luni, 21 februarie 2022

Lucruri prețioase - Janelle Brown


Editura: Litera

Autor:Janelle Brown

Colectie:  Buzz Books

An Apariției:  27 ian. 2022

Numar Pagini:  560

 

 Janelle Brown, în noua sa carte, ne poartă într-o călătorie prin întunericul sufletului uman, plin de minciuni și secrete care sunt ca o bombă pe care o țin în mâini protagoniștii. Ei doar așteaptă să explodeze și să distrugă totul și pe toți cei din jur.

Nina este o tânără care a trecut prin multe în viața ei. Și nu a fost o experiență plăcută. Împreună cu iubitul ei are o ocupație destul de neobișnuită. Cuplul a jefuit tineri bogați pe care îi „agăță” urmărindu-le conturile de instagram. Celebrităților le place să se laude cu bogăția și stilul lor de viață luxuriant. Nici nu-și dau seama că în acest fel ispitesc potențiali hoți care doar așteaptă o oportunitate. Când mama Ninei se îmbolnăvește de un cancer care necesită un tratament foarte costisitor, femeia decide să se implice într-un ultim jaf. Ea vizează pe Vanessa Liebling, o celebritate de pe Instagram. Prejudiciul suferit de Nina din cauza familiei sale a fost o motivație suplimentară de a acționa. Cu toate acestea, este răul făcut cu ani în urmă o motivație bună pentru fraudă? Ce se întâmplă dacă apare o a treia persoană și le prinde în capcană pe ambele femei? Nina și Vanessa vor ști la timp că ele înșiși au devenit victime?

Aflând mai multe despre soarta ambelor fete, vom vedea cât de adevărat este proverbul „nu tot ce strălucește este aur”. Autoarea ne dezvăluie adevărata față a Instagramului, care ne îndeplinește dorința de a fi cunoscuți și apreciați, ne poate face să ne simțim importanți. Pe măsură ce adepții cresc, apar oferte de cooperare și bani, iar noi devenim Influenceri pe nesimțite. Dar totul are avantaje și dezavantaje și întotdeauna este plătit un preț.

Acest thriller psihologic nu are o acțiune rapidă și o avalanșă de evenimente, dar intriga sa psihologică este de prim rang. Acest lucru se datorează personajelor, pentru că niciunul nu este alb-negru și fiecare își ascunde propriul secret pe care îl vom descoperi încet. Capitolele scrise din punctul de vedere al fiecăruia dintre cele două fete sunt împletite între ele și permit o perspectivă asupra vieții lor interioare. Spunându-și propria poveste, Nina și Vanessa ne spun cum se văd. Abia mai târziu, pe măsură ce povestea se desfășoară, obținem o perspectivă semnificativ diferită. Fiecare detaliu aparent mic contează aici, iar odată ce avansăm cu lectura, secrete întunecate sunt dezvăluite. Cine este vinovat aici? Poate că ar fi mai bine să ne întrebăm: a cui vină este cea mai grea? A cui „crimă” a fost prima care a declanșat o avalanșă de evenimente?

Atitudinea Ninei mi s-a părut iritantă la început. Tipul de fraudă pe care îl practică, pare ușor de justificat. Cu tot corpul strigă la cititor: uite, poate fur, dar de fapt iau doar câte ceva, de la cei care au prea mult, și dau celor care nu au nimic. Același lucru este și cu Vanessa, care întruchipează tot ceea ce este respingător la „elite”, inclusiv detașarea lor de realitate, și ceea ce autoarea încearcă – la prima vedere – să justifice, explicându-i comportamentul cu un fel de „povara” a bogăției.

În ceea ce îl privește pe Lachlan, prietenul Ninei – dacă mă scuzați – i-aș fi agățat o parte a corpului de un copac înalt. Este o persoană îngrozitoare, falsă. Bănuiesc că antipatia mea pentru el și comportamentul lui a stimulat dorința de a citi, pentru că am înghițit romanul ”Lucruri prețioase” într-o duminică după-amiază. Chiar îmi doream să i se întâmple ceva rău.

În „Lucruri prețioase” am găsit multe descrieri, în special despre interiorul conacului de la Stonehaven. Acest lucru poate descuraja cititorii care nu sunt fanii acestora, dar în timp ce unele cărți dau impresia că descrierile sunt doar pentru a exista, aici prezența lor este justificată de intrigă. La urma urmei, Nina este o escrocă desăvârșită, iar principalul ei interes sunt antichitățile, așa că ar fi greu să sari peste listele detaliate cu ceea ce se află în conacul antic. Existența lor face ca profesia Ninei să nu fie ceva ce a fost pur și simplu comunicat undeva în roman, ci un element viu al intrigii și al personalității ei.

Pe scurt: „Lucruri prețioase”este un thriller psihologic desenat cu măiestrie, care derutează și amețește ca un drog puternic. Tensiune copleșitoare, acțiune imprevizibilă, o rețea zdrobitoare de minciuni crude, portrete psihologice strălucitoare, extrem de complexe, iar pe fundal o realitate Instagram perfect desenată care se poate dovedi a fi o capcană extrem de periculoasă.

2 comentarii:

 1. =)))))))))))) I-ai fi agățat corpul de un copac înalt, leșin! Oricum, chiar pare un thriller bun, îmi plac acestea ”slow burning”. Iar coperta este absolut superbă. Mulțumesc mult, mult pentru recomandare, lecturi frumoase să ai în continuare!

  RăspundețiȘtergere
  Răspunsuri
  1. Cred ca este o carte care ti ar fi plac.
   Multumesc pentru vizita si comentariu!

   Ștergere