marți, 3 octombrie 2017

Transformarea ( vol 2 ) - Justin Cronin

              An aparitie: 2017
Autor: Justin Cronin
Categoria: Literatura Universala
Colectie: Nautilus
Editura: NEMIRA
 Nr. pagini: 560


Primul meu contact cu stiloul lui Justin Cronin a fost cu doar o lună în urmă, așa că am o amintire proaspătă despre primul volum al trilogiei Transformarea. Și, așa cum am spus la vremea respectivă, pentru mine a fost una dintre cele mai bune lecturi ale mele de mult timp. Așa că am fost sfâșiată între teama că nu va fi la fel de bună ca predecesoarea sa și dorința de a continua să mă bucur de o poveste fantastică. Trebuie să spun imediat că nu am fost deloc dezamăgită și că opinia mea despre autor s-a îmbunătățit. Nu pot nega marele său talent literar. Unii vorbesc despre o asemănare cu Stephen King; Nu am citit nimic despre acesta din urmă, dar s-ar părea că Cronin are în King un fan sigur.
Cred că este imposibil să spun ceva despre complot fără a dezvălui date importante despre el, așa că voi evita să intru în detalii.
A doua tranșă a trilogiei apocaliptice creată de Justin Cronin este o continuare demnă a primului volum. Din punctul meu de vedere, el s-a concentrat mai mult pe descrierea lumii post-apocaliptice, încercând să arate cititorului ce am deveni noi fără confortul de azi. Contrastul dintre cele două lumi a fost copleșitor, atât până la sfârșitul civilizației noastre, cât și prin fragilitatea omului pe un pământ inospitalier, în care omul este lipsit de control și putere, ceea ce implică și pierderea cunoașterii și cunoștințelor.  
Ne concentrăm mai mult pe însăși natura ființei umane, nu asupra mediului în care trebuie să supraviețuiască. Contrastul este acum dat, așa cum spun eu, de însuși ființa umană. Desigur, binele și răul sunt prezente; nu poate fi altfel, dar este ceva care merge mult mai departe. Supraviețuirea în sine a altora sau sacrificarea pentru binele comun; egoism sau altruism; cruzime sau bunătatea ... De la început putem vedea diferitele alegeri cu care trebuie să ne confruntăm. El atinge teme interesante, lăsând deoparte în mai multe rânduri viralii și permițând naturii umane să se impună. Și nu, nu am evoluat prea bine. Uneori putem fi cel mai mare dușman al nostru.
Vampirii lui Cronin sunt vânători cu instincte de animale, care și-au pierdut trăsăturile și conștiința umană. Ei sunt numiți virali, devotați instinctului, fiind comandați mental și telepatic de căpitanii lor, cei care i-au infectat și au răspândit virusul. Aceștia sunt în număr de doisprezece: deținuții condamnați la moarte pe care statul i-a pus la dispoziția unei echipe de experți pentru a experimenta un nou ser în cadrul proiectului guvernamental Noe. Este o armă bacteriologică care s-a întors împotriva experimenților.
Printre ei, Amy, fetița care a fost infectată. Spre deosebire de ceilalți căpitani, nu împărtășește ferocitatea sau foamea sângelui; cu ei are în comun longevitatea extremă și puterile telepatice care sunt folosite ca o armă. După o sută de ani, corpul său este acela al unei  adolescente. Alături de ea găsim, câțiva supraviețuitori: Peter, Alice, Michel, Hollis și Sara. Îmi pare rău, dar de data aceasta nu pot scoate în evidență pe ceilalți. Cei șase sunt perfecți în imperfecțiunile lor, sunt vulnerabili în invulnerabilitatea lor. Aceștia sunt acele personaje cărora am sperat să nu li se întâmple nimic, mi-am făcut griji pentru ei.
Acest volum este un roman coral, care ca o simfonie este compus din mai multe voci și mișcări. Unitatea evenimentelor este sintetizată în cele mai recente pagini vibrante ale romanului, în care totul pare să meargă în locul său, chiar și cu o mare povară de durere și regret. Finalul este cu siguranță puternic și neașteptat și lasă cititorului un gust dulce-amar. Deși personajele principale supraviețuiesc, se întreabă dacă prețul plătit pentru mântuirea lor nu este într-adevăr prea mare
Nu mă înțelegeți greșit. "Transformarea- volumul 2" este o carte care dă dependență și mai mult decât predecesoarea sa. Înainte de a ști, am devorat primele 300 de pagini și am fost implicată fără speranță în poveste. Narațiunea este plină de acțiune, mistere, situații extreme și confruntări. Stilul scris al lui Cronin este, în general, clar și suportabil și el știe perfect cum să închidă fiecare capitol cu o situație dificilă care m-a pus în situația periculoasă de a citi toată noaptea " încă un capitol și o să dorm". În acest sens, "Transformarea-volumul 2 " s-a îmbunătățit față de predecesoarea sa, al cărui nucleu era destul de dens și lipsit de interes. Această carte este mult mai echilibrată, iar acțiunea și tensiunea sunt răspândite într-un mod mult mai omogen pe parcursul celor aproape 500 de pagini ale poveștiii.
          Merită cartea? Fără ezitare. Este un roman care te va ține captiv  mai mult de o noapte consecutivă, pagină după pagină, capitol după capitol.

Alte  recenzii care te-ar putea interesa

Mulțumesc  EDITURII  NEMIRA   pentru exemplarul trimis spre recenzie.

2 comentarii:

  1. Îmi place recenzia, in mod sigur mă faci sa-mi doresc cartea. Felicitări!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Multumesc! Se citeste repede si este parca mai alerta ca primul volum. Si tot am ramas cu intrebari despre Amy si dupa lectura acestui volum.

      Ștergere