sâmbătă, 1 aprilie 2017

Armada - Ernest Cline

           


           An aparitie: 2017
Autor: Ernest Cline
Categoria: Literatura Universala
Colectie: Nautilius
Editura: NEMIRA
Nr. pagini: 376


„Armada“ este o carte care aparține genului SF. Întâlnim trimiteri la romane, filme și  jocuri care vorbesc despre  lupta împotriva răului care amenință viața pe Pământ sau în spațiu. Mie personal mi-a plăcut foarte mult această carte. Poate pentru că atunci când eram mică am văzut toate episoadele„Star Wars“? Cu siguranță. Sau poate pentru că uneori îmi place să joc jocuri pe calculator. Poate că nu sunt o maniacă, dar pentru  un joc bun, îmi fac timp. 
Personajul principal al romanului este Zack, un fan al jocului „Armada“, dar nu numai. Are optsprezece ani și își dorește cu disperare  să își cunoască tatăl, care a fost tot un fan al jocurilor video. Pentru Zack, tatăl său este un mister, deoarece a murit într-un accident industrial, la vârsta de 19 ani. Tatăl băiatului a lăsat un caiet în care sunt prezentate mai multe ipoteze privind conspirații ale dezvoltatorilor de jocuri, în combinație cu guvernul. 
Zack intrigat de toate acestea, dorește să afle cât adevăr există în toate teoriile tatălui său. Și tocmai atunci observă pe cer nava “ Armada“.„Terra Firma“ și „Armada“ sunt jocuri video, care crează senzație în rândul tinerilor. Dar ce se întâmplă dacă „Armada“ sau „Terra Firma“ au fost create cu un scop anume, după cum spune tatăl său?  Cu cât începe să se gândească mai mult  la tot, cu atât mai multe întrebări își pune. Și-a pierdut mințile? Este capabil să distingă ficțiunea de realitate? Ceea ce a descoperit, cum îi va schimba viața?
 Considerat unul dintre cei mai buni jucători din Armada, este recrutat pentru a lupta corp la corp împotriva invadatorilor și în viața reală, ca și cum ar fi un joc video. Dar pierderile sunt reale și eșecul ar putea însemna sfârșitul  la tot.Viața planetei și a locuitorilor săi sunt în mâinile lui și a prietenilor săi. Ceea ce părea a fi divertisment, a fost de fapt o modalitate de a instrui și de a obține cei mai buni soldați pentru un război așteptat.
Aceasta este prima mea întâlnire cu autorul Ernest Cline, dar am sentimentul că nu va fi ultima întâlnire. Cred că o să mai caut și alte cărți ale acestui autor în viitorul apropiat. Sunt foarte impresionată de modul în care Ernest Cline a setat intriga din„Armada“. Toate referirile la filme, seriale, jocuri și cărți, sunt  foarte interesante. În plus față de alte romane, această carte este o comoară de cunoștințe despre sci-fi. Cline se inspiră de peste tot. Cu pricepere, el jongleaza cu toate aceste titluri și creează o poveste care atrage de la primele pagini.Oamenii care iubesc atmosfera SF se vor simți cu siguranță ca un pește în apă, dar pentru cei care nu au nici cea mai mică idee despre ea, poate fi diferit. Pentru că fie o iubesc, fie o urăsc. Pentru mine a fost o lectură minunată, iar personajul principal mi-a furat inima.
În această aventură, în care imposibilul devine probabil, Zack este un personaj mai matur decât pare la prima vedere, un băiat care știe cum să se apere, știe cum să conducă pe alții, observă rapid lucrurile care  se întâmplă în jurul lui și ia cele mai bune decizii pe care le poate lua pentru a salva pe cei care depind de el. În afară de asta, este cineva care a suferit, știe cum să se comporte, este sarcastic, acceptă lucrurile după discutarea lor, o caracteristică care mi-a placut foarte mult, deoarece arată că rămâne fidel lui însuși, felului său de a fi. 
Scrisul este simplu și personajul principal narează povestea cu un umor care o face mai fluidă. Unele răsturnări de situație au fost bine poziționate de-a lungul poveștii și au servit ca un cârlig pentru a păstra cititorul prins în capcană. 
Autorul nu a creat ceva neobișnuit, dar povestea atrage cititorul îl prinde în capcana lui, și nu îi dă  drumul până la sfârșit. De asemenea, se concentrează pe mai multe aspecte importante: lupta cu extratereștrii, rolul tatălui în viața băiatului, prima relație serioasă ...Mai mult decât atât, povestea nu se bazează exclusiv pe lupta cu extratereștrii, pentru că are, de asemenea, un mesaj mai profund care este foarte ușor de observat. 
Recomand romanul celor care doresc să cunoască o poveste incredibilă și electrizantă a luptei dintre două specii complet diferite, dar, de asemenea, o poveste despre un băiat care și-a pierdut tatăl și încearcă să umple golul lăsat de el, cu orice preț.

Aspecte pozitive:
·         un personaj aparent banal, dar care se dovedește extraordinar.
·         conspirație la nivel mondial.
·         problemă cu imaginea tatălui.
·         referințe la Star Trek, Războiul Stelelor, Jocul lui  Ender ... 
·         un inamic care poate ucide fără nici o remușcare.

Aspecte negative:
·         acțiunea este previzibilă.

Mulțumesc  EDITURII  NEMIRA   pentru exemplarul trimis spre recenzie.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu