joi, 1 septembrie 2016

Talismanul - Diana Gabaldon (Outlander #2)


An aparitie: 2016

Categoria: Literatura Universala
Colectie: Nautilius Fantasy
Editura: NEMIRA
Nr. pagini: 900


Nu știu dacă pot exprima ceea ce am simțit citind această carte, probabil, comentariile mele să alterneze între frustrare și admirație pentru autor. Prima carte, “Călătoarea” este fantastică, fără defecte, o poveste de dragoste extraordinară și o prezentare istorică zdrobitoare. Este perfectă, dar când un autor scrie o astfel de carte, are, în consecință, sarcina dificilă de a satisface așteptările cititorului. Și ale mele au fost mari, foarte mari.
Diana Gabaldon deschide cartea în anul 1968 și m-a speriat. Foarte! Ei bine, nu anul, ci faptul că Claire este cu fiica sa de 20 de ani, Randall Brianna. Randall?! De douăzeci de ani?! Am citit câteva pagini și ceea ce am descoperit  a fost ca o găleată de apă cu gheață pe cap. Nu, nu poate fi. De ce, Diana, de ce?! Am închis cartea, m-a deranjat, nu îmi venea să cred ... atunci așteptând ceva magie, am reluat lectura, pentru că anxietatea mă consuma deja. M-am trezit dând  paginile, într-o foame neobosită pentru răspunsuri. Acest început chinuitor a fost o lovitură de maestru, dar a fost, de asemenea, o sabie cu două tăișuri. N-aș spune  că am fost dezamăgită, dar m-am trezit frustrată ... totuşi să începem cu începutul.

“Zăcând la podea, cu panourile sculptate ale tavanului licărind slab deasupra, m-am trezit gândindu-mă că eu întotdeauna presupusesem înainte că tendința doamnelor din secolul al optsprezecelea de a leșina era pricinuită de corsaje; acum știam însă că era mai degrabă din cauza idioțeniei bărbaților din secolul al optsprezecelea.” 

“Talismanul” este al doilea volum din saga “Outlander”  scrisă de Diana Gabaldon. Astăzi, saga a devenit una dintre seriile de televiziune cele mai apreciate de telespectatorii din întreaga lume. Faimoasă pentru salturi în timp si viata dubla  pe care  o are personajul principal feminin, cu acest nou roman autorul nu dezamăgește. Cartea, împărțită în patru părți,alternează între  două perioade istorice: anii 1900 și 1700. In prima parte, suntem în 1968, în Statele Unite. Aici, timp de aproximativ douăzeci de ani, Claire Randall, întoarsă în timpul ei, și-a menținut o dragoste secretă devastatoare și obositoare pentru soţul ei, dar a devenit văduvă  şi a decis să se întoarcă la Craig na Dun, împreună cu fiica ei.
Si tocmai  Claire dezvaluie secretul mult pazit: amintiri ale unei vieți din trecut, cum a trăit în anul 1743 cu James Fraser, un Highlander curajos și pasionat care a furat inima ei, făcând-o să uite de confort și anii 1900. Într-o încercare de a nara fiecare fragment, Claire rememorează toate evenimentele pe care le a trăit. Cea de a doua parte a acestei cărţi, împreună cu a treia și a patra, prezintă viața protagoniştilor principali în Franța, în  anul1744, în timpul domniei lui Ludovic al XV-lea. Claire şi Jaime  s-au prins în intrigile nobilimii  franceze  pentru a încerca să salveze Scoția de la bătălia catastrofală de la Culloden, în încercarea de a schimba cursul evenimentelor și a istoriei.
 Printre costumele trufașilor nobili, neobișnuite și uneori șocante, disconfortul corsetelor,  cei doi protagonist sunt implicaţi  în intrigi și manipulări dar trebuie să facă faţă şi bârfelor. Amândoi trebuie să supraviețuiască, dar şi să prevină distrugerea clanurilor din  zonele muntoase. Este posibil să evite acest lucru? Iar relația dintre Jamie și Claire, este capabilă să susțină toate aceste cutremure?  

"– Sincer, nu îmi pasă dacă e bine sau rău, atât timp cât ești aici, cu mine, Claire, a șoptit el. Și dacă e un păcat că m-ai ales… atunci eu mă voi duce la Diavol și îl voi binecuvânta că te-a ispitit să o faci. "

În timp ce în Călătoarea  noi suntem familiarizaţi cu Scoția medievală, obiceiuri, muzică, costume, credințele lor, precum și adaptarea lui  Claire la toate acestea, în a doua carte Diana ţese pentru noi povestea reală a conflictului dintre Anglia și Scoția. Cartea este plină de istorie, politică, afaceri și strategiile de război ale timpului. Să nu uit de Iacobiţi, mișcarea politică, care a luptat pentru întoarcerea domniei Casei Stuart în Scoția și Anglia, bătălia teribilă de la Culloden, dar și personajele de o mare importanță în istorie, pe care le întâlnim. Și este uimitor cum Diana a reușit să împletească aceste fapte și personajele reale atât de bine în povestea sa cu personajele fanteziste. Am avut sentimentul că tot ceea ce a creat , s-a întâmplat cu adevărat. La fel ca în romanul precedent, descoperim un complot foarte puternic , care atinge chestiuni politice  specifice secolului al XVIII – lea pe  care nu le cunoșteam, o pagină din istoria Franței, cu  câteva decenii înainte de Revoluția franceză.
Temele majore ale cărții sunt: ​​puterea, prietenia și speranța. Forța cu care trebuie să se protejeze de dușmani, de prietenie în care se găseşte speranța unei Scoții fără războaie, a căror familii pot crește copiii fără teamă, și  speranţa in cauza iacobită.  
O poveste complexă despre iubire de-a lungul veacurilor, aceasta este o serie care trebuie să fie citită cu o minte deschisă.  Cu un scris elegant și o stare de spirit specială, Diana obtine ceva unic, ceva care singur mă va face să citesc fiecare carte din această serie cu mai mare râvnă: deoarece ea ne permite să trăim   fiecare cuvânt.
Există o tensiune tot mai mare în această narațiune, o aură de fatalism care marchează fiecare pagină. Este o luptă imposibilă împotriva sorții și momentul în care cititorul devine implicat, o luptă care va lăsa cicatrici pe suflete și inimi, nu numai a personajelor, dar și ale  noastre. Foarte detaliată, plină de acțiune și răsturnări de situație, această poveste are certitudini și surprize, trădări și minciuni, sacrificiu și moarte, menținându-ne în suspans de la prima la ultima pagină, mai sfâşietoare și uluitoare în fiecare capitol.
Mai mult decât o narațiune în care istoria se împletește cu fantezia, “Talismanul” este, de asemenea,o poveste despre dragoste și destin, onoare și mândrie, viață și moarte. Este o poveste despre alegeri, în special, și modul în care acestea pot sau nu pot schimba cine suntem.
Marcată de tragedii, dar , de asemenea , de victorii, de râs , dar , de asemenea , lacrimi, “Talismanul” este un lanț de emoții, o carte în care orice se poate întâmpla și nimic nu prezice ce se va întâmpla în continuare. Din Scoția în Franța, vom urma aventurilor unor  personaje fascinante care au in favoarea lor faptul că ele sunt credibile, imperfecte în toată umanitatea sa, fiind capabile de bine și rău. Claire și Jamie au o relație care este departe de a fi perfectă. Cu suișuri și coborâșuri, cititorul nu poate ajuta, dar  trăieşte alături de ei  fiecare discuție și dezamăgire, dar  și fiecare sărut și promisiune.
"[...]– Dar când vorbesc cu tine, vorbesc cu propriul meu suflet, a spus el, întorcându-mi fața spre el.A ridicat mâna și mi-a prins obrazul în palmă, degetele abia atingându-mi tâmplele.
– Și, englezoaico, a șoptit el, chipul tău e inima mea. "

Concluzia: Mi-a placut modul în care povestea a început și s-a încheiat, deși am fost surprinsă la început, din moment ce povestea începe și se termină în secolul al XX-lea. Cred că a fost o modalitate foarte bună de a continua povestea și de a crește oarecum suspansul, deoarece face cititorul să se întreabe "ce se va întâmpla?".
     Frumoasă și tragică, "Talismanul"este o carte care mă fascinează fără măsură şi pe care am devorat-o într-o singură zi. Este o călătorie fără întoarcere la magia și farmecul Scoției,


Alte  recenzii care te-ar putea interesa:

2 comentarii:

 1. Outlander este seria preferata a mamei mele. A terminat groaznic de repede toate cartile si a vazut si serialul. Pare super interesanta si sper ca intr-o zi sa o citesc si eu, cat mai curand.
  Frumoasa recenzie, detaliata.

  PS: Imi place mult aspectul blogului. ♥

  RăspundețiȘtergere
  Răspunsuri
  1. Multumesc! Am imbracat blogul in culori de toamna.
   Seria Outlander este deosebita ,dar multi cititori se simt descurajati de nr mare de pagini. Eu am citit doar primele 2 volume si am vazut sezonul 1 al serialului. In curand, cand voi avea mai mult timp liber, sper sa vizionez si sezonul 2.

   Multumesc pentru vizita si comentariu!

   Ștergere