joi, 10 ianuarie 2019

Film: Ca stelele de pe Pamant - Suntem cu toții diferițiGen: dramă
Tara de producție: India
Limba: hindi
Durata: 2 ore 45 min
Regizor: Aamir Khan
Scenariu:  Amole Gupte
Muzica:  Shankar-Ehsaan-Loy


 Filmul  „Taare Zameen Pair - Toți suntem diferiți ca stelele de pe Pământ” spune povestea micului Ishaan ( Darsheel Safary), un băiat de nouă ani, care este dislexic. Ishaan este un băiat singuratic și aparent are probleme în mod constant, este foarte neatent și confuz și întotdeauna ajunge să ia vina asupra sa, chiar și atunci când este nedreptățit. De asemenea, prezintă unele dificultăți motorii și este considerat nedisciplinat și leneș.
În familie, fratele său mai mare, Yohaan Awasth ( Plic Engineer ) este opusul fratelui său mai mic: disciplinat și cu cele mai bune note la școală, are atenția tatălui său, Nandkishore Awasthi ( Vipin Sharma ), și speră să devină  un mare jucător de tenis. Astfel, Ishaan este văzut ca oaia neagră a familiei și chiar dacă mama sa Maya Awasthi ( Tisca Chopra) are o relație maternă foarte afectuoasă cu Ishaan, el nu scapă de stereotipurile negative ca fiind "răsfățat, leneș și prost". Cu toate acestea, nu este greu să constatăm că copilul vede lumea și tot ceea ce îl înconjoară într-un mod diferit. Iar pentru a scăpa dintr-o societate care îl vede constant ca pe o figură inadecvată, el pictează și găsește fericirea prin artă.
Cu toate acestea, școală este un mediu tradițional și disciplinat, unde  Ishaan trece prin numeroase constrângeri. Ishaan se numără printre cei care își  direcționează atenția spre fantezie, într-o lume cu numeroase perspective și posibilități, pline de imaginație, iar această lume poate fi exploatată numai cu „timpii morți“. Pe partea opusă, sunt cei care au nevoie de o mână fermă, de muncă disciplinată. Pentru ei, lumea este o luptă și trebuie să fie depășită, astfel încât ei să nu poată fi lăsați în urmă sau să fie deprimați. Lumea fanteziei favorizează lipsa concentrării - ceea ce înseamnă că atenția nu se concentrează asupra practicilor preferate de societatea - este lumea opusă cursei rapide post-modernitate, este o lume care permite zborul inteligenței contemplative. Sau, după cum spun versurile, în timp ce Ishaan întârzie la școală, distras de imaginația sa: "Nu suntem sclavi ai timpului, suntem liberi, avem întâlniri cu fluturii și dezbateri cu copacii ".
Cred că este inutil să menționez faptul că modelul liberal de concurență pe piața este o preocupare legitimă  a familiei lui Ishaan, care nu știe că este dislexic, și toate performanța școlară slabă este atribuite în mod unic comportamentului năbădăios a lui Ishaan, mai ales că el repetă clasa a treia și ia mereu note mici. Neînțeles de familia sa, ( subliniez faptul că filmul nu urmează stereotipul „familiei pur ignorante“, deoarece mama sa manifestă o preocupare constantă să își ajute copilul cu cititul și scrisul), dar din ignoranță, Ishaan este supus unor constrângeri și este adesea pedepsit.
Când i se cere să citească propoziții dintr-o carte pentru a identifica adjectivele, Ishaan spune că "literele dansează". Profesoara, nerăbdătoare, interpretând răspunsul copilului ca pe o impertinență, îl dă afară din clasă. "Taare Zameen Pair" este o critică severă a predării tradiționale, în care elevii sunt deseori considerați egali în timpul învățării și care constă în reproducerea cunoștințelor într-un mod automat și mecanic.
Cu toate acestea, critica pune accent pe faptul că fiecare elev are propriile dificultăți și nevoile sale, precum  și calități și propriul potențialul, iar profesorul și școala au obligația de a diagnostica și de trata diferențiat aceste cazuri. Dificultatea de a trata diferențele și de a aprecia numai pe cei care se află în standardele normale, conservatorismul sistemului de învățământ și a familiei sunt principalele puncte de interes ale filmului. Scena în care Ishaan fuge de la ora de matematica pentru a descoperi frumusețea lumii de afară pe străzile din India, este una dintre cele mai frumoase și captivante scene despre procesul de cunoaștere a lumii.
Cu toate acestea, refugiul lui în pictură dispare atunci când părinții săi decid să-l înscrie la o  școală internat. Separarea traumatică de familie a lui Ishaan, oferă una dintre cele mai interesante scene ale filmului, și muzica reflectă pierderea legăturii afective și materne. Performanța strălucitoare a lui Darsheel, ne transmite tuturor un sentiment de neputință și de anxietate, este imposibil să nu să empatizezi și să nu împărtășești sentimentele lui Ishaan, care arată ca și cum și-ar pierde treptat sufletul.
Și exact așa se întâmplă când Ishaan începe să frecventeze școala internat. Micuțul trece prin numeroase constrângeri și pedepse severe, fără a înțelege ceea ce se întâmplă, stima de sine este subminată și este afectat de o depresiv severă: Ishaan, așadar, încetează să mai picteze, activitate care îi plăcea cel mai mult.
Totul se schimbă odată cu sosirea profesorului Ram Shankar Nikumbh pentru a înlocui profesorul de artă, deoarece el crede în abilități pe care le are fiecare copil și face din orele sale un moment distractiv în care copiii își îndreaptă atenția către ceea ce predă profesorul, diferit de metodologia celorlalți profesori și a școlii tradiționale.
Profesor la o școală pentru elevi speciali, Nikumbh ne arată că este necesar să acceptăm diferențele celuilalt, chiar dacă acesta nu îndeplinește standardele unei societăți care pregătește copiii pentru a concura. De asemenea, dislexic, el înțelege curând că Ishaan are o problemă și vede în el reflectarea a ceea ce a suferit în copilărie. De aici, vedem o preocupare pentru înțelegerea și acceptarea dislexiei, a îngrijirii și a recuperării stimei de sine a lui Ishaan. Ora la care Nikumbh vorbește despre oameni de știință celebri, muzicieni și scriitori de-a lungul istoriei, care au avut dislexie și care, într-un fel și-au depăși dificultățile lor și au zguduit lumea cu ideile lor inovatoare atrage atenția Ishaan.
Dar toată activitatea desfășurată pentru depășirea dificultăților lui Ishaan ne spune mult mai mult despre relațiile interpersonale, despre grija pe care o avem cu oamenii, decât despre o simplă conștientizare a ceea ce este dislexia. Și Nikumbh ilustrează acest lucru când vorbește cu tatăl lui Ishaan. 
Este o rușine să constatăm că și astăzi mii de copii trec prin experiențe similare cu ceea ce a trecut Ishaan. Distrugerea inteligenței, a capacității imaginative de a încorpora modele sau cunoașterea sistematizată este una dintre cele mai rele și, din păcate, foarte comune lucruri.
Sfârșitul surprinzător și interesant, prezintă arta ca metodă de reconciliere. Competiția de artă propusă de profesorul Nikumbh creează o atmosferă de veselie și fraternizare între profesori, directori, părinți și studenți.
 În concluzie, Taare Zameen Pa este mult mai mult decât un film despre un băiat dislexic. Acest film ne învață că putem și trebuie să diferențiem valoarea, și ne arată, de asemenea, căile posibile atât pentru a distruge un suflet, cât și pentru a construi relațiile noastre interpersonale. Depinde de noi să aflăm cum să folosim cuvintele și să știm cum să ne îngrijim, astfel încât copacii să nu se usuce și să moară.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu