sâmbătă, 22 ianuarie 2022

Haosul din urma ta - Carlos Montero


Autor: Carlos Montero

An aparitie: 2021

Editura: UNIVERS

Categoria: Carti thriller

Nr. pagini: 464Racquel, în vârstă de treizeci și patru de ani, și soțul ei, German, un scriitor aspirant, decid să se mute în orașul natal al bărbatului, fapt care urmează să ajute la recâștigarea stabilității în relația lor. Novariz, un mic oraș din provincia Ourense, este plin de istorie, poduri romane, mănăstiri baroc. După ce fabrica de mezeluri, singura care oferea locuri de muncă populației locale, a fost închisă, orașul începe să cadă în paragină. Nuanțele cenușii și triste ale vieții din acest loc depopulat se intensifică după moartea tragică a unei profesoare de literatură de liceu. Racquel este angajată să o înlocuiască.

Aproape din prima zi, femeia află că în spatele accidentului predecesoarei ei se află incidente misterioase care necesită o explicație. Anonime misterioase, comportamente ciudat, declarații surprinzătoare, amenințări constante. Racquel, roasă de curiozitatea, agită lucrurile. Ea pleacă în căutarea unor indicii în trecutul Virucăi. Dar această investigație este posibil să o depășească...Droguri, sex, interese financiare sunt în joc. În cine poate avea încredere ea cu adevărat? Mauro, fostul soț al Virucăi, nu pare să spună totul... Pentru Raquel amenințările devin din ce în ce mai presante: cloud-ul ei a fost spart, secretele ei pot fi dezvăluite oricând! Va fi ea înlocuitoarea Virucăi până la final?

  Romanul lui Carlos Montero începe într-un mod intrigant (chiar palpitant!), dar apoi ... în timp ce se dezvoltă și introduce cititorul în acțiune și desfășurarea evenimentelor - autorul s-a pierdut undeva. Intriga este interesantă, dar în mare măsură exagerată. Firele narative sunt prea multe, creează un mare haos, de care autorul nu s-a ocupat prea bine. O mulțime de evenimente ireale, ilogice, care, cel puțin pentru mine, au fost neclare. De la un anumit punct personajul principal începe să enerveze cititorul, ea se pierde în acțiunile și sentimentele ei. Ceea ce a reușit Montero să facă a fost să transmită starea mentală a personajelor - încurcați în trădări, probleme de familie, remuşcări, droguri... este o redare foarte reușită a psihicului tinerilor și adulților,  datorită căreia romanul se remarcă cu adevărat printre alte apariții de pe piața editorială. Cu toate acestea: mă așteptam la ceva mult mai bun.

Cartea avea mult potențial, care, din păcate, nu a fost folosit, ci a fost împrăștiat în prea multe subiecte marginale. Până la urmă, tot ce a mai rămas este o imagine a haosului complet și nici măcar nu știu despre ce a fost de fapt cartea.

Aspecte pozitive:

 • Am găsit decorul Spaniei foarte fermecător. 
 • Tratează subiecte importante ale lumii moderne: hărțuirea, siguranța online, cum ne putem proteja intimitatea, efectele consumului de droguri...
 •  Mi-a plăcut că a pus accent și pe  bullying-ului profesorilor, o problema în zilele noastre.

Aspecte negative:

 •  Povestea este prezentată atât de nerealist și naiv încât este aproape ridicolă. Desigur, ceea ce poliția nu poate afla în urma unei investigații, poate afla un om normal.
 •  Finalul vine brusc și am avut impresia că autorul a vrut doar să termine această carte. Nu a arătat cu adevărat întregul potențial al cărții.
 • Nu am putut empatiza cu niciunul dintre personaje, motivațiile lor au fost întotdeauna mult prea naive sau de necrezut pentru mine. Raquel, de exemplu, acționează naiv și ilogic. Soțul ei nu o sprijină, nu are încredere în poliție, iar studenții o amenință. Cu toate acestea, ea continuă să cerceteze.
 • Nu există nici o dezvoltare vizibilă a personajelor.
 • Aproape toată lumea din acest thriller consumă droguri sub o anumită formă, de la droguri la alcool și la cocaină. Și toate acestea par tolerate social, chiar acceptate.

2 comentarii:

 1. Mie chiar mi-a plăcut mult, mult de tot, îmi pare rău că n-ai avut o experiență la fel de plăcută și interesantă! Ai văzut și serialul?

  RăspundețiȘtergere
  Răspunsuri
  1. Suntem diferiti, e normal sa percep diferit cartile.:)
   Stiu ca este un serial, dar nu l-am urmarit.

   Ștergere