sâmbătă, 21 aprilie 2018

Îngerul - Sandrone Dazieri
An apariție: 2017
Autor: Sandrone Dazieri
Categoria: Literatura Universala
Editura: CRIME SCENE PRESS
Nr. pagini: 412


După ce am citit de Sandrone Dazieri, romanul "Ucide-l pe tată"pentru care am făcut o pasiune, am terminat de citit și al doilea volum "Îngerul". Căutând informații despre ce a mai scris autorul, am aflat că acesta a dorit să scrie o trilogie cu personajele Dante Torre și Colomba Caselli. Investigațiile celor două thrillere publicate sunt independente, dar există un fir: povestea și viața trecută a lui Dante este dezvăluită când și când.
Acest nou thriller de Sandrone Dazieri începe cu o nouă investigație explozivă care implică un TGV ce sosește în Roma! Când trenul ajunge în gară, poliția face o descoperire macabră: toți pasagerii de la clasa business sunt morți. Dacă primele indicii ale investigației indică un atac ISIS, comisarul adjunct Colomba Caselli, are îndoieli serioase. Pentru ea, numai Dante Torre, "băiatul din siloz", este capabil să vadă clar în această ceață de minciuni și urme false. În curând, ei descoperă că acest masacru este doar episodul al unsprezecelea dintr-o lungă serie de masacre, pe care se află umbra unei figuri misterioase de sex feminin. Nu lasă urme, doar un nume: Giltine, îngerul lituanian al morților. Multe crime și masacre par să îi fie atribuite. Dar de ce ucide atât de mulți oameni? În ce scop?
Cel mai greu lucru pentru Dante va fi să o convingă pe Colomba de veridicitatea teoriilor sale, deoarece acesta din urmă dorește dovezi. Pentru a îl urmări în cercetarea sa, Colomba va trebui să aibă încredere în prietenul său și, în special, să-și asume riscuri mari. Se vor comite numeroase încălcări ale regulilor poliției judiciare. Îl va urma Colomba pe Dante, chiar dacă își pierde insigna și poziția de investigator?

"Dante balansează constant între două lumi, a noastră și una pe care o vede numai el. Când vorbește despre asasini și mincinoși, îl cred. Când începe să vorbească despre comploturi și conspirații, îl cred numai după ce fac o verificare. "

Într-o cursă contra cronometrului, Dante și Colomba, trebuie să găsească indicii care ar putea să oprească acest ucigaș misterios înainte de a se naște alt măcel. Vor reuși la timp?
Personalitățile antagoniste ale lui Dante și Colomba sunt foarte bine dezvoltate și m-am atașat de ei. Între un Dante îndrăzneț și intuitiv și cu o Colomba grijulie și rațională, a fost imposibil să nu fiu cucerită total de ei ! Amândoi au deficiențe psihice semnificative pe care trebuie să învețe să le gestioneze. Unele fobii sau atacuri de panică îi pot paraliza la momentul nepotrivit.
Și între noi fie vorba, vreau să beau o cafea pregătită de Dante, fie într-un hotel luxos, fie la marginea drumului ... vorbind de drum, nu aș refuza nici o mică plimbare în compania lui!
O altă figură care m-a intrigat în mod deosebit este Giltine. În același timp, misterios și deranjant, acest personaj m-a fascinat tot romanul. Ne întrebăm despre adevărata sa identitate și motivele din spatele acțiunilor sale.

"Teoriile conspirației sunt o încercare stângace de a da răspunsuri care ne pot reduce din neliniștea resimțită când suntem puși în fața unor evenimente inexplicabile sau destabilizatoare. Evenimente care ne iau pe nepregătite, ca atentatele din 11 septembrie (...)Teoriile conspirației nu pot aproape niciodată să dea răspunsuri credibile, dar au avantajul că arată golul – dacă există – din țesătura narativă oficială, atent croită ca să acopere minciunile și ilegalitățile. Dar nu e mereu adevărat, nu-i așa? Uneori sunt un pur delir, cum ar fi dârele morții, dar deseori…"

Cu un limbaj simplu și fluent, mult mai mult decât cel folosit în "Ucide-l pe tată", autorul arată că știe să construiască o poveste, să păstreze intriga și misterul și să ne lase literalmente cu gura deschisă atunci când ajungem la final. Autorul, de asemenea, este un maestru în arta descrierii. Se joacă cu cititorul, dozând informația, astfel încât, noi, cititorii, ne dorim mai mult. Folosește aceeași structură ca în romanul precedent: cartea este împărțită în mai multe părți, la începutul căreia este inclus un fragment din ceva care s-a întâmplat în trecutul criminalului. Ne dă indicii mici pentru a cunoaște motivațiile și circumstanțele criminalului în poveste.
Pe scurt, "Îngerul" este o continuare la înălțime a volumului precedent. Acesta este un thriller sub semnul manipulării și răzbunării. Mi-a plăcut foarte mult stilul autorului. Există multă acțiune și nu m-am plictisit nici o secundă. Ancheta ne va duce în inima mafiei rusești, a KGB ... într-o atmosferă grea. Personajele au o psihologie complexă chiar dacă sunt polițiștii, Colomba, Dante, Îngerul morții ... Fiecare își are partea de umbră.

"Cu toții omorâseră de mai multe ori. Propaganda interzicea ca oamenii ăștia să apară la știri, criminalii în serie erau o problemă amerikanskaia, nu a noastră. Dar și în paradisul proletarilor existau adevărați diavoli. "

Dazieri a reușit să găsească un loc printre autorii mei preferați ai acestui gen, pentru modul în care se ocupă de poveste, pentru complexitatea cazurilor, pentru profunzimea celor doi protagoniști, pentru că reușește să facă un roman lung să îmi pară prea scurt și pentru că m-a făcut să îmi doresc mai mult. Recomand!!!

2 comentarii:

  1. Sună atât de bine, îmi plac cărțile cu crime și cu suspans. Mulțumim!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Cu drag! Este un thriler autentic care mie mi-a placut foarte mult. Il recomand din toata inima!

      Ștergere