sâmbătă, 21 octombrie 2017

Dispărută in Moscova - Marguerite Harrison

An aparitie: 2017
Autor: Marguerite Harrison
Categoria: Memorii Jurnal
Colectie: Istorie
Editura: CORINT
Nr. pagini: 464


Începutul secolului  al XX lea  poate fi numit un punct de cotitură în multe privințe. Fundațiile vechi au fost desființate, știința s-a dezvoltat rapid, iar călătorii au explorat cele mai îndepărtate colțuri ale pământului. În ciuda tuturor progreselor timpului, femeile erau în mare parte casnice. Dar nu toate au tolerat soarta care le-a fost atribuită. Astfel, americanca Marguerite Harrison a reușit să călătorească pe aproape intreg globul, să devină spion si să facă parte din Societatea Geografică a Femeilor.
         În  anul 1918, Marguerite Harrison , care a scris anterior pentru un ziar, a oferit serviciile sale Departamentului de Informații Militare al Armatei Statelor Unite. O femeie de 39 de ani, care și-a crescut singură fiul și care a vizitat o dată Europa, a decis să devină spion. În noiembrie 1918, în ciuda armistițiului, a fost trimisă în Europa într-o misiune „de a raporta cu privire la aspectele politice și economice, care ar putea fi de interes delegației Statelor Unite la următoarea conferință de pace.“ Spre deosebire de spionii obișnuiți, misiunea lui Marguerite nu includea, de fapt, spionajul militar. De câțiva ani călătorea ca jurnalist al Associated Press.
"Pe partea rusă nu am văzut tranșee sau fortificații. Întreaga armată este ca o echipă de zbor, gata în orice moment să avanseze sau să se retragă ", a scris ea. În dimineața zilei de 9 februarie 1920, un soldat polonez a condus  două doamne într-un sat pe care l-au părăsit sub îndrumarea unui profesor rus. Pentru a reuși să ajungă în Moscova, pentru  conducătorii Armatei Roșii, Harrison pregătise mai multe scrisori de recomandare. Printre scrisorile de importanță deosebită a fost recomandarea Nadejdei Krupska, soția lui Lenin - este greu de spus dacă  a fost o recomandare originală sau un fals realizat de către Serviciul de Informații al SUA. Recomandarea a funcționat și în curând Marguerite Harrison s-a aflat la Moscova.
Ajunsă  în Rusia, sfâșiată de războiul civil, ea a evaluat pe bună dreptate slăbiciunea economică a bolșevicilor, a ajutat și prizonierii politici americani. Expediția nebună s-ar fi putut termina tragic după câteva luni. Marguerite Harrison a reușit să trimită în SUA mai multe rapoarte, dar pe 14 aprilie 1920 este  arestată politic, sub suspiciunea de a avea prea mulți prieteni sus puși și că pune prea multe întrebări. 
Clădirea Cheka și a NKVD(poliția secretă) Lubyanka, Moscova
Pentru suspiciunea de spionaj, Marguerite Harrison a fost arestată și ținută timp de zece luni în Lubyanka, unde a contractat tuberculoza. După eliberare a continuat misiunea. În  anul 1923, ea a fost din nou arestată, în China, și dusă la Moscova. Și din nou, cu participarea diplomaților americani, ea a fost eliberată.
              Dar ea nu putea să rămână doar Marguerite Harrison. În august 1923, a plecat de la New York la Constantinopol. Aici, s-a alăturat unei mici expediții care a studiat migrația nomazilor din tribul Bakhtiari. Calea ei a trecut prin: Turcia, Siria, Irak, Arabia Saudită și Iran.
Când Marguerite Garrison a revenit la New York, "jurnaliștii au vrut doar să știe dacă m-am îndrăgostit de șeic!" - a spus Harrison. De asemenea, a fost  întristată de refuzul Clubului Exploratorilor din New York, a cărui membru și-a dorit să fie. 
Concluzia: Anii 1920 au fost o eră a gospodinelor care au călătorit și studiat, dar nu au fost recunoscute. Recomand acest roman celor care iubesc documentarele și romanele istorice.

Mulțumesc grupului editorial Corint pentru exemplarul trimis pentru recenzie!

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu