miercuri, 22 ianuarie 2020

Fascismul. Un avertisment - Madeleine Albright An aparitie: 2019

Autor: Madeleine Albright

Categoria: Politica

Editura: RAO

Nr. pagini: 288

 

Cartea este o analiză a fenomenului fascismului din secolul al XX lea și a impactului său asupra lumii moderne de către una dintre cele mai mari figuri ale scenei politice americane, prima femeie care a fost ministru de externe al S.U.A.
Am putea crede că într-o lume atât de brutal rănită de crimele fascismului, nu există loc pentru moștenitorii de astăzi ai lui Hitler și Mussolini. Madeleine Albright pune la îndoială această idee, făcând apel la propriile amintiri din copilăria pe care a petrecut-o într-o Europă sfâșiată de război și la experiențele personale din timpul cât a fost diplomat.
                 Fascismul nu a supraviețuit doar secolului al XX lea, dar - așa cum susține autoarea - este astăzi cea mai gravă amenințare la adresa păcii și a dreptății de la cel de-al doilea război mondial. Spiritul schimbării democratice care, atunci când zidul Berlinului a fost doborât, a învăluit toate continentele este acum în retragere. Statele Unite, de ani de zile în avangarda susținătorilor libertății, sunt conduse de un președinte care se hrănește cu crearea de noi diviziuni și disprețuiește instituțiile democratice. În multe țări, factorii economici, tehnologici și culturali consolidează extremismul de stânga și dreapta. Liderii precum Vladimir Putin și Kim Dzong Un folosesc multe instrumente utilizate de fasciști în anii 1920 și 1930.
              Facismul: un avertisment - este o carte al cărei autor a studiat istoria și apoi ea însăși a avut ocazia să o co-creeze. Madeleine Albright pune întrebări la care trebuie să găsim răspunsuri pentru a nu repeta greșelile tragice din trecut.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu