sâmbătă, 18 februarie 2017

Femei Periculoase vol.1 - Gardner Dozois, George R.R. MartinAn aparitie: 2017
Autor: Gardner Dozois, George R.R. Martin
Categoria: Literatura Universala
Colectie: Nautilius
Editura: NEMIRA
Nr. pagini: 496


 “Femei periculoase”  este o antologie de povestiri  scrise de diverși autori, coordonaţi de scriitorii George RR Martin și Gardner Dozois, al căror scop este de a prezenta povești care gravitează în jurul unor personaje cu principii  morale ambigue, poveşti despre cei care îşi  urmăresc mai mult instinctele decât idealurile altruiste. Și nu trebuie să fii un fan al literaturii fantastice pentru a savura această carte pentru că în ea autorii  aborează   diferite genuri , cum ar fi science - fiction, suspans, thriller, dragoste, etc. Fiecare poveste dezvăluie canalii de tot felul: hoți, criminali, traficanți, mercenari, în  situații și locuri diferite. Aceste  personaje pot fi atât eroi  cât și anti eroi care pedulează între bine și rău.   Ele sunt personaje care nu fac  fapte bune, dar  sfârșesc prin a stârni    simpatie.
 Deşi iniţial nu am avut de gând să vorbesc despre fiecare povestire în detaliu, pentru că sunt multe, la final, am constat că am scris câteva rânduri despre fiecare:
" Halal Desperado" de Joe Abercrombie - spune povestea unei femei care încearcă să scape de niște vânători de recompense. O poveste serioasă, bine scrisă, convingătoare, cu un strop de ironie. Nu pot spune prea multe despre această poveste, deoarece este foarte scurtă (24 de pagini). Când am întors ultima pagină, nu am putut să cred că  s-a terminat, lăsându-mă cu o întrebare la care nu am găsit soluția. Păcat, pentru că era într-adevăr drăguță. Mi-ar fi plăcut să mai continuie cel puţin zece pagini.
            - "Sau m-a lăsat inima" de Megan Abbott – ne povesteşte despre un bărbat a cărui   fiica a dispărut și el bănuiește că vinovatul este soția lui excentrică. A doua poveste este un noir-introspectiv, dezvăluind detalii despre viaţa secretă a unei mame dintr-o familie aparent normală,  care se luptă cu dispariția fiicei sale. Aceasta este, de asemenea, o poveste bună: suspansul crește tot mai mult, pe măsură ce noi detalii ies la lumină și demolează certitudinile naratorului, soțul femeii și tatăl copilului. Sfârşitul este o surpriza: ceea ce se credea  a fi sigur, se dovedește fals….
              - "Cântecul Norei" de Cecelia Holland - Cântecul Norei  este o lectură plăcută și ușoară, o narațiune istorică, care prezintă o imagine a vieții de zi cu zi a uneia dintre fiicele Eleanorei de Aquitania și a regelui Henric al II-lea al Angliei. 
Suntem cufundaţi într-un univers familial tensionat, plin de minciuni și trădări, unde tânăra Nora descoperă că lumea adulţilor nu este la fel de frumoasă și nici la fel de simplă cum credea. Nimic spectaculos, dar  Holland foloseşte  un ton aproape intim, de uz casnic.
              - "Mâinile care nu există" Melinda Snodgrass –
In aceste pagini, [Snodgrass] ne duce pe o planetă îndepărtată pentru a ne arăta că, chiar și într-o societate în care navele spațiale străbat cosmosul, iar străinii(extratereştrii)  sunt amestecaţi printre oameni pe străzile aglomerate ale orașului, oamenii pot fi victimele unor jocuri  foarte vechi.
Povestea  este relatată de un locotenent care, într - un viitor distopic, este conștient de uneltirile unei rase extraterestre capabile să modifice genetic  oamenii. Povestea este destul de diferită de toate celelalte, este o poveste draguţă, science fiction, o "poveste într-o poveste", relatată de un protagonist  beat. Aici, omul este tipul rău,  cel care a distrus o întreagă populație străină. Dar, extratereştrii sunt hotărâți să se răzbune, chiar și subtil. Drăguț și original.
           - "Bombardele" de Jim Butcher – Autorul, Jim Butcher, este cel mai bine cunoscut pentru seria Dosarele Dresden. Protagonistul Harry Dresden, un magician care are legături  în mediile cele mai sordide pentru a putea lupta împotriva creaturilor întunecate ale lumii supranaturale, este unul dintre cele mai faimoase personaje fictive ale secolului  al XXI lea. În această poveste, tânăra protejată de Harry, într-o încercare de a lupta singură împotriva forțelor întunericului, descoperă că mentorul său este aproape unic şi  dacă vrea să supraviețuiască, trebuie să învețe cât mai curând posibil, să-l imite. Narațiunea este la prima persoană, eu prefer de obicei persoana  a treia, dar povestea este scrisă atât de bine că nu este o problemă. 
            - "Raisa Stepanova" de Carrie Vaughn -  În povestea vibrantă și convingătoare, care urmează, [Vaughn] ne conduce pe liniile frontului rusesc în timpul celor mai întunecate zile din cel de-al doilea război mondial, pentru a spune povestea unei fete care este  pilot de avion în misiuni periculoase și este hotărâtă să continue să  îşi facă datoria chiar cu costul pierderii vieții ei.
"Raisa Stepanova" este cea mai frumoasă poveste, după părerea mea, din antologie, deoarece este simplă, evocatoare, introspectivă, dar plină de acțiune, situații complicate și nimic absurd, doar o scriere liniară și o poveste care mișcă, pentru că sună credibil. Personajele sunt prezentate foarte bine;un aer de  melancolie marcheză sfârșitul poveștii.
             - "În ring cu Iisus" de Joe R. Lansdale – Aici [Lansdale]  ne prezintă regina răului, o femeie în stare să arunce vrăji și blesteme pe  fiecare bărbat pe care  îl întâlnește; o fată care arată ca un măr roșu, frumos, cu un vierme în centru. Un personaj, pe scurt, care poate veni numai din stiloul lui Lansdale. Un text plăcut și distractiv.
               - "Vecinele" de Megan Lindholm - spune povestea unei doamne în vârstă , bolnavă cu Alzheimer care  foloseşte magia să călătorească în timp. Un text uman, inteligent și ciudat, care nu lasă pe nimeni indiferent.
"Știu cum să le agăţ" de Lawrence Block -  În această nouă poveste descoperim un bărbat într-un bar, care va întâlni o femeie frumoasă, tânără cu un plan periculos. Întânirea dintre cei doi este urmată de un joc psihologic care va dezvălui multe aspecte neştiute. Autorul redă în mod clar partea întunecată a  poveştii cu un indiciu al elementului perturbator.. Este bine scrisă, nu neg, dar cu toate acestea, nu a reușit să mă captiveze. Am găsit-o foarte previzibilă…
"Umbre pentru tăcere în codrii Iadului" de Brandon SandersonAcest nou text - ne aruncă într - o lume în care noaptea, dacă nu respectăm câteva reguli simple, se poate termina foarte prost. Tăcerea  Montana (unul din personaje )va trebui să încalce regulile pentru a îşi salva familia. Punctul forte al lui Sanderson este universul său. Cu siguranță   totul poate suna simplu, deoarece Sanderson pune  accent  pe frica de întuneric, substitut aici pentru umbre mortale, dar totul pare solid, eficient și puternic. Un univers  despre care mi-am dorit să aflu mai multe. Sanderson a construit o poveste cu bandiți, vânători de recompense, arme și violență, bine susținută de personaje eficiente, care dau dependență şi  care sunt ușor de reținut. 
- "O regină în Exil"  de Sharon Penman - Plonjăm într-o noua poveste despre  soarta reginei Constance dată în căsătorie unui prinț german. După moartea regelui din Sicilia, soțul ei va provoca un conflict pentru a o pune pe  tronul Siciliei pe ​​ Constance. Sincer, din punct de vedere istoric m-am bucurat de această nouă  poveste, care mi-a permis să aflu mai multe detalii despre  un moment despre care știu puține. 
- " Fata din oglindă " a lui Lev Grossman - Aceasta este nou în lumea magicienilor şi nu am fost încă convinsă să-i dau o șansă. Am sperat că acestă povestire  va fi  factorul declanșator. Într-adevăr, începutul acestui nou text este cu  adevărat interesant prin tonul, stilul autorului, care este eficient și puternic, oferind multe referiri la Harry Potter, dar şi un complot interesant și plin de umor.  Eroina pe care o urmăm are ceva atractiv, care mi-a trezit interesul să aflu mai multe despre ea.  Totuşi complotul nu ofera surprize prea mari, iar finalul  m-a dezamăgit. Păcat, pentru că povestirea  are potențial.
Pe scurt:   O colecție de povestiri , care ne ofera 12 genuri diferite care variază  de la thriller la fantezie pe tema femeilor periculoase. Sigur, nu toate textele sunt la același nivel, ceea ce nu este de mirare  deoarece sunt 12 autori diferiți, dar în general m-am bucurat de aceste povești care au nişte eroine cu adevărat fascinante...Diversitatea este atuul pentru că poveștile au baze diferite și explorează  diverse teme. Fiecare autor a construit lumi mici și credibile pentru poveștile lor  şi întotdeauna există o anumită coerență.
Desi titlul vorbeşte despre escroci şi  ticăloși, adevărul este că, vedem o latură mai umană,  a acestora decât mă așteptam. Cu toate că în  unele povestiri avem de-a face cu anti eroi, în unele cazuri, prin obiectivele lor sunt mai nobili decât par inițial. 
În cele din urmă  aceasta este o antologie care cred că merită să fie descoperită.

Mulțumesc  EDITURII  NEMIRA  pentru ocazia oferită de a citi și  prezenta impresiile mele despre  această carte!

2 comentarii: