sâmbătă, 18 iulie 2015

Catedrala mării - Ildefonso FalconesAparitie: 12.09.2008
Autor: Falcones de Sierra
Categoria: Literatura Universala
Domeniu: roman istoric
Editura: RAO
Nr. pagini: 576

Uluitoare! Dacă ti-ai propus să citești  Catedrala Mării , nu planifica nimic important în zilele următoare . Această carte te  prinde  în vraja ei  și te face să trăiești în Spania  secolului al -XIV -lea.

„— Tată, i-a şoptit Arnau lui Bernat, cum era mama, de ce nu-mi vorbeşti nicicând despre ea.
— Mama ta, i-a răspuns, n-a avut noroc. A fost o nefericită.
Bernat l-a auzit pe Arnau trăgând aer în piept, înainte de a-i vorbi iar:
— Mă iubea? a stăruit copilul cu glas răguşit.
— N-a avut când. S-a săvârşit la naştere.
— Şi eu te iubesc.
— Dar tu nu eşti mama. Chiar şi Joanet are una care îl mângâie pe cap
— Sigur că ai o mamă. Fireşte că ai. Bernat a observat ce liniştit îi era fiul. Tuturor copiilor orfani de mamă, ca tine, Dumnezeu le dă altă mamă: pe Fecioara Maria.”
Spania. Secolul al XIV lea . Populația rurală  geme sub jugul  stăpânilor feudali. Fugind de la stăpânul său, țăranul Bernat Estanyol  îl ascunde pe  fiul său nou-născut Arnau in Barcelona - orașul în  care se spune că nu există șerbi și noii locuitorii  ai orașului după un anumit timp pot deveni oameni liberi. Orașul medieval Barcelona se bucură de un avânt economic deosebit.  Umilii săi locuitori   construiesc, piatră cu piatră, o biserică magnifică.  Aceasta este Catedrala Mării: o biserică construită  de oameni pentru oameni.
În umbra sa, Arnau, un  tânăr șerb  fugit de la  stăpânul său feudal, se luptă pentru a  își câștiga libertatea.  După foamete, ciumă și dragostea pierdută, norocul lui Arnau începe  să i se întoarcă atunci când regele Pedro îl face baron ca o recompensă pentru curajul arătat  în bătălie.  Dar el este, de asemenea, obligat să se căsătorească cu  Elionor, o protejată a  regelui pe care el nu o iubește. Noul statut social  stârnește  gelozia  celor apropiați, care complotează căderea lui cu consecințe devastatoare. Călătoria lui Arnau de la statutul de  sclav la cel de  nobil este povestea unei lupte dintre bine și rău, care va întoarce fratele împotriva fratelui ...  

„Vezi cum intră lumina în biserică? (…) Bagă de seamă. Vitraliile îndreptate spre soare au culorii vii, în tonuri de roşu, galben şi verde, ca să profite de puterea luminii mediteraneene; cele care n-au asemenea orientare sunt albe ori albastre. La fiecare ceas, pe măsură ce soarele înaintează pe cer, biserica îşi schimbă culoarea, iar pietrele prind tonuri felurite. Ce dreptate avea maestrul! E altă biserică în fiece zi, în fiece ceas, ca şi cum s-ar naşte neîncetat alt templu, fiindcă, deşi piatra e moartă, soarele e viu, şi fiecare zi e şi ea alta; nicicând nu se vor vedea aceleaşi reflexe.”

Cu romanul său "Catedrala Mării" , Ildefonso Falcones oferă o vedere izbitoare a vieții în Barcelona în secolul XIV, dezvăluie splendoarea catalană din Evul Mediu, o epocă dominată de lupta pentru supremația în Marea Mediterană, dar și  oroarea Inchiziției, Ciuma. Cititorul descoperă țară săracă a șerbilor aflați la discreția nobililor, care nu ezita să  îi bată, violeze și jefuiască pe  supușii lor. Autorul amintește că Evul Mediu nu a fost o perioadă în care s-a  trăit ușor, ilustrând inutilitatea și violența războaielor, foametea care decimează Barcelona, ​​oroarea ciumei. Orice este acceptat: de la  căsătoriile fetelor tinere  forțate să se marite cu  bărbați bătrâni până la  persecuția suferită de comunitatea evreiască din Barcelona.  În această lume traieste Arnau: în ciuda succesului incontestabil  care l-a urcat pe scara socială, tânărul va fi profund afectat de capriciile timpului.  El își va  vedea familia murind  în mâinile călăilor  și victime ale epidemiilor
Catedrala Mării "nu este doar un roman. Nu este doar una dintre cele mai frumoase și emoționante romane din ultimul deceniu.  Este o sagă. Povestea unui om care nu este doar un om, ci toți oamenii. Este povestea mântuirii sau mai degrabă despre  salvarea unui suflet. Este un roman spiritual în care motorul real al tuturor, vedeta de necontestat și indiscutabil este  viață lui  Arnau. Romanul este"povestea unei călătorii”. O lungă poveste. Plină de capcane.  Dovezi. Necazuri. Este o adevărată  alegorie a ascensiunii sufletului spre lumină.
În ciuda titlul  pe care îl are romanul, catedrala nu joacă un rol central. Mai degrabă, este un personaj omniprezent, dar discret, martor pasiv la istoria turbulentă a secolului al XIV-lea din  Barcelona. În realitate, chiar dacă durata de viață a lui Arnau și construcția catedralei sunt legate, catedrala rămâne în fundal, spre deosebire de orașul Barcelona în sine,  care are rolul cel mai important.
 Romanul " Catedrala Mării este extrem de bine documentat. Autorul, evident,cunoaște  foarte bine istoria medievala a Barcelonei  și o  transcrie fără a plictisi  cititorul.  Am învățat multe despre istoria Spaniei și istoria  catalană  din  această carte.  Orașul Barcelona este interesant pentru toate particularitățile și obiceiurile sale, cum ar fi reuniunea orașului gazdă, care are scopul de a-și apăra privilegiile și locuitorii săi.
Construcția romanului este interesantă.  Aceasta este împărțit  în patru părți, a căror titlu începe cu "șerbii...". Deoarece personajele par întotdeauna copleșite de evenimente, fără a mai reuși cu adevărat să își  controleze  destinului . Dintre aceste patru părți, am o slăbiciune pentru prima și a treia. 
Pentru a fi sinceră, nu ma asteptam la multe de la acest roman.  Am învățat să mă  abtin să citesc cărți care sunt prea "aclamate", pentru că, de cele mai multe ori, mă dezamagesc Cu  toate acestea "Catedrala marii"  împrăștie o vraja subtilă care te ia sub stăpânirea ei.Pentru o clipă am simțit să trăiasc  în acest oraș Barcelona, ​​un oras si un popor mândru de puterea și libertatea lor, care fac diferenta intr-o lume dominată de  feude.
Cu narațiune  bogată în detalii pe un fundal  istoric, Ildefonso Falcones  mi-a oferit o lectură zdrobitoare. Simțurile au fost sensibilizate, rănile aproape vindecate sunt redeschise, dezacorduri, ambiție și răzbunare, sunt  unele dintre sentimentele pe care le-am experimentat.
Ceea ce mi-a plăcut la această carte este modul în care povestea lui Arnau este legată de cea a Catedralei, de fapt, biserica Santa Maria del Mar din Barcelona.
De asemenea, m-am bucurat un alt aspect: rolul Inchiziției în roman. Niciodată nu am citit un roman istoric în care acest aspect a fost atât de important, încât să fie decisiv pentru încheierea romanului. Fără spoilere, pot să vă spun  că puțini autori au această capacitate de a descrie cu acuratețe Inchiziția, considerând că Inchiziția spaniolă a fost una dintre  cele mai crude.
Pe scurt : Recomand această carte celor  care se bucură de o carte bună, cu multe referințe istorice. !

Alte recenzii care te-ar putea interesa:

Catedrala marii” mi-a fost oferită de librăria online Libris pentru recenzie! Mulţumesc foarte mult! După cum majoritatea ştiu, pe site-ul Libris se pot găsi cărţi onlineLibris fiind o librărie online ce oferă cititorilor accesul atât la cărţi în română, cât şi la cărţi în engleză. Puteţi găsi aici aproape orice carte vă doriţi.

13 comentarii:

 1. Foarte frumoasa recenzia. Imi place foarte mult cum povestesti fiecare carte care o citesti, de parca creezi o vraja pentru ca si alte persoane sa devina cititori. Interesanta cartea, mai ales ca are substrat istoric. Am vazut ca ai ramas fascinata de cartile cu catedrale, ev mediu de cand ai citit Stalpii Pamantului. Foarte tare. Cred ca ai o rabdare infinta sa citesti carti asa stufoase in intervale apropriate de timp. Abia astept sa ne surprinzi cu următoarele recenzii.

  RăspundețiȘtergere
  Răspunsuri
  1. Multumesc! Este foarte greu sa convingi pe cineva sa citeasca ceva ce ai citit tu. De multe ori si gusturile difera. Eu sper ca reusesc sa transmit cat de mult ma impresioneaza anumite carti. Uneori scriu putin , alteori imi e greu sa ma opresc. Si daca reusesc chiar si o singura persoana sa o conving sa citeasca , ma consider o norocoasa.
   In afara de Evul Mediu sunt fascinata de Razboiul celor Doua Roze si regii Frantei . Imi plac foarte mult romanele istorice si thrilerele .Urmatoarea recenzie este la un roman clasic care are aproape 700 pag. Imi plac cartile cu multe pagini pentru ca autorul are spatiu sa aprofundeze psihologia personajelor si sa desfaca in bucati mici fiecare parte a intrigei - ca un puzzele . Cartile care asteapta sa fie citite de mine in vara aceasta sunt multe. cateva exemple:Regina ascunsa. Autor Jorge Molist , Opt. Autor Katherine Neville, Oracolul Lunei - Frederic Lenoir,In linie dreapta. Autor Jeffrey Archer, Oaza ascunsa de Paul Sussman, Argintii lui Iuda de Scott McBain , Mireasa Magului- Mara Volkers, Negurilevol1 si 2 + Sactuarul - Marion Zimmer Bradlei etc.

   Ștergere
 2. Cele doua carti,Catedrala Marii si Mana Fatimei sunt atat de bune,incat cu siguranta raman in memoria noastra.Recenziile tale prezinta atat de bine esenta cartilor,si ai reusit sa de vada cat de mult ti-au placut.

  RăspundețiȘtergere
  Răspunsuri
  1. Multumesc! Acest autor mai are o carte tradusa in limba romana :Regina Desculta . Cred ca este inutil sa iti spun ca imi doresc mult sa o citesc si pe aceasta.

   Ștergere
 3. Ți-am mai spus că ador gusturile tale? Mereu mă ispitești cu cărți bune, off, și cu monștri. Dar știu că aceștia merită. Mulțumim mult, ai un stil aparte de a scrie.

  RăspundețiȘtergere
  Răspunsuri
  1. ei multumesc. ...dar cartea aceasta nu este un monstru pentru ca are doar 500 si ceva de pagini :)) Sa iti spun ce carte voi incepe? are putin peste 900 pag :D
   Sper ca si datorita mie wshilist-ul tau a ajuns imens. ...Nu am scris intotdeauna asfel. Stilul se formeaza pe parcurs, treptat. Si cu siguranta se va modifica pe parcurs si modul cum scriu acum.

   Ștergere
 4. Cartea e minunata. Pe 31 August a fost publicată in Spania continuarea "Los herederos de la tierra" , acțiunea romanului având loc la 3 ani după întâmplările din prima carte .

  RăspundețiȘtergere
  Răspunsuri
  1. Multumesc Crissa! Nu stiam. Am citit toate cartile , traduse la noi, ale acestui autor si am ramas placut impresionata de temele abordate, stilul sau.

   Ștergere
 5. Bănuiesc case va întârzia destul de mult cu traducerea in limba romană , o voi citi in spaniola fiindcă nu mai am răbdare ... O alta știre interesantă este ( profit de faptul ca locuiesc in Spania ) ca au început filmările la mini seria " catedrala marii " .

  RăspundețiȘtergere
 6. Răspunsuri
  1. Ooo acum astept cu nerabdare si serialul. Cartile lui Falcones, ma fac sa ma simt norocoasa ca m-am nascut in acest secol.

   Ștergere
 7. Sper să apară în curând și Los Herrederos de la Tierra în limba română. Felicitări pentru gust și critică.

  RăspundețiȘtergere
  Răspunsuri
  1. Iti multumesc pentru apreciere!Sper ca impresiile mele despre acest roman sa te convinga sa îi dai o sansa. Poate avem noroc si prietenii de la editura Rao ne vor incanta curand cu un nou roman al acestui autor.

   Multumesc pentru vizita si comentariu !

   Ștergere