vineri, 6 aprilie 2018

Celula 7 - Kerry Drewery
21 de milioane de jurați.
7 zile pentru a reveni la mărturisirea sa.
Viața? Moartea?
Depinde de tine să judeci!


           Când am primit această carte, am fost imediat intrigată. În special pentru că nu am auzit niciodată de ea. De îndată ce am citit rezumatul, am fost imediat prinsă în poveste. Așa că am început foarte repede să o citesc. Trebuie să spun că am fost foarte surprinsă și mi-a plăcut. 
"Celula 7" este o distopie. Aceasta este setată într-o perioadă în care nu mai există instanțe judecătorești, deținuți cu pedepse nesfârșite, sistemul penitenciar, nimic din toate acestea. În loc există un spectacol de televiziune în care sunt prezențați oameni acuzați de săvârșirea celor mai diverse crime, astfel încât publicul să-i judece și să-i condamne sau nu la moarte. Totul în doar 7 zile.
Tema principală a cărții, pornește de la întrebarea, dacă putem lasă justiția în mâinile oamenilor, fără dovezi. Este vocea poporului vocea lui Dumnezeu? Nu întotdeauna! În societatea cărții, sistemul judiciar este total dubios și corupt ( orice asemănare nu este o simplă coincidență ), unde se plătesc și mesajele text și voturile prin internet, deci cine are bani mai mulți, este șef. Acest sistem nu dorește să știe dacă există dovezi ale inocenței celor acuzați, iar televizorul manipulează totul și pe toată lumea. Singurul lucru care contează este publicul și toată publicitatea și banii pe care toate acestea le vor genera.
Ei construiesc imaginea participanților și decid dacă îi vor introduce ca băieți buni sau răufăcători și noi, oamenii, vom înghiți tot ce ne spun, la urma urmei, nu putem ști ce se întâmplă în spatele scenei. În carte, oamenii pot încă să semneze o plată per vizionare și să urmărească viața persoanelor care sunt închise în celule 24 de ore pe zi, dar ceea ce se arată este întotdeauna în funcție de ceea ce vor ei să fie arătat.
Martha este primul adolescent din celulele morții, acuzată de uciderea eroului poporului, Jackson Paige. Este o celebritate iubită. Tipul care este considerat un exemplu de persoană, ființă umană, tată, soț etc. Cineva care a urcat de jos pe treptele sociale și a devenit un om extrem de bogat, care astăzi îi ajută pe toți cei săraci și nevoiași. Dar oare este adevărat ce se știe despre el? De ce ar ucide un adolescent o celebritate? Și de ce ar mărturisi atât de repede crima? Mass-media ne arată totul prin programul Mortea este Justiție!
Martha a fost găsită cu arma crimei în mână și după ce a mărturisit crima este trimisă în închisoare unde va fi însoțită 24 de ore pe zi de camerele programului TV "Moartea este Justiție" și judecată de popor pentru o crimă cu repercusiuni naționale. Procesul constă în ocuparea unei celule diferite timp de șapte zile, până în ziua votului temut și așteptat. Pe de o parte, mass-media influențează oamenii să facă "justiție", pe de altă parte, avocata Eve Stanton, domnul Cícero (fost judecător), doamna B. și fiul adoptat al lui Jackson, Isaac Paige, par să creadă în nevinovăția Marthei. În fiecare dimineață, Martha schimbă celulele și, cu fiecare celulă nouă, torturile fizice și psihologice sunt diferite.
Când piesele puzzle-ului misterios se potrivesc împreună și relația dintre Martha și Isaac devine un factor determinant în rezolvarea crimei, lucrurile încep să ia o altă răscruce. Întrebarea este: Este suficient timp pentru a convinge oamenii să creadă în ceva total diferit de ceea ce au văzut cu ochii lor? În cele 404 de pagini ale cărții, avem o critică puternică și profundă a tehnologiei și a influenței mass-mediei în viața oamenilor, dar pe o scară mult mai mare decât cea pe care o putem acum concepe. Putem să credem tot ce vedem la televizor?
Personajele sunt bine construite și cu personalități foarte diferite. Mi-a plăcut cu adevărat Eva, care are un rol foarte important în complot. Eva observă că există ceva în neregulă cu declarația Marthei și va face orice pentru o face pe fată să spună adevărul. Cu ajutorul unor oameni care cred, de asemenea, în nevinovăția Marthei, Eva încearcă să obțină dovada nevinovăției ei și începe o adevărată luptă împotriva ceasului ca să o salveze de la scaunul electric. Modul în care autorul conduce povestea poate atrage atenția cititorului asupra subiectelor foarte controversate dintr-un complot care devine electrificator și surprinzător. Adesea, am simțit nevoia să strig că totul e greșit, că acest lucru nu ar trebui să se întâmple și mai rău: nu am înțeles de ce oamenii plătesc să vadă asta? Răsucirea pe care o avem în ultima parte a acestei cărți este senzațională, răspunzând la toate întrebările noastre.
Cartea are o narațiune multiplă, uneori la prima persoană, uneori la a treia persoană. În primul rând, ascultăm vocea Marthei, raportând experiența ei în interiorul celulelor, trecutul ei și amintirile ei cu mama ei și cu alți oameni. Și în al plan secund, vocile mai multe personaje minore. Martha nu este un erou, ea nu crede la început că ar fi împotriva sistemului, e doar obosită de viața grea pe care o are, și-a pierdut mama care a fost ucisă, iar cel mai bun prieten al ei a fost vizat de acest sistem de pedeapsă cu moartea. Extrem de puternică și hotărâtă, deși ea nu crede acest lucru despre sine, Martha este dispusă să fie martiră, dacă aceasta este o modalitate de a deschide ochii societății la frauda pe care o reprezintă sistemul de justiție. Chiar și cu toate aceste trăsături eroice, vedem la sfârșitul cărții că acest personaj nu este infailibil și rămâne fragil oricum. Am apreciat acest echilibru între perfectul și imperfectul acestui personaj, pentru că se simte uman. Ea m-a impresionat foarte mult.

"Durerea ar fi continuat, consumându-mă până ce nu ar mai fi rămas nimic, iar noi am fi fost forțați să privim corupția îmbogățindu-i pe bogați, sărăcindu-i pe săraci și distrugând în continuare justiția. "

 Concluzia: "Celula 7" este o carte surprinzătoare, intrigantă, senzorială și intuitivă. Ne determină să ne gândim la cum tratăm ființa umană, sau cum îi vedem pe cei din jurul nostru, dacă îi vedem. Cum vedem societatea actuală și ce putem face pentru a o îmbunătăți.
Sfârșitul este uluitor și ne lasă dornici să știm ce se va întâmpla în volumul următor. Autorul a reușit să inoveze, punând cititorul în rolul unui spectator al reality show-ului.


Alte  recenzii care te-ar putea interesa

Ziua 7 - Kerry Drewery


2 comentarii: