duminică, 6 ianuarie 2019

Cerul din adâncuri - Adrienne Young
An apariție: 2018
Autor: Adrienne Young
Categoria: Literatura Universala
Colecție: Leda Edge
Editura: LEDA
Nr. pagini: 336Vikingii, războaiele clanurilor, un personaj feminin care mătură tot ce este pus în fața ei, un pic de romantism, o invitație la reflecție ... Ar putea un roman pentru adolescenți să aibă o premisă mai bună? Mi-a fost dor de o carte bună care să mă transporte în altă realitate ... iar Adrienne Young m-a dus într-o lume fascinantă.Chiar am simțit că eram în lumea clanurilor Rika și Aska, că trăiesc în acea perioadă istorică.
Povestea începe cu o bătălie epică. În timpul luptei, Elyn își vede fratele mort, Iri, luptându-se alături de clanul inamic, iar ea ajunge să fie răpită de inamic. Prietenul fratelui său, Fiske, o cumpără ca o favoare pentru Iri. În această situație, Elyn trebuie să trăiască în satul inamic în timpul iernii, unde toată lumea, inclusiv fratele ei care și-a trădat clanul, sunt dușmanul. Planurile ei de evadare se schimbă după ce satul este atacat brutal de un clan nemilos despre care se credea că este doar o legendă. Acum, Eelyn este și mai disperată să se întoarcă la familia ei iubită, dar va trebui să aibă încredere în Fiske și în clanul Riki pentru a învinge un inamic comun.
"Cerul din adâncuri" este o poveste despre ura ereditară, arătând brutalitatea vechilor tradiții și mentalitatea adesea inflexibilă a strămoșilor noștri. Într-un tărâm fictiv care amintește de epoca vikingă, Adrienne Young împletește o poveste a două clanuri rivale, ambele înclinate să se omoare unul pe altul pentru a onora voința zeilor lor. Femeile luptă la fel de brutal ca bărbații și sunt la fel de onorate pe câmpul de luptă.
Societatea egalitară descrisă de Adrienne Young în carte este unul dintre aspectele cele mai interesante. Atât femeile cât și bărbații pot fi războinici, vindecători, conducători spirituali. Eelyn, eroina romanului, este o războinică și putem vedea perfect din descrierile autoarei că dexteritatea ei este una foarte bună.
Cartea este narată prin perspectiva lui Eelyn. De obicei, urăsc când cărțile mă aruncă într-un eveniment mare fără nici un context, deoarece confuzia nu este un sentiment grozav de început. Cu toate acestea, confuzia a luat rapid calea unei secvențe de acțiune amețitoare, accelerată și plină de războinici și de trupuri sângeroase (Mi-a amintit mult din serialul dedicat Vikingilor, în acest sens).
Personajele au fost un alt aspect care mi-a plăcut la această carte. Ele sunt extrem de interesante și complexe! Reale pentru cititor În general, personajele principale din cărțile pentru adolescenți reacționează nerealist sau prost în anumite situații, dar Eelyn este un personaj bine dezvoltat și cu adevărat realist în acțiunile și reacțiile sale. Cred că asta m-a făcut să mă simt mai conectată cu ea, am putut înțelege pe deplin emoțiile ei, ceea ce nu mi se întâmplă adesea. Eelyn este acel protagonist puternic de sex feminin pe care toți insistăm să-l găsim în literatură.
Mi-a plăcut că familia și prietenia joacă un rol important în poveste. În general, în cărțile pentru adolescenți, personajele principale sunt orfani și când se îndrăgostesc, par să uite complet că mai există și alții în afara lor, dar în această carte nu a fost cazul. Familia și prietenia sunt cu adevărate importante pentru Eelyn și pentru toată lumea din poveste.
Pe scurt: Mitologie nordică, un cadru frumos, un protagonist puternic și curajos și o poveste care nu vă va lăsa indiferent."Cerul din adâncuri" este un roman brutal, viu și plin de acțiune. Este o fantezie vikingă care prezintă unul dintre cei mai puternici războinici pe care i-am întâlnit recent. Eelyn nu este eroina oarecare. Mulțumesc Grupului Editorial Corint pentru exemplarul oferit.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu