Este cu adevărat frumoasă, cu ilustrații superbe. Putem deosebi și clasifica perfect florile, înțelegem limbajul și semnificațiile lor diferite.
O parte foarte importantă a acestei cărți face trimitere la "Cartea memoriei", o lucrare a artistei  Fanny Robinson (1802-1872).  Multe cărți despre limbajul florilor și utilitatea lor au fost publicate încă din anul 1812. În zilele noastre, multe semnificații s-au pierdut, dar cartea apărută la editura Rao este o modalitate de a nu pierde această moștenire, și în același timp este o oportunitate de a ne bucura de flori.
Partea centrală („Povestea de dragoste a florilor: un cod cavaleresc “), ne arată simbolistica mai multor flori, caracteristicile fiecărei flori în parte, originea și sursa acesteia, cu ilustrații frumoase și detaliate, însoțite de versuri care se referă la ele. Este cea mai interesantă și frumoasă parte.

" Să trăiești pur și simplu nu este de ajuns... Trebuie să mai ai parte de soare, de libertate și de o floricică." Hans Christian Anderson

În „Date fascinante“ aflăm diverse curiozități, diferitele utilități pe care le au florile așa cum sunt utilizate sau semnificația în diferite țări, importanța florilor la ceremonia de nunta, dar și la petreceri pe tot parcursul anului.
"Flori naționale" este o călătorie prin toate țările lumii în care sunt indicate florile naționale ale fiecărei țări. Trandafirul pentru  Anglia și orhideea Cattleya în Brazilia, garoafa este a Spaniei, floarea de prun a Chinei, lăcrămioara în  Finlanda, macul floarea naționala a Poloniei, nufărul în Vietnam ...
Urmează un "dicționar" cu o lista de flori care ne arătă cum pot fi exprimate diverse sentimente cu ajutorul florilor: caprifoiul-afecțiune plină de devotament, bucurie cu gardenie , dragostea prin intermediul a numeroase flori, cum ar fi trandafirul roșu, orhidee sau fucsia, candoarea cu violetele albe, modestia cu ajutorul viței de vie. Și, de asemenea, sentimente negative: gelozia cu zambila, răzbunarea cu ciulinul scoțian, disprețul sau infidelitatea cu trandafirul galben.

"Florile sunt muzica scoarței terestre
De buzele pământului rostite fără sunet." Edwin Curran

Concluzia:  Totul împreună ne oferă o carte pur și simplu unică. Această carte nu este doar un cadou frumos și simbolic care exprimă sentimente, ci și un ghid excelent, datorită căruia noi și cei dragi vom putea să înțelegem limbajul romantic al florilor. Mulțumesc editurii Rao pentru acest mărțișor foarte frumos.

2 comentarii:

  1. Tare mult vreau să pun mâna pe această carte! Mulțumim!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Cu drag! Este o carte delicata, diafana, cu ilustratii superbe! Recunosc ca pana sa citesc aceasta carte, nu cunosteam multe despre limbajul florlor.

      Ștergere