vineri, 7 septembrie 2018

Cumpăna destinelor - Veronica RothAn apariție: 2018
Autor: Veronica Roth
Categoria: Literatura Universala
Colecție: Leda Edge
Editura: LEDA
Nr. pagini: 462

"Cumpăna destinelor" este a doua parte a duologiei "Pecetea morții". De data aceasta, povestea speranței, a dragostei și a luptei ce are loc în universul cosmic are un ritm uimitor!
Am citit "Pecetea morții" în urmă cu un an și am fost foarte încântată de complotul neconvențional și de lumea construită de Veronica Roth, așa că așteptam continuarea cu multă nerăbdare. Eram sigură că a doua parte mă va încânta la fel de mult, dar nu mă așteptam să am parte de atâtea surprize.
La început nu m-am putut conecta cu universul creat de Veronica Roth. A trecut un an de la publicarea primei cărți și, în plus față de conturul general al complotului, nu mi-am amintit prea mult. De aceea mi-a fost greu să înțeleg totul, mai ales că scriitoarea nu a încercat să rememoreze cititorului evenimentele din primul volum. Din fericire, în timpul lecturii, mi-am reamintit treptat evenimentele anterioare.
Într-un sistem solar compus din nouă planete, Thuvhe are un conflict intern. Thuvesiții trebuie să-și împartă teritoriul cu oamenii Shotet, deși Adunarea, grupul care conduce aceste planete, nu îi recunoaște ca națiune. Prezența shoteți-lor este o amenințare constantă, deoarece aceștia doresc în mod clar să-și câștige legitimitatea, ceea ce implică supunerea populației thuvesite.
Totul în acest sistem este guvernat de un curent, numit  flux, o energie care asigură viața și existența. Acest curent dăruiește, de asemenea, fiecărei persoane un "har", care se manifestă la un moment dat în viață. Acest dar este o abilitate care va fi diferită pentru fiecare. De asemenea, implicați în progresul acestei lumi, sunt Oracolele, oameni capabili să prezică viitorul. Și prin ei unii oameni se consideră "norocoși".
Akos și Cyra fac parte din cele două națiuni ostile. Băiatul a crescut printre oamenii pașnici din Thuvhe, în timp ce Cyra este fiica domnitorului tribului Shotet condus de violență și dorința de a se răzbuna. Dar Cyra își consideră darul un blestem. Are un frate - Ryzek, care încearcă să o manipuleze cu orice preț. El îi folosește puterile și darul ei pentru a speria oamenii, pentru că știe că, datorită acestui lucru, va câștiga putere. Când Akos și fratele lui sunt răpiți de luptătorii Shotet, băiatul va trebui să facă tot posibilul pentru a supraviețui în tabăra ostilă și pentru a-și elibera fratele. Într-o cursa împotriva timpului, personajele au misiunea imposibila de a-și schimba destinele.
După evenimentele din amfiteatru, eroii noștri pleacă spre Ogra, planeta care îi protejează pe eroi și bandiți; rebeli și refugiați. Ryzek și Eijeh au fost luați ostatici. Cyra vrea să-l ucidă pe fratele său, dar Akos o oprește explicând că numai el poate readuce amintirile fratelui său. Totul, totuși, scapă de sub control. Lazet Noavek (tatăl Cyrei) se întoarce și dorește un război cu Thuvhe. Cancelarul Isae vrea răzbunarea și pedepsirea Shoteților. Este un moment dificil pentru Cyra și Akos, ambii conștientizându-și soarta foarte bine și acest lucru poate fi un obstacol pentru ei. Până când apare următorul oracol și răstoarnă totul cu susul în jos. Cyra vrea să-l omoare pe tatăl ei. Toată lumea se pregătește pentru războiul care vine. Vor fi capabili să împiedice războiul care vine? Cine va ieși victorios?
Ceea ce m-a captivat de la primele rânduri a fost pur și simplu imaginația nelimitată a autoarei. Veronica Roth a dovedit din nou că poate crea o lume uimitoare în cele mai mici detalii. Din "Pecetea morții", am ajuns să cunoaștem câteva planete și cultura lor. Aici, avem ocazia de a vizita și alte meleaguri ale galaxiei. În acest fel ajungem pe Ogra - o planetă care vrea să omoare tot ce este viu. Atmosfera sa este atât de impenetrabilă încât nu permite razelor soarelui să ajungă pe suprafața sa. Nu trăiește aproape niciun animal acolo, iar plantele sunt carnivore și ar dori să mănânce pe toți cei care sunt atinși de flux. Chiar și apa este periculoasă, deoarece în ea există milioane de bacterii mortale. Datorită întunericului predominant, totul de pe această planetă strălucește: costume și machiaje umane, nave spațiale și clădiri, și chiar unele forme de viață. Este un loc uimitor, descris perfect în roman. De asemenea, avem ocazia să vizităm nava Adunării, unde există încăperi cu vegetație de pe fiecare planetă aparținând alianței. Vizităm, de asemenea, planeta Othyr și facem cunoștință cu locuitorii săi. Roth a avut grijă de tot: să creeze un context politic pentru națiuni, cultura lor și să ne explice pentru ceea ce sunt cunoscute în galaxie.
Acțiunea cărții este extrem de rapidă, nu oferă cititorului un moment de repaus. De asemenea, se caracterizează prin imprevizibilitate, din când în când avem parte de o surpriză, care ne lipește literalmente de scaun, datorită căreia tensiunea persistă aproape până la ultima pagină. Aventurile eroilor sunt extrem de periculoase, completate de conflicte în continuă creștere și de demonii lor. Trebuie să recunosc că că al doilea volum evocă emoții mult mai puternice decât cel precedent, iar motivul luptei cu destinul îi dă un climat excepțional de misterios.
Personajele sunt expresive, interesante și, mai presus de toate, autentice. Au o întreagă gamă de argumente pro și contra, se simt incerte, fac alegeri dificile, suferă de nedreptatea soartei. Greșelile și anxietatea personajelor sunt aproape palpabile, cititorul nu poate să nu simpatizeze cu ele, ar face orice pentru a le ușura chinurile.
Stilul autorului este ușor și plăcut, m-am plimbat printre pagini cu entuziasm, iar acestea practic au zburat. Am fost deosebit de fermecată de descrierile minunate, pitorești care catapultează cititorul pe planete minunate. Practic, m-am simțim ca și cum aș fi stat chiar lângă personaje, am putut aprecia frumusețea locurilor prezentate, dar, de asemenea, am văzut pericolele care pândesc pe locuitorii lor.
Pe scurt:"Cumpăna destinelor" este o poveste îndrăzneață despre sentimente care necesită negarea vechilor relații, a obsesiilor proprii și a ideilor anterioare. Romanul exprimă ceea ce este cel mai bun în proza lui Roth: o poveste nefericită și tensionată, într-o lume cosmică complicată.  Mulțumesc Grupului Editorial Corint pentru exemplarul oferit.

Alte  recenzii care te-ar putea interesa:

Insurgent - Veronica Roth

Divergent - Veronica Roth

Pecetea morții - Veronica Roth

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu