joi, 27 mai 2021

În timp ce Parisul dormea - Ruth Druart


 

An aparitie: 2021

Autor: Ruth Druart

Categoria: Literatura Universala

Colectie: Buzz Books

Editura: LITERA

Nr. pagini: 528

 

 

"În timp ce Parisul dormea" de Ruth Druart este o poveste tragică care are loc parțial în timpul celui de-al doilea război mondial și parțial în prezent. O poveste despre cum o decizie luată în câteva secunde poate avea consecințe mult mai târziu.

Ca de obicei, romanele stabilite în timpul celui de-al doilea război mondial sunt teribil de triste și tragice. Aceasta nu este în niciun caz o excepție, dar este un roman captivant. Atât de bine scris încât simți că ești cu adevărat acolo.

La Paris, în anul 1944, Jean-Luc lucrează la o gară de unde evreii sunt trimiși în diferite lagăre. Jean-Luc încearcă să-i saboteze pe nemți, dar nu reușește, este rănit și ajunge la spital. Acolo o cunoaște pe Charlotte.

Sună ca orice poveste de dragoste în timp de război și nu ceva special. Dar când Jean-Luc se întoarce la calea ferată după convalescență, se întâmplă brusc ceva. O tânără disperată îi cere să aibă grijă de fiul ei nou-născut și apoi dispare. Ce ar trebui să facă cu copilul?

Nouă ani mai târziu, îi întâlnim pe Jean-Luc și Charlotte în California, unde locuiesc cu fiul lor. Viața este uimitoare și încearcă să uite ceea ce s-a întâmplat în timpul războiului. Dar într-o zi, trecutul îi va ajunge din urmă. Doi bărbați stau în fața ușii și cer să vorbească cu Jean-Luc.

"În timp ce Parisul dormea" este un roman care ne invită să nu uităm ororile nazismului, familiile distruse de război și violența oamenilor. Narat din perspective alternative,romanul reflectă asupra puterii iubirii, pierderilor și alegerilor pe care le va face o mamă pentru a asigura supraviețuirea copilului ei. În același timp, avem un portret visceral al legăturilor de familie și o meditație asupra identității. Romanul ne îndeamnă să ne întrebăm ce am fi făcut în locul personajelor în numele iubirii și al familiei și dacă am fi fost dispuși să ne sacrificăm. În această poveste nu veți găsi câștigători și învinși pentru că toate părțile implicate vor suferi, plătind pentru greșeli pe care nu le au. Ca întotdeauna, totul ar fi trebuit făcut pentru binele și pentru protecția copilului care, încă o dată, va fi aruncat de la o familie la alta. Singura care va face o alegere dictată doar din iubire pentru Sam va fi Sarah, mama biologică, demonstrând că legătura de sânge dintre mamă și copil scuză totul, suportă totul, acceptă totul și o mamă știe asta bine.

Recomand! 

2 comentarii:

  1. Despre nazism, război, durere - pe wishlist! Am impresia că te pasionează acest gen! :)

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Da! Cel de al II lea război mondial ma fascineaza. Cred ca sunt inca multe povesti necunoscute. Niciodata nu obosesc sa citesc despre acest subiect.

      Ștergere