sâmbătă, 27 octombrie 2018

Sub un cer sângeriu - Mark Sullivan
An apariție: 2018
Autor: Mark Sullivan
Categoria: Literatura Universala
Colecție: Fiction Connection
Editura: TREI
Nr. pagini: 608

Cele mai uimitoare povești sunt scrise de viața însăși. Fiecare dintre noi a citit numeroase povestiri despre oameni extraordinari. Ceea ce au reușit să realizeze în viață ne inspiră și ne motivează să trecem la acțiune, astfel încât este o adevărată rușine atunci când unul dintre acești oameni extraordinari, în ciuda realizărilor sale incredibile, cade în obscuritate aproape complet. Din fericire, Mark Sullivan a descoperit povestea unuia dintre acești eroi uitați și a fondat pe acesta un roman extrem de fascinant. Este o poveste despre curajul și puterea extraordinară a unui tânăr, de șaptesprezece ani într-una din cele mai întunecate perioade ale istoriei. O poveste pe care mi-am dorit foarte mult să o citesc, și de care m-am putut bucura datorită prietenilor de la libris, cărora le mulțumesc!
Când ne întâlnim cu personajul principal, Pino Lella, nu vrea să aibă nimic de-a face cu războiul sau cu naziștii. El este un adolescent italian destul de obișnuit. Vrea să ducă o viață lipsită de griji, să iubească și să fie iubit. Din nefericire, războiul îi subminează planurile. Când apartamentul familiei sale din Milano este distrus în timpul bombardamentelor aliate, Pino se alătură unei organizații subterane care îi ajută pe evrei să scape prin Alpi.
În timp, părinții lui Pino, care doresc să îl protejeze, îl obligă să se angajeze în armata germană. Ei cred că această mișcare îl va proteja de război și, în cele din urmă, de moartea iminentă. Din păcate, nimic nu poate fi sigur în timpul războiului. Pino este rănit în timpul unui bombardament, dar soarta îi oferă o șansă unică, în ciuda uniformei naziste, de a lucra în favoarea aliaților, cu care el solidarizează. Chiar înainte de a părăsi spitalul, este recrutat ca șofer personal al unui general de încredere a lui Adolf Hitler din Italia, generalul Hans Leyers, unul dintre cei mai misterioși și mai puternici comandanți ai celui de-al Treilea Reich.
Pino are inițial îndoieli cu privire la corectitudinea preluării acestei sarcini. Cu toate acestea, împreună cu rudele sale, el vede posibilitatea desfășurării unor activități de spionaj pentru aliați în cadrul Comandamentului Principal German. Cum se va termina povestea lui Pino și a familiei sale? Vor supraviețui războiului?

„Trei degețele ieșeau dintr-o crăpătură din peretele din spate al ultimului vagon de vite. Degetele păreau să-și ia adio de la Pino, în vreme ce trenul prindea viteză. Pino rămase să privească în urma trenului, continuând să vadă degețelele în gând încă mult timp după ce dispăruseră. Îi venea să fugă după tren și să-i elibereze pe oamenii aceia, să-i ducă într-un loc sigur. Dar stătu pe loc, înfrânt, neputincios, înăbușindu-și impulsul de a plânge din cauza imaginii acelor degete, care nu voiau să i se șteargă din minte.”

În timpul lecturii am simțit ceva cu adevărat ciudat ... fiecare cuvânt, propoziție sau paragraf  sunt impregnate cu un realism autentic, ceea ce m-a făcut să cred în povestea scrisă de autor. Romanul "Sub un cer sângeriu" descrie povestea incredibilă  a lui Pino, deci nu e de mirare că ea șochează și ne emoționează. Este dificil să înțelegem povara psihologică cu care trebuie să trăiască un băiat obișnuit. Este imposibil să înțelegem ce se întâmple în inima lui, când vede toată răutatea războiului: copiii exportați în lagărele morții, oamenii lipsiți de toate mijloacele de trai, cruzimea naziștilor, care le poate lua viață ca și cum ar fi un comportament complet natural. Când citim cartea, este imposibil să nu acordam atenție unei alte figuri foarte interesante, și anume generalului Hans Leyers. M-am așteptat ca asociatul apropiat al lui Hitler să fie nemilos și total dedicat nazismului, dar Leyers se comportă cel puțin ambiguu. Pe de o parte, se poate comporta fără milă și fără suflet, dar există și situații în care ar putea fi suspectat că îi favorizează pe vrăjmașii naziștilor. Într-unul din dialoguri, el subliniază chiar ambiguitatea poziției sale. El știe că în anumite părți ale lumii el este perceput ca un criminal, dar pentru alții el este un erou și un model.
Am fost și sunt încă foarte impresionată de ingeniozitatea și curajul celor care au decis să ajute refugiații evrei. Am auzit despre numeroase modalități de a ajuta evreii în timpul celui de al doilea război mondial, dar e prima dată când citesc un roman în care personajul principal a dus oamenii pe trasee foarte periculoase în munți, de unde au trecut în statele vecine. M-a surprins complet.  Nu m-am gândit că cineva poate face ceva atât de îndrăzneț și de nebunesc. Giuseppe Lella nu este un alt erou creat de autor - este un om din carne și oase care și-a păstrat omenia și credința în sine însuși, chiar și în cel mai întunecat moment al omenirii. Inițial, îl întâlnim ca un adolescent obișnuit, interesat de fete și de muzică, planificându-și viața mai degrabă în culori pozitive. Sullivan ni-l prezintă ca pe un erou care știe ce este teama, durerea și tristețea, pentru că Lella experimentează toate aceste sentimente și emoții. El face greșeli, acționează impulsiv, suferă. Nu s-a născut curajos, puternic și hotărât; fiecare experiență șocantă îi modelează personalitatea. În lupta împotriva inamicului monstruos, Lella este ajutat de iubirea pentru familie, prieteni, țară și Anna. Ea a fost forța motrică a curajului, forței și statorniciei sale.
"Sub un cer sângeriu" este un roman amplu, numărând 608 de pagini, dar amintirile incitante ale personajului principal sunt captivante, încât cartea se citește incredibil de rapid și eficient. Citind romanul, puteți vedea cu ușurință respectul autorului față de personajul principal.
Prezentarea acestei povești m-a uimit complet, iar silueta lui Pino mi-a rămas în memorie. Deși această aventură m-a răvășit emoțional, mi-a amintit și de ce îmi place să citesc. M-am pierdut complet în povestea tânărului Giuseppe, simțindu-i curajul, dorința de a face sacrificii, amărăciunea eșecurilor și lacrimi rezultate din dezamăgiri. Timp de câteva zile am trăit împreună cu el și prin el.
Romanul lui Mark Sullivan este scris într-un limbaj simplu, nu foarte sofisticat, însă complotul compensează toate neajunsurile. Povestea lui Pino face ca romanul să se citească repede și este greu să nu te mai gândești la evenimentele pe care le-a trăit. Un alt aspect pozitiv este faptul că acțiunea are loc în Italia, o țară despre care știm relativ puțin în contextul războiului. Mi s-a părut interesant că romanul aduce în prim plan fapte legate de cooperarea a doi șefi - Hitler și Mussolini. 
Concluzia:"Sub un cer sângeriu" este o poveste despre curaj, sacrificiu și cruzimea acestei lumi. O poveste șocantă pentru că este reală. Merită să citiți această carte pentru a o experimenta în felul vostru, pentru a avea propriile dvs. gânduri și a vă gândi dacă ați rămâne aceeași în fața războiului. Merită să citiți astfel de povestiri pentru a ști că trebuie să ne îngrijim de prezent pentru a nu experimenta situațiile din trecut. Acesta este cu siguranță unul dintre cele mai interesante romane lansate în acest an, de aceea va recomand să îl citiți. O carte despre vremuri dificile și alegeri dramatice. 

2 comentarii:

 1. Minunată cartea! O poveste cutremurătoare, o carte ce te "dărâmă" emoțional.

  RăspundețiȘtergere
  Răspunsuri
  1. De acord! Una din cele mai bune carti citite anul acesta!
   ...desi as fi zis ca o carte despre al doilea razboi mondial nu are cum sa ma mai surprinda, m-am inselat...Mi-a placut foarte mult!

   Ștergere