vineri, 10 februarie 2017

Femeia inventată - Camille LaurensAn aparitie: 2017
Autor: Camille Laurens
Categoria: Literatura Universala
Colectie: Babel
Editura: NEMIRA
Nr. pagini: 200


Pentru a  îl spiona pe iubitul ei Jo, Claire, o femeie  care se apropie de cincizeci de ani, profesor de literatură la universitate, divorțată, mama a 2 copii adolescenți, își creează un profil fals pe Facebook pentru a intra în contact cu Chris, un prieten al lui Jo. Asfel, pe Facebook, devine " Claire  Antanes"  o brunetă tânără de 24 ani , pasionată de fotografie  . Dar, Claire va fi în curând prinsă în propria capcană pentru că se îndrăgostește de  Chris, care o  respinge atunci când descoperă vârstă ei  adevărata .
Cu  acest roman psihologic, Camille Laurens ne cufundă într-un joc în oglindă perfect controlat. Un roman intens în care ea apără femeia, dincolo de o anumită vârstă. Potrivit ei, o femeie peste 48 de ani,  a ajuns la "data expirării" și devine invizibilă, de nedorit pentru bărbați. Autoarea scoate în evidență nedreptatea, inegalitatea dintre bărbați și femei cu privire la problema vârstei. Textul său este o adevărată pledoarie feministă cu privire la violența împotriva femeilor.
Este un roman prezentat din perspective diferite,  cu voci multiple. În primul rând, cartea începe cu un prolog surprinzător, fără semne de punctuație, atunci când Claire destăinuie psihiatrul său de ce a fost internată într-o clinică de psihiatrie. Urmărim apoi povestea unui psihiatru care a încălcat regulile de etică și în cele din urmă citim pasaje din romanul scris de către pacientul său în timpul unui atelier de creație la clinica. Apoi  aflăm despre  scrisoare  scrisă de Camille către editorul ei și  avem parte  de un epilog surprinzător al soțului lui Claire. Vocile și poveștile se amestecă,  aducând pe Claire  în pragul depresiei și al nebuniei.
Construcția este foarte inteligentă, deoarece discursul discret delirant al naratorului distilează încet elementele dintr-o poveste machiavelică care depașeste rapid personajele , și îi determină să improvizeze... .. "  Cel ce spune o minciună nu-şi dă seama de fapta ce face, căci trebuie să spună alte mii de minciuni, ca să susţină pe cea dintâi. ", a spus Alexander Pope. În acest joc nu, nu e de mirare că Claire este copleșită.
Personajele din această dramă psihologică  au o voință ambiguă și pendulează în jurul valorii de fragilitate, dar dezvoltă o intrigă psihologică destul de captivantă.
Este, de asemenea, un thriller psihologic amețitor, sinuos și tulburător, care arată Facebook-ul ca o mașină de fantezie unde  oricine își poate inventa o viață. De notat că Camille Laurens stăpânește toate codurile de comunicare moderne prin intermediul Facebook.
Pe scurt, acest roman este o bijuterie  cu o narațiune multiplă și  o eroină confuză. Autoarea spune în principal, povestea unei femei rănite care speră  la dragoste în timp ce trăiește cu teama de a fi abandonată, căutând cu disperare  "locul unde va  izbucni  dezastru". Claire este o femeie-cameleon.
Recunosc, a fost greu să dau drumul cărții odată ce povestea a început. Tensiunea este palpabilă și succesiunea mai multor povești captivează cititorul  până la ultimul rând.

 Mulțumesc  EDITURII  NEMIRA  pentru ocazia oferită de a citi și  prezenta impresiile mele despre  această carte!

2 comentarii:

 1. Nu am auzit de carte. Multumesc de recomandare!

  RăspundețiȘtergere
  Răspunsuri
  1. Abia a aparut in ianuarie 2017. Daca iti plac romanele psihologice merita sa îi dai o șansă!
   Multumesc pentru vizita si comentariu!!

   Ștergere