sâmbătă, 8 decembrie 2018

Omul focului - Joe HillAn apariție: 2018
Autor: Joe Hill
Categoria: Literatura Universala
Colecție: Cartile Arven
Editura: HERG BENET
Nr. pagini: 800Nu am fost niciodată atrasă de romanele lui Stephen King și, ca rezultat, am citit foarte puțin din ce a scris el. Admițând acest lucru, adesea am stârnit consternare printre prietenii mei - dintr-un anumit motiv, oamenii nu vor să creadă că îmi place literatura fantasy, thrillerele și nu citesc ce a scris King. Și totuși. Acest lucru are avantaje neașteptate: pot, de exemplu, să citesc lucrarea lui Joe Hill , fiul regelui romanelor de groază, fără prejudecăți și așteptări excesive.
Romanul „Omul focului mi-a atras atenția de la apariția sa și Moș Nicolae aka oamenii frumoși de la libris, mi-au îndeplinit dorința și în biblioteca mea a ajuns această frumusețe.
În „Omul focului, lumea creată de Hill impulsionează imaginația cititorului, prezentându-i o lume la un pas de colaps, toate din cauza unei boli extrem de contagioase, pentru care nu există tratament și care ii face pe oameni literalmente să ia foc. Aceasta pandemie aduce omenirea la un pas de dispariție. Boală înfricoșătoare numită Solzul Dragonului afectează teritoriul Statelor Unite, acoperind corpurile celor infectați cu cruste, înainte de a provoca ardere spontană. Nimeni nu știe de unde provine boala (deși teroriștii sunt suspectați, printre altele), dar aceasta se extinde pe tot teritoriul Statelor Unite, și deși spitalele izolează bolnavii și încearcă să le ofere cea mai bună îngrijire posibilă, moartea lor este doar o chestiune de timp. Harper Grayson este una dintre asistentele voluntare. În fiecare zi se confruntă cu suferința celor bolnavi, iar lumea pe care o cunoaște se transformă încet în ruine în fața ochilor ei. Relația cu soțul ei nu este cea mai bună, dar încă se minte că va fi bună. Când rămâne însărcinată, este fericită, dar și îngrozită, pentru că viziunea de a aduce un copil în această lume în declin nu pare prea optimistă. Situația devine și mai gravă atunci când Harper descoperă tatuajele pictate "solzii dragonului" pe corpul său. Știe că nu mai are prea mult timp, dar își amintește că sunt oameni care au trăit cu boala mult timp, așa că dorește să nască acest copil cu orice preț. Abandonată de soțul ei, ascunsă în propria casă de frica Comandourilor de Incinerare, ea încearcă să supraviețuiască. Un pompier misterios vine  în ajutorul ei. În felul acesta, Harper ajunge într-o comunitate care nu numai că a dezvoltat o cale de a face față unei situații dificile, dar aceasta poate și să controleze boala ...
Joe Hill a reușit să transmită perfect sentimentul de teroare și disperare pe care personajele îl simt în mijlocul acestei distrugeri. Nu numai din cauza epidemiei, ci și din cauza conflictelor rezultate care apar într-o lume transformată de boală. „Omul Focului” reușește să creeze o viziune destul de alarmantă asupra a ceea ce se întâmplă atunci când lumea se întoarce cu susul în jos și oamenii se rătăcesc pentru că se tem.
Povestea dezvăluie multe adevăruri despre noi înșine, despre cum se comportă un om în fața necunoscutului. Ni se pare că știm ce este omenirea adevărată, ce înseamnă cuvinte precum generozitate, măreție sau milă. Dar când ne confruntăm cu necunoscutul, realitatea ne îndepărtează de minciună și ne arată adevărata noastră față. În ceasul adevărului, mulți eșuează mizerabil la examenul care atestă că suntem ființe umane.
Joe Hill arată în mod convingător modul în care oamenii se comportă în contact cu ceva ce nu înțeleg. Lumea treptat depășește teama, panica și haosul cuprinzător. Fanaticii religioși percep epidemia ca o pedeapsă din partea lui Dumnezeu, ajung în prim plan. Lupta pentru putere începe. Binele este înlocuit de rău. Cruzimea și actele de bestialitate sunt justificate de faptul că acestea sunt făcute pentru binele celor care nu au fost afectați de boală.
Eroina principală nu este o persoană deosebit de simpatică, dar cu siguranță o înțeleg și simpatiz cu ea. Mai presus de toate, totuși, este inconsecventă și plină de contradicții interne. Ea lucra la o clinică de avort, acum apreciază viața. Soțul ei o tratează ca și când ar fi cel mai rău lucru din viața lui, o abandonează și ea, deși este furioasă și gata să-l uite, este îngrijorată atunci când se află în nevoie. Și îl ajută, blestemându-se pentru propria ei slăbiciune.
John, pompierul, este un tip aproape magic, literalmente, iar lucrurile pe care le face în legătură cu focul sunt incredibile și șocante în același timp. El este un om chinuit de demonii săi interiori este cineva care mi-a provocat multă simpatie. Întotdeauna foarte carismatic și pentru că apare în momentele cele mai disperate, este aproape ca un erou pentru mulți oameni. Omul este extrem de curajos și nu se teme să intre în contact cu cei care au deja boala. Trecutul său se dovedește extrem de important pentru înțelegerea diferitelor secrete și atitudini ale altor personaje din complot. Unul dintre pasajele cele mai interesante din poveste este cel care spune ce s-a întâmplat în viața sa.
Un alt personaj important este micul Nick. Băiatul captivează cititorul cu inima lui mare și dragostea imensă. Nick este o flacără a unui viitor plin de speranță în mijlocul haosului recurent al narațiunii. Și are un rol important în narațiune.
     Acțiunea romanului este rapidă și autentică. Personajele sunt credibile, iar fundalul este interesant. Acest complot este plin de dialoguri care ne fac să ne întrebăm ce decizii sunt corecte. Dar ceea ce este potrivit pentru unii, nu se termină bine pentru alții. Mesajul cărții arată că datorită diferitelor posibilități nu este ușor să ajungem la o concluzie despre ceea ce este bine și rău. Ai ajuta pe ceilalți cu riscul să te infectezi sau ai face totul pentru a scăpa și a supraviețui? Ai fi suficient de egoist ca să rămâi alături de oamenii pe care îi iubești deși există riscul transmiterii bolii? Aceste și multe alte întrebări mi-au populat mintea în timpul lecturii.
Concluzia: Un roman interesant care arăta povestea nu din punctul de vedere al celor care au reușit să evite epidemia(așa cum se întâmplă de obicei în aceste romane), ci din a celor infectați. Este o poveste despre lupta lor pentru supraviețuire și o luptă purtată nu numai cu boala, dar , de asemenea , - și , probabil , în primul rând - cu cei sănătoși, care reprezintă o amenințare directă, și, prin urmare, un element care ar trebui să fie eliminat fără a ține seama de sentimente.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu