vineri, 21 iulie 2017

[Serial ABC] - Designated SurvivorRegizor: David Guggenheim
Gen: Drama, Thriller
Actori și actrițe: Kiefer Sutherland, Natascha McElhone, Adan Canto, Italia Ricci, LaMonica Garrett, Kal Penn, Maggie Q, Malik Yoba, Tanner Buchanan
Producție: ABC
Sezoane disponibile: 1
Nr. episoade: 21

Există actori  pe care îi asociaz uneori în mod automat unui rol, personaje interpretate atât de bine, încât îmi este foarte greu să separ numele de ficțiune de numele real al actorului; așa mi s-a întâmplat cu Sean Connery cu a lui James Bond sau Leonard Nimoy cu Spock, sau Kiefer Sutherland care l-a interpretat magistral pe Jack Bauer, agentul secret, în seria 24 . Cu toate acestea, odată cu sosirea la Netflix a Supraviețuitorului Desemnat, trebuie să mă obișnuiasc să vad pe Sutherland într-un mod radical diferit, la ani lumină distanță de Jack Bauer, dar întotdeauna fascinant: aceea a Președintelui Statelor Unite!

În timpul Stării Uniunii un membru al cabinetului este într-un loc secret.
În cazul unui atac catastrofal al guvernului nostru, acel membru al cabinetului, devine noul Preşedinte.

Suntem foarte departe de o dramă politică ca The West Wing sau House of  Cards, deoarece componenta politică este aproape umbrită de prezența mai captivantă a unui complot bazat pe spionaj, trădări și conspirații.
Seria este numită după un personaj apărut în corpul politic american în anii Războiului Rece; face parte din componența cabinetului (este selectat având toate cerințele pentru a fi ales președinte), este ținut într-un loc sigur sub protecție, astfel încât să se asigure linia de succesiune la Președinție în cazul unui atac sau a unui eveniment catastrofal. Acesta este succesorul ales și anume Supraviețuitorul Desemnat.
Regizorul Davis Guggenheim s-a inspirat în realizarea acestui serial din politica americană, imaginîndu-și că, în timpul discursului  pe care îl ține președintele la Starea Uniunii (eveniment politic care implică prezența  tuturor membrilor corpului politic de la Capitoliu) un atac i-ar ucide pe toți cei prezenți, punând Casa Albă în mâinile Tom Kirkman, supraviețuitorul desemnat. Particularitatea lui Kirkman (Kiefer Sutherland), este faptul că este Secretarul pentru Dezvoltare Urbană, o funcție secundară în cadrul guvernului, dar mai presus de toate, în aceeași dimineață, el a aflat că, din cauza aderenței sale la anumite politici prezidențiale, El va fi revocat din funcție. Atacul asupra Capitoliului schimbă totul.

Imaginați-vă un om care vede cum toate simbolurile națiunii sale se destramă, guvernul care urma să îl îndepărteze a dispărut și dintr-o dată trebuie să își asume aceste responsabilități ca singurul supraviețuitor. Sunt oameni care ar avea curajul necesar, dar inițial Kirkman este strivit de această greutate, nu se simte bine în noua postură și nimeni nu are încredere în abilitățile sale, astfel încât mulți îi cer demisia. De la început, Kirkman se confruntă cu o situație extremă, cu națiunea în genunchi și în căutarea unui ghid, forțat să găsească un consens în primul rând cu cei care ar trebui să-l susțină fără ezitare; să creeze legislație, oferind un ghid într-o țară aflată sub atac și mai presus de toate să găsească un vinovat pentru atac sunt prioritățile lui  Kirkman.
Dar căutarea adevărului ar putea fi o cale presărată cu obstacole; Washington-ul și coridoarele secrete ale puterii ascund pericole nebănuite, zâmbetele false ascund adevăratele intenții ale politicienilor, capcane presărate peste tot, care se deschid  atunci când te aștepți mai puțin. Președintele Kirkman trebuie să învețe rapid cum să supraviețuiască acestui balet spectaculos, cum să își facă datoria, fără a pierde cel mai valoros activ al său: el și familia lui. Relația cu soția lui Alex (Natasha McElhone) este crucială, ea este busola morală a lui Kirkman, vocea conștiinței, care amintește noul președinte ngajamentele sale morale; în unele episoade această ciocnire între necesitate și morală devine interesantă.
Adevarata putere a serialui Supraviețuitorul Desemnat cu toate acestea, este ancheta paralelă a atacului asupra Capitoliului. Entuziasmul și pasiunea cu care agentul Hannah Wells (Maggie Q) încearcă să descopere adevărul, impresionează. Ancheta avansează încet și reconstruirea a ceea ce arata ca o conspiratie incredibil de complexă pastreaza privitorul captivat, in special  odată cu sosirea unui personaj ambiguu, precum Peter McLeish, care a supraviețuit atacului. Comparația făcută adesea între anchetă și viața președintelui este o notă de clasă, o tensiune constantă narativă menținută pe cele două teme principale ale seriei. Serialul atinge tensiunea maximă atunci când președintele trebuie să facă față Adunării Guvernatorilor, în timp ce un presupus terorist este interogat de FBI; Kirkman și prizonierul său sunt amândoi puși pe gratar, ambii forțați să se confrunte cu un conflict care este relevat privitorului cu o coloană sonoră  de excepție și fotografii care oglindesc situația reciproc comună.  Foarte creativă, scenarista Shonda Rhimes reușește să creeze situații plauzibile care provoacă anxietate privitorului într-un mod pozitiv, desigur. 
Pentru a fi clară, Supraviețuitorul Desemnat nu este o serie filosofică, ci acoperă unele aspecte foarte valide.Ce s-ar întâmpla dacă un guvern întreg ar fi decimat într-un atac? Care ar fi reacția imediată a popoarelor sau religiile din spatele acestor atacuri? Sau, ce-ai face dacă mâine ai obține puterea supremă în țara ta? Fără a fi profundă, aceste aspecte merită să fie abordate și să ne trezească niște gânduri, reacții.
În cele din urmă, opinia mea nu ar fi completă dacă nu aș spune că la fel ca în orice serie bună americană, clișee sunt comune: astfel întâlnim familia perfectă, patriotismul și sacrificiul de sine până la moarte sau mercenari care ignoră orice dimensiune umană. Dar aceste aspecte nu strică placerea de a privi o serie bună.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu