sâmbătă, 13 octombrie 2018

Marte Roșu - Kim Stanley Robinson
An apariție: 2013
Autor: Kim Stanley Robinson
Categoria: SF & Fantasy
Colecție: SF & Fantasy
Editura: NEMIRA
Nr. pagini: 760

Primul volum al "Trilogiei marțiene", unul dintre cele mai faimoase romane despre colonizarea planetei Marte.
Povestea romanului "Marte roșu" începe în anul 2026 cu prima călătorie a navei spațiale Ares, cea mai mare navă spațială construită pentru a purta primii coloniști spre planeta roșie. Pământul este pe punctul de a se prăbuși din cauza suprapopulării, a lipsei de materii prime și a dominației abuzive a multinaționalelor. Un grup de oameni de știință și tehnicieni primesc misiunea să pregătească planeta neprietenoasă pentru adoptarea coloniștilor ulteriori. Misiunea se bazează pe colaborarea dintre ruși și americani, iar șaptezeci din primii o sută provin din aceste țări. Pentru unii, aceasta este ocazia de a se îmbogăți prin dezvoltarea rețelei industriale marțiene. Pentru alții, momentul perfect pentru a abandona corupția politico-economică și momentul oportun de a crea o nouă civilizație bazată pe cunoaștere. Și pentru un ultim grup, realitatea este că nu vor să transforme Marte într-un alt Pământ, ci să se adapteze planetei și să o studieze în starea ei actuală. Cartea detaliază călătoria, construcția primei baze (numită Underhill), relațiile complexe dintre coloniști, dezbaterile despre terraformarea planetei și relația coloniei cu Pământul. În întreaga carte, este relatată lupta dintre aceste fracțiuni, dar și consecințele presiunii economice asupra planetei.
 Romanul este complex și credibil. Robinson introduce multe tehnologii care astăzi ar putea fi considerate Sfântul Graal al științei, atât în ingineria materialelor (cu materiale extrem de rezistente care ar permite construcția ascensorului spațial), cât și în genetică (boli genetice și geriatrice care ar prelungi viața și calitatea vieții câteva decenii). În aceste privințe "Marte roșu" este, probabil, unul dintre romanele cele mai realiste scrise vreodată. Știința descrisă în roman este impresionantă. Robinson trebuie să fi petrecut ani într-o bibliotecă pur și simplu studiind aspecte științifice care nu au legătură directă cu planeta.
 Robinson își prezintă povestea din perspectiva mai multor personaje, ceea ce permite cititorului să vadă Marte și relațiile dintre coloniști din diferite perspective: Nadia, cu pragmatismul său încăpățânat, Ann cu durerea ei aproape patologică, John cu entuziasmul primului om pe Marte, Arkady cu libertinismul său revoluționar; această alternanță extinde foarte mult sfera de activitate a autorului, permițând cititorului să se identifice cu personajele și atitudinile lor în anumite momente.
Unul dintre aspectele pozitive ale romanului este că prezintă toate punctele de vedere cu convingere egală. Dintre cei 100 de oameni de știință care formează prima expediție, Kim Stanley Robinson se concentrează pe aproximativ zece și fiecare are propria sa idee politică, religioasă și științifică, dar și propria sa viziune despre Marte și viitorul său. Interacțiunea dintre acest grup variat de personalități (pe care autorul le gestionează foarte bine) este ceea ce conduce romanul.
Totuși, adevăratul protagonist este Marte. Dacă trebuie să credem autorul, întreaga sa viață a fost  fascinat de planeta roșie și a petrecut șaptesprezece ani, documentându-se să scrie această trilogie. "Marte Roșu" este un tur spectaculos prin peisajele uimitoare ale planetei Marte. Marte devine o planetă reală în mâinile lui Robinson. Mi-a plăcut foarte mult descrierea suprafeței marțiene. Există nisip roșu, canioane impresionante și munți uluitori, care sunt descrise atât de realist încât cititorul chiar simte frigul planetei roșii.
Consider că “Marte roșu”este unul dintre cele mai bune romane SF scrise vreodată și, fără îndoială, cea mai bună carte despre o posibilă colonizare a planetei Marte, foarte consistentă în principiile științifice prezentate, plină de aventură, romantism și umor. Cred că singurul defect al romanului este că Robinson a dat puțină atenție la provocarea enormă căreia coloniștii trebuie să îi facă față atunci când lupta împotriva unui mediu extrem de ostil și o atmosferă rarefiată toxică, rece, resurse extrem de puține și medii limitate într-un sistem ecologic fragil și complex. Pentru a vă face o idee, după mai mult de un an de la sosirea celor o sută de coloniști, nici unul dintre ei nu moare sau suferă răni grave. Cel mai grav prejudiciu îl suferă Nadia, expert în construcții în medii ostile, care a pierdut doar un deget într-un accident. În comparație cu dificultățile întâmpinate de coloniștii Lumii Noi sau cu dificultățile întâmpinate de exploratorii din Antarctica, este practic o tabără de vară! Călătoria echipei geologilor și a Nadiei către Polul Nord Marțian a fost descrisă rapid și are loc fără nici o dificultate, fiind prezentată mai mult ca o călătorie de vacanță pentru Nadia decât ca o misiune riscantă cu scop științific sau practic. Între timp, cea mai mare preocupare a Mayei (liderul grupului rus) este modul în care se va ocupa de triunghiul său amoros pe care îl are cu cei doi lideri americani, Frank și John. Dar acesta este un mic defect al lui Kim Stanley Robinson și nu distruge în niciun fel această carte grozavă.
Pe scurt: Un roman care vorbește despre capacitatea omului de a se depăși pe sine, prin folosirea logicii și a tehnologiei. Multe mulțumiri Editurii Nemira  pentru exemplarul trimis! 

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu