luni, 19 noiembrie 2018

Alegerea - Kiera Cass

An aparitie: 2018
Autor: Kiera Cass
Categoria: Literatura Universala
Editura: LEDA
Nr. pagini: 368


 35 de fete, un prinț și o coroană, este premisa romanului „Alegerea”. Romanul spune povestea Americii Singer, o fată care aparține unui univers împărțit în caste sociale. În distopia despre care vă vorbesc astăzi, după cel de-al Doilea Război Mondial, într-un viitor nedefinit, țara pe care o cunoaștem astăzi ca Statele Unite nu mai există. Statele Unite au fost invadate și sunt complet dominate de China, devenind o societate total inegală împărțită în caste. Castele sunt în număr de opt și cu cât este mai mare numărul, cu atât este mai mic statul social.
În acest  univers, există selecția. Un eveniment în care sunt implicate 35 de fete din popor, care se mută în castel și concurează pentru inima prințului. Cea aleasă dintre participante va deveni următoarea prințesă și, în consecință, va urca pe scara socială. Concursul este organizat sub forma unui spectacol reality în care întreaga țară poate urmări încercările fetelor de a îl cuceri pe tânărul prinț. Este visul oricărei fete și o cale prin care familiile cu statut inferior care se uită la concurs să își schimbe viața. Pentru totdeauna. Cu excepția tinerei America.
America nu dorește să se înscrie, pentru că inima ei aparține lui Aspen, un băiat care face parte din casta servitorilor. Totuși, Aspen o obligă să se înscrie în competiție, susținând că ar fi cea mai bună șansă să-și schimbe viața. Dar ceea ce nu-și imaginaseră niciodată este că va fi selectată, și că va trezi interesul lui Maxon, prințul.
Protagonista aparține celei de-a cincea caste și de la o vârstă fragedă a lucrat din greu pentru a-și susține familia. La vârsta de 15 ani, s-a îndrăgostit de Aspen, dar este o iubire interzisă. Băiatul este "un servitor" în timp ce ea aparține castei artiștilor. Amândoi aparțin unor caste inferioare totuși, femeile se căsătoresc, în general, cu bărbații din caste deasupra lor, sperând să "urce pe scara socială"

“Puteam să duc o viaţă pe care nu mi-o doream? Puteam să-l urmăresc în timp ce încearca să se întâlnească şi cu alte fete pentru a se asigura că nu făcea nicio greşeală? Puteam să preiau responsabilităţilor pe care le avea ca prinţ? Puteam să-l iubesc?… 

Prima impresie? Excelentă! Mi-a plăcut ideea originală de a combina basmele cu reality show-ul, puțin cam dulce, cam nerealistă, dar plăcută la citit. Comportamentul personajului principal, America, m-a făcut să vreau să închid cartea și să o arunc. Excluzând acest factor, avem de-a face cu un complot foarte interesant. În ciuda faptului că este previzibil, au existat momente în care autoarea m-a surprins. În mod pozitiv, bineînțeles. Acțiunea este lentă, din când în când există un mic dinamism, ceea ce face ca lectura cărții să fie ușoară.
America nu este un personaj extrem de captivant, dar este o persoană corectă, curajoasă și autentică, ceea ce o face imediat interesantă. Aspen are o inimă bună și sentimente sincere pentru America, dar este o victimă a sistemului. Prințul Maxon, totuși, nu este doar "drăguț" sau "blând și politicos": cu propriile sale întrebări, el este un personaj profund și tridimensional care arată "cealaltă față" a vieții aparent pline de farmec a palatului. În toată cartea, Maxon devine marele star al complotului.
Pentru cei care au citit alte distopii, este imposibil să nu se facă comparații și să  găsească asemănări între cărți. Diviziunea castelor, de exemplu, poate fi asemănătoare cu separarea din Divergent în fracțiuni, în  timp ce iubirea interzisă dintre America și Aspen ne amintește de relația dintre Lena și Alex, din Delirium. Diferența mare între activitatea Kierei Cass și alte titluri ale genului este că este posibil ca, cel puțin la început, cititorul  să fie de partea autorităților, nu de partea rebelilor, opusul a ceea ce se întâmplă de obicei.  
Cartea are toate elementele necesare pentru a fi minunată, cum ar fi o poveste bună, personaje fascinante și bine construite, un stil plăcut și un sfârșit captivant. Cel mai interesant aspect este acela că autorul transformă o temă banală și simplă ca aceasta în ceva dens, mai profund, cu un înțeles ascuns
"Alegerea" nu este distopia mea preferată, dar este o frumoasă  poveste a genului. În primul volum al seriei, Kiera Cass lasă multe aspecte ale complotului în aer, cum ar fi atacurile rebele asupra palatului, îndoielile Americii dintre Aspen și Maxon, relația prințului cu regele și, bineînțeles, concurența dintre cele 35 de tinere. Și sper ca în următoarele volume autorul poate exploata cu succes fiecare dintre aceste ramificații.
A fost o evadare foarte frumoasă pentru mine și o întoarcere la dorințele copilăriei. Recomand  acest roman celor care caută o lectură plăcută și simplă. Mulțumesc Grupului Editorial Corint pentru exemplarul oferit.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu