miercuri, 23 februarie 2022

Sânge auriu - Namina Forna
Editura: TREI

An aparitie: 2021

Autor: Namina Forna

Colectie: Fiction Connection

Categoria: Romane Fantasy

Nr. pagini: 464

 

”Sânge Auriu” este o fantezie feministă puternică și captivantă, inspirată din Africa de Vest. Adolescenta Deka locuiește cu tatăl ei într-un sat din regatul Otera. Deka se confruntă cu așa-numitul ritual al purificării, care va decide ce statut va avea în societate. Datorită culorii ei mai închise a pielii, ea a fost întotdeauna considerată o străină, dar ritualul dezvăluie că sângele ei este auriu și, prin urmare, Deka este un alaki, un demon. Acum toată lumea - chiar și tatăl ei - se întoarce împotriva ei. Este ucisă de mai multe ori, chiar și de propriul ei tată, dar se vindecă mereu.  
            Doar un decret al împăratului o poate salva acum de la moartea finală. El adună o armată de nemuritori Alaki pentru a lupta împotriva Săltătorilor: urlătorii morții - creaturi înfricoșătoare care amenință toată Otera.

Cunoscând pericolele care o urmăresc, dar tânjind după acceptare, Deka decide să părăsească singura viață pe care a cunoscut-o vreodată. Dar pe măsură ce călătorește în capitală pentru a se antrena pentru cea mai mare bătălie din viața ei, va descoperi că marele oraș are multe surprize. Nimic și nimeni nu este exact ceea ce pare a fi – nici măcar Deka însăși.


Aspecte pozitive:

- coperta  mi se pare frumoasă și reflectă foarte bine esența poveștii acestei cărți

-numărul mare și diversitatea de creaturi pe care le-a creat autorul: urlători ai morții, alaki etc. Toate creaturi foarte originale atât prin aspectul lor, cât și prin abilitățile lor.

-am fost foarte intrigată de povestea Dekăi, alaki și misterul urlatorilor morții.

-mi-a plăcut tema purității sângelui și dualismul pe care autorul l-a creat între femei și demoni pentru că mi s-a părut o modalitate foarte bună de a introduce aceste idei în intriga.

- personajul meu preferat a fost Mâini-Albe.Mi-a plăcut pentru că este un personaj foarte enigmatic și autoarea ne dă informații foarte puține despre această femeie de-a lungul poveștii.

-autoarea a reușit să reprezinte într-un mod uimitor și interesant cât de mult influențează cultura, educația, religia și frica condiționarea umană. În plus, a reușit să surprindă cât de dificil este să pui la îndoială ceea ce ai știut dintotdeauna și aduce în prim plan și probleme precum maltratarea, abuzul, războiul și, cel mai important, fraternitatea.

- povestea Dekăi dorește să le transmită fetelor că sunt mai puternice decât par

 

Aspecte negative:

-în primele două-trei capitole totul este un pic confuz. Nu există nicio introducere.

-îi lipsește profunzimea. Ideea este bună, dar nu a reușit să o dezvolte pe deplin.

 -frăția dintre personajele feminine vine de nicăieri și îi lipsește o construcție elaborată.

-nu sunt 100% o fană a modului în care este dezvoltată tema feministă pentru că nu-mi place aceasta tehnică  care prezintă femeile doar bune și eroine, iar bărbații întotdeauna răufăcători, și acest aspect este destul de accentuat în roman.

- decorul mi s-a părut cam sărac, aș fi preferat să fi fost dezvoltat puțin mai mult.

- este folosit clișeul Alesului pentru a explica motivul puterilor pe care le are Deka. Mă așteptam la o explicație care nu era atât de evidentă.

- nu mi s-a părut foarte original- faptul că cineva trebuie judecat pentru ceva, că trebuie să fie pus la încercare, că trebuie neapărat să arate o anumită putere  fizică sau psihică. 

-poveste dintre Deka și Keita. Băiatul este absent multe capitole, la început este și nepoliticos cu Deka, ca apoi când reapare să îi facă ochi dulci Dekăi și aceasta să se creadă  îndrăgostită de el. Cum este posibil asta dacă nici măcar nu vă cunoașteți? La un moment dat am început să cred că am omis câteva bucăți în timp ce citeam. 

- finalul a încheiat destul de multe intrigi și a răspuns la majoritatea întrebărilor, așa că simt că nu a lăsat prea mult loc pentru o continuare. 

            Această carte este pentru tine dacă... îți plac poveștile fantastice, cu creaturi și zeități noi, secrete, evenimente neașteptate și femei care luptă pentru controlul vieții lor

2 comentarii:

  1. Chiar mi-a plăcut, sincer. Și sfârșitul parcă lasă loc de ceva interesant care să urmeze. În orice caz, abia aștept următorul volum!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Nu stiu daca voi citi volumul urmator, nu mai am nici o curiozitate.:))

      Ștergere