luni, 1 octombrie 2018

Agonie mentală - Veit Etzold


         

An aparitie: 2018
Autor: Veit Etzold
Editura: RAO
Nr. pagini: 425
De câțiva ani, piața de carte din România are o ofertă foarte diversificată. Au fost  publicați mulți scriitori, în special nordici, un adevărat deliciu pentru cititorii genului thriller. Unul dintre scriitorii cu care am făcut de curând cunoștință prin intermediul editurii Rao este Veit Etzold, din Germania. Personajul principal al cărților thriller scrise de Etzold este comisarul Clara Vidalis. În total, există patru cărți cu investigatorul și fiecare detaliază  un subiect diferit.
 Clara Vidalis este expert în psihopatologie la Oficiul de Stat pentru investigații din Berlin, din motive pur personale: Când avea vârsta de 18 ani, sora ei mai mică a fost violată și ucisă cu brutalitate, iar autorul nu a fost niciodată găsit. Din acest motiv, în trecutul ei, există întuneric, un imens sentiment de vinovăție cu care se luptă și care o determină viguros să continue.  Ea nu renunță niciodată. Vede detalii care scapă atenției celorlalți și poate lega fapte aparent fără legătură, elementele unui puzzle mai mare. Evenimentul traumatic din urmă cu mulți ani nu s-a reflectat doar asupra psihicului ei, ci a lăsat, de asemenea, un gol profund în inima și sufletul acestei femei. Din fericire, ea are alături de ea oameni, pe  înțelegerea și sprijinul cărora poate conta.
În "Agonie mentală", Clara Vidalis și echipa ei vânează un criminal care se numește "Dragonul". El ucide oameni care au o situație socială exemplară pentru societate. "Dragonul" are o întreagă armată care să-l sprijine și o forță întunecată în spatele lui. Anchetatorii ajung la concluzia că aceste crime au o simbolistică religioasă și îl contactează pe exorcistul șef al Vaticanului. 
 În curând, cartea se îndreaptă spre supranatural, fără a se pierde în el. Este vorba despre adevăratul ucigaș, dar cu motive diferite decât de obicei. În satanism, cei care au torturat și ucis cât mai mulți oameni posibil în timpul vieții lor, după moarte, în iad, au o poziție ierarhică importantă. Cititorul învață multe despre acest tip de religie greșită, dar exorcismul este de asemenea prezentat ca fiind justificat. Mi s-a părut puțin greu - probabil că ar trebui să crezi în diavol și demoni să înțelegi asta. Polițiștii de la omucideri nu par să se opună ideii, dar sunt prea preocupați de acest lucru pentru a vedea motivele și obiectivele posibile ale criminalului.
Complotul  a fost un pic prea lent pentru gustul meu. Prea des s-au făcut comparații cu criminali în serie cunoscuți (sau mai puțin cunoscuți). Povestea este prezentată din perspective în continuă schimbare, dar întotdeauna la a treia persoană. 
Concluzia: Veit Etzold a creat un thriller pe care îl recomand tuturor fanilor acestui gen. Creativitatea autorului, combinată cu un stilou excelent, face ca romanul să merite să îi acordați o șansă. Descrierile acționează asupra imaginației, ele sunt de multe ori dureros de detaliate și directe. 

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu