luni, 24 ianuarie 2022

Orfană, monstru, spioană - Matt Killeen


 

Editura: CORINT

Autor: Matt Killeen

An aparitie: 2021

Colectie: CorinTeens

Nr. pagini: 384

 

 Subiectul celui de-al Doilea Război Mondial este probabil unul dintre cele mai populare din literatura de astăzi, motiv pentru care este din ce în ce mai greu să surprinzi cititorul cu ceva original. Așa că Matt Killeen a decis să facă un spion dintr-o fată de 15 ani. Ideea este oarecum originală, dar... după părerea mea, a luat ceva credibilitate romanului.

Acțiunea romanului are loc în vara anului 1939. Locul acțiunii - al treilea Reich. Pentru evreii care trăiesc în Germania nazistă, „timpul bun” a trecut de mult și iremediabil. Reduși la rolul de cetățeni de clasa a doua, ei fie se pregătesc să plece în ultimul moment, fie cedează în fața sindromului de negare încercând să trăiască ca înainte, fie reacționează pasiv la tot ceea ce îi înconjoară, trăind într-o apatie crescândă, așteptând inevitabilul și sfârșitul subconștient simțit.

Personajul principal este Sara, o tânără evreică care arată ca un reprezentant al rasei ariene.  Când mama ei este ucisă, Sarah se trezește singură pe lume, începând astfel titlul, până când îl întâlnește pe căpitanul Floyd, care o convinge că poate face mai mult pentru țara ei rămânând decât fugind. Așa că ea continuă să se numească „monstru” pentru că este forțată să facă lucruri pe care le consideră oribile. Totuși nimic din ce are de făcut nu mi se pare atât de groaznic încât să aibă această percepție despre ea însăși, pentru că monștrii sunt naziștii care o înconjoară. În fine, când ajungem la partea „spioană” asta înseamnă vreo 50 de pagini de la final și poate că asta m-a dezamăgit cel mai mult la carte, pentru că mă așteptam la un roman de spionaj în al Doilea Război Mondial și asta nu se vede, pana la ultimele capitole.

Am găsit-o pe Sarah enervantă, prea matură pentru vârsta ei, prea „perfectă”. Ea știe totul, a citit toate cărțile, vorbește mai multe limbi străine, este la fel de aptă ca o olimpică și chiar dezamorsează bombele. Haide, un tip adult nu ar face toate acestea. Am impresia că scriitorul a mers puțin prea departe. Mi-a plăcut mult mai mult ”Șoarecele”, dar și Elsa.  În ceea ce îl  privește pe spionul britanic care o ia în grija lui, căpitanul englez Jeremy Floyd, face greșeli mai mari decât un evreu fără experiență. Un dezavantaj al cărții este lipsa unei organizații afiliate, cui aparține spionul britanic, MI6? Cine îl supraveghează? Lucrează singur? Ce se intamplă acolo? De ce nu o antrenează nimeni? Ce îl motivează pe spion?

Tema școlii arăta ca orice film american. Avem un elev nou versus o bandă care domnește la școală. Înțeleg că trebuie să câștige respect, dar nu a fost nimic nou și surprinzător aici, doar că este îmbrăcată în realitatea unei școli naziste de fete. Cel mai mult mi-au plăcut elementele legate de greșelile ei, acele momente neidealizate care îi construiesc caracterul și îi arată slăbiciunile și implicit puterea.

 Matt Killen, în afară de ura rasei ariene față de evrei, atinge și alte teme - prietenie, moartea rudelor, abuz sexual, relații interpersonale, experimente științifice ... Chiar nu mă așteptam la multe dintre aceste fire. Problema este că, cel puțin pentru mine, povestea, deși ușor de citit, nu m-a atras și intriga care, pe baza rezumatului, părea că va fi o carte plină de tensiune din cauza unei tinere spion evreice, s-a concentrat mai degrabă asupra aventurilor ei de la internat despre cum supraviețuiește fiind hărțuită de fetele alpha ale internatului, de care este nevoită să se apropie pentru a obține informații vitale pentru misiunea căpitanului.

În concluzie, sentimentul general este bun, dar intriga este prea goală pentru ceea ce a promis (o poveste plină de tensiune cu un spion infiltrat printre dușmani) întrucât se mulțumește să fie o aventură a unei fete într-un internat …..

2 comentarii:

  1. Și pentru mine au existat momente când Sarah mi s-a părut insuportabilă :)) Dar m-a emoționat drama ei și-n același timp m-a captivat curajul pe care l-a avut!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Cred ca eu citesc prea multe carti despre evrei, holocaust, al doilea razboi mondial.:))

      Ștergere