sâmbătă, 15 ianuarie 2022

Invitația - Adele Parks
Autor: Adele Parks

An aparitie: 2021

Editura: RAO

Categoria: Literatura Universala

Nr. pagini: 432

 

 

Melanie este fericită când Abigail, cea mai bună prietenă a ei de la facultate, o contactează după aproape șaptesprezece ani. Abi este pe cale să divorțeze după ce și-a surprins soțul cu altcineva. Acum ea caută adăpost în casa lui Mel și a familiei ei. Ceea ce a început ca o scurtă vizită plăcută se dovedește curând a fi un aranjament permanent. Abi exploatează fără milă naivitatea lui Mel și, între timp, își pune în aplicare propriile planuri, de care Mel habar nu are.

La început mi s-a părut că povestea este cam lungă, dar ulterior mi-am dat seama că informațiile sunt necesare pentru a explica unele evenimente din trecut.  Povestea este spusă din perspective diferite, iar capitolele sunt intitulate corespunzător. În mare parte, cunoaștem punctul de vedere al lui Mel și Abi, iar capitolele lui Mel sunt scrise la persoana întâi.

Acest lucru permite cititorului să privească adânc în gândurile protagoniștilor. La început nu am știut ce să cred despre cele două femei. Abi a fost puțin prea „netedă” pentru mine și, de asemenea, puțin obscură. După despărțirea neplăcută de soțul ei, chiar caută un nou început și sprijinul fostei prietene?

Sinceră să fiu, am fost uimită de Mel. Este foarte amabil din partea ei să-și invite prietena la ea acasă, dar nu ar trebui discutat asta cu soțul în prealabil? Mel a fost prea naivă pentru mine din multe puncte de vedere și nu am putut-o înțelege în multe situații.

Tensiunea crește pe parcursul poveștii. Nimic nu este ceea ce pare la prima vedere.  Cititorul bănuiește pericolul subliminal care se apropie, dar rămâne doar un observator tăcut al catastrofei care urmează să se producă.

Din păcate, finalul este puțin previzibil. Dar Adele Parks a reușit să găsească soluția într-un mod foarte interesant.

Epilogul aduce apoi o ultimă surpriză.

2 comentarii: