duminică, 20 februarie 2022

Sanatoriul - Sarah PearseEditura: NEMIRA

Colectie: Armada

Categoria: Carti thriller

Autor: Sarah Pearse

An aparitie: 2022

Nr. pagini: 432

 

 

Una dintre cele mai interesante cărți pe care le-am citit recent este „Sanatoriul” de Sarah Pearse. Cred că mi-a plăcut atât de mult, pentru că diferă semnificativ de propunerile care domnesc în prezent pe rafturile librăriilor. Sunt un fan al ficțiunii criminale de stil vechi: unde acțiunea este lentă și detectivul conduce investigația ghidat de deducție și analiza probelor strânse. Sunt supărată pe moda contemporană a romanelor în care autorii se întrec în brutalitate și numărul de cadavre care crește rapid cu fiecare capitol citit, iar polițistul responsabil de anchetă este o combinație între Chuck Norris și Hercule Poirot.

Nu o vom găsi în acest roman. Este o poveste extrem de atmosferică, a cărei acțiune se desfășoară fără grabă și, datorită acesteia, putem urmări desfășurarea evenimentelor pas cu pas într-un hotel elvețian de lux, rupt de lume de o furtună de zăpadă, în care un criminal își face de cap... El este urmărit de o polițistă englezoaică aflată într-o scurtă vacanță. Ea se confruntă nu doar cu un adversar periculos, a cărui țintă devine și ea, ci și cu propriul trecut, traumatizat de moartea fratelui ei mai mic.

Elin Warer este departe de a fi un personaj indestructibil. Ajungem să o cunoaștem ca pe o rătăcită, nesigură de propriile ei aptitudini, un ofițer aflat în concediu medical din cauza unei traume psihologice. Elin este greu de plăcut, mult timp mi s-a părut iritantă, dar până la urmă cred că asta câștigă inimile celor mai mulți cititori.

 Atmosfera neobișnuită a locului în care se petrece acțiunea se adaugă la decorul sinistru al romanului. Un hotel modern, construit pe locul unui fost sanatoriu de tuberculoză,  plin de secrete și povești care au fost ascunse cu grijă de ani de zile, in fata lumii.

 „Sanatoriul” este un thriller care m-a surprins de mai multe ori și mi-a făcut inima să bată mai repede. Atmosfera acestei povești este unică, întunecată și rece. O mulțime de personaje, un spațiu închis și un criminal care își așteaptă victimele... Recomand! Pătrunde acum în paginile sale și descoperă slabiciunile și punctele forte a lui Elin, relația ei cu Isaac, fratele ei, și iubitul ei Will, și toate obstacolele pe care le va găsi în drumul ei către înfricoșătorul ucigaș. Și bineînțeles descoperă sanatoriul, acel vechi spital transformat într-un hotel de lux atât de înfricoșător. Sau nu îndrăznești să îți petreci câteva zile alături de Elin?

                                          Aspecte pozitive:

 • De la bun început, am emis o ipoteză despre cine este criminalul, dar recunosc că m-am înșelat.
 •  Mi-a plăcut foarte mult decorul. Un hotel modern pe locul unui fost spital de tuberculoză. Tot timpul am simțit o atmosferă întunecată, care cu siguranță m-ar însoți și dacă aș vizita acest loc în persoană.
 • Ancheta în sine este interesantă și am vrut să înțeleg ce se ascunde în spatele acestei serii de crime brutale, vizibil legate de istoria clădirii.         
 • Deși reacțiile lui Elin nu sunt întotdeauna foarte logice, mi-a făcut plăcere să o urmăresc în căutarea adevărului.
 • Capacitatea de a face cititorul să se simtă izolat în hotel, la fel ca personajele.
 • Autoarea reușește să povestească evenimentele din trecut fără a recurge la salturi în timp care creează adesea confuzie cititorului.

                                          Aspecte negative:

 •  Autoarea s-a concentrat mult pe tulburările emoționale ale protagonistei.
 • Will, iubitul lui lui Elin Warner, este oarecum inconsecvent, contradictoriu în acțiuni. Will, se pare, și-ar dori ca partenera sa să se întoarcă la munca pe care o iubește. Dar când dorința lui se împlinește, când Elin se implică în ceva după luni de zile în care nu a făcut nimic, este de neconsolat.   

2 comentarii:

 1. Chiar pare faină, e și pe lista mea de lecturi. Mulțumesc mult pentru recenzie!

  RăspundețiȘtergere
  Răspunsuri
  1. Daca reusesti sa nu te enerveze Elin, e o carte care chiar merita.

   Ștergere