sâmbătă, 25 ianuarie 2020

Adâncuri sălbatice - DeSales HarrisonAn apariție: 2019
Autor: DeSales Harrison
Categoria: Literatura Universala
Editura: RAO
Nr. pagini: 320


Iubire, trădare, iertare, mântuire.
Secrete, minciuni, înșelătorii.

   Cartea „Adâncuri sălbatice” este romanul de debut al lui DeSales Harrison. Autorul său este expert în poezie contemporană și lector universitar la Colegiul Oberlin din Statele Unite. A studiat psihanaliza la New York și petrece o parte din an în Franța. Tot ce am menționat contează și a influențat cumva povestea cu care avem de-a face în romanul de debut al lui DeSales Harrison.
Personajul principal al cărții „Adâncuri sălbatice” este Daniel Abend. Bărbatul este un psihanalist care are propriul cabinet. Daniel își crește fiica singur. Se pare că viața sa este exemplară, ordonată și prosperă.
Calmul său este tulburat în mod neașteptat de o scrisoare de la un expeditor anonim și de coletele ulterioare cu fotografii misterioase. Conținutul lor sugerează că unul dintre pacienții săi nu s-a sinucis deloc, ci a fost ucis. Această veste îl îngrijorează pe psihanalist, dar acesta nu este tot necazul. Curând, frumoasa lui fiică, dispare. Fata a fugit de la sine? Sau a fost răpită?
Căutarea fiice sale iubite și coletele misterioase pe care le primește îl obligă pe bărbat să își înfrunte propriul trecut. Când Daniel era tânăr s-a îndrăgostit nebunește de o frumoasă franțuzoaică. De ce cazul sinuciderii unui pacient îl poartă pe bărbat pe aripile amintirilor în Franța? Cum se leagă aceste două povești și ce legătură are fiica Doctorului Abend cu asta?
Autorul dozează cu pricepere tensiunea. Calmează narațiunea pentru a surprinde cititorul în cel mai neașteptat moment. De multe ori am simțit că inima îmi bate mai tare și abia așteptam să văd următoarea parte a poveștii, deoarece Daniel mă intriga. Romanul este plin de detalii care ne conduc prin labirintul tristeții și al tragediei. Personajul principal m-a dus pe nas. Când mă gândeam că știu totul, s-a dovedit repede că este complet diferit de ce mă așteptam. Ca și cum aș fi scos totul din cutie pe rând și când aceasta a fost goală, s-a dovedi că există un alt fund sub care sunt ascunse comori prețioase. Devenim martorii intimi ai mărturisirii lui Daniel și confidenții secretului său. Putem da absoluția numai dacă o auzim până la sfârșit. Finalul este neașteptat.
Romanul este învăluit de întuneric - un mic noir francez, îndreptându-se către un thriller psihologic. Întregul este intercalat cu poezie, iar poezia lui Yeats apare din când în când. Versurile poeziei sună ca o incantație, care ne conduce către abisul suprem. 

„Cu noi se duce acum
Căutându-i pace în suflet,
Căci iată vine puiul de om,
Lângă ape și sălbăticiuni
Cu o zână mână-n mână,
Căci lumea e mai plină de lacrimi decât poate el înțelege…”


DeSales Harrison arată cititorilor cât de importante sunt sentimentele, cât de ușor este să rănești o persoană iubită și cât de mult ne schimbă o greșeală
Pe scurt: Acest roman este o poveste despre vinovăție, ispășirea păcatelor din trecut, suferință, iubire în sensul larg și minciuni. 
Romanul a apărut la editura Rao și îl găsiți aici

2 comentarii: