miercuri, 26 septembrie 2018

Fiul - Jo Nesbo
An apariție: 2018
Autor: Jo Nesbo
Categoria: Literatura Universala
Colecție: Fiction Connection
Editura: TREI
Nr. pagini: 559

Jo Nesbo este unul dintre autorii mei preferați. Am citit toate romanele sale care au apărut pe piața din România până acum. De îndată ce am văzut ultima sa carte în librăria online  libris, am știut că trebuie să o am. "Fiul" s-a alăturat colecției mele și a așteptat cu răbdare până am găsit timp pentru el. A durat ceva timp, dar în cele din urmă am găsit.
Trebuie să mărturisesc că în primele pagini am fost surprinsă de lipsa lui Harry Hole, unul dintre cele mai carismatice personaje create de autor. Cu toate acestea, această senzație nostalgică a dispărut în cele din urmă și m-am concentrat pe povestea lui Sonny Lofthus, un tânăr care este întemnițat, chiar dacă este nevinovat de crimele pentru care a fost condamnat.
Sonny Lofthus și-a petrecut jumătate din viață în închisoare. Cariera sa criminală a început atunci când, cu ani în urmă, împreună cu mama lui își descoperă tatăl mort. Se omorâse, copleșit de rușinea de a fi un ofițer de poliție necinstit aflat pe statul de plată a unui mafiot important. Acest fapt a distrus viața lui Sonny, care a lăsat în urmă viitorul său strălucit și a îmbrățișat lumea crimei organizate și a drogurilor. Prețul pentru tăcerea sa, pentru faptul că preia crimele altora, este acela de a avea acces nelimitat la heroina care intră în închisoare. El se bucură, de asemenea, de un statut special printre deținuți, care văd în el un fel de răscumpărător, aproape un Buddha cu mâini vindecătoare, căruia îi pot mărturisi păcatele lor și pot fi absolviți de ele.
Dar există ceva suspect la spirala formidabilă a corupției care a fost montată în jurul lui Sonny. Oficialii închisorii, avocații și chiar un preot disperat sunt implicați. Și toți vor același lucru: să-l țină într-o stare permanentă de stupoare narcotică, întotdeauna în spatele gratiilor din închisoarea de înaltă securitate din Oslo.
Dar când Sonny, printr-un alt deținut, descoperă adevărul despre sinuciderea tatălui său, el va căuta neobosit o cale de scăpare. Când o găsește, se gândește doar la răzbunare. Pentru că știe prea multe despre prea mulți oameni. Sonny nu are nimic de pierdut, nimic de câștigat, a lăsat ambiția și invidia în vestiarul vieții, de aceea numai el poate începe această cruciadă kamikaze.
Povestea cărții pare puțin banală, dar este de fapt uimitoare, profundă. Jo Nesbo ne introduce în lumea consumatorilor de droguri, dealerilor și a corupției. El descrie oameni fără scrupule, oameni pentru care viața umană nu înseamnă nimic, pentru care crima este o plăcere. Dar avem și aici o serie întreagă de eroi, greu de evaluat. Personajele romanului nu sunt în mod fundamental rele sau relațiile lor sunt nesănătoase: sunt persoane cu o poveste care le-a condus pe un drum greșit, dar care doresc cu toată puterea lor să ia decizii diferite în viață și, prin urmare, ei încearcă să se schimbe făcând bine celor din jurul lor. 
Sunt impresionată de rețeaua complexă de conexiuni pe care Nesbo a reușit să o creeze în acest roman. Acesta ne arată lumea coruptă a poliției și multe altele. Personajele acestei cărți sunt greu de judecat deoarece binele este adesea ascuns de rău și invers.
Deși Harry Hole nu apare în "Fiul", există  o figură la fel de interesantă. Este Simon Kefas. Stilul său de lucru se bazează pe metoda pe care Sherlock Holmes o folosește cu plăcere și mulți detectivi literari contemporani au abandonat-o complet - este vorba despre deducere. Împreună cu partenera sa Kari, ei creează un tandem pentru Sherlock și Watson. 
O altă trăsătură a autorului, pentru care îi iubesc cărțile, este complotul original, care se termină cu soluția puzzle-ului într-un mod fenomenal. O întreagă gamă de emoții și acțiuni surprinzătoare m-au determinat să nu mă despart de carte și să vreau să știu ce se va întâmpla pe următoarea pagină și în capitolul următor. Când m-am gândit că știu cum se termină povestea, există o schimbare rapidă a evenimentelor și povestea merge într-o direcție complet diferită. Sfârșitul este uluitor și face cititorul să experimenteze momente minunate.
 Concluzia:În opinia mea, această carte este puțin mai slăbuță decât cele cu aventurile lui Harry Hole, în special ultimele părți. Cred că după crearea unui personaj specific ca Harry, va fi dificil pentru el să creeze un alt caracter neconvențional. Totuși, acest aspect nu schimbă faptul că este o carte polițistă foarte bună, care ar trebui să satisfacă chiar și cele mai exigente, gusturi așa că, bineînțeles, o recomand tuturor.

2 comentarii:

 1. Vai, îmi place așa mult cum sună! Neapărat trebuie s-o citesc!

  RăspundețiȘtergere
  Răspunsuri
  1. Este un thriler bun! Nesbo este unul dintre maistri acestui gen, deci merita.

   Multumesc pentru vizita si comentariu!

   Ștergere