marți, 18 aprilie 2017

El Narco. Cartelurile de droguri din Mexic - Ioan GrilloAn aparitie: 2017
Autor: Ioan Grillo
Categoria: Istorie Universala
Colectie: Istorie
Editura: CORINT
Nr. pagini: 476


În imaginația colectivă Mexic rămâne o țara neîmblânzită, populată de bărbați curajoși, femei frumoase, deșerturi aride, mariachi și locuri de o frumusețe imensă. Dar în prezent, această mare națiune este menționată aproape zilnic în primele pagini ale fiecărui ziar din lume, datorită războiului crud și sângeros împotriva drogurilor, care face victime în rândul nevinovaților, în timp ce politicienii se uite în altă parte, fără a încerca să remedieze o situație de neconceput, care distruge treptat viitorul statului mexican. Crimele între traficanții de droguri au devenit știrile cele mai solicitate de către marea majoritate a editorilor mass-media din lume, din cauza violenței excesive ale acestui conflict, care vinde foarte bine. 
În Mexic, războiul împotriva drogurilor a înregistrat din anul 2006 aproximativ  80.000 de decese. Populația asistă paralizată la acest măcel, în timp ce poliția și armata mexicană își dublează eforturile împotriva cartelurilor de droguri care doresc dreptul de proprietate asupra pieței drogurilor( marijuana, cocaina, amfetamine), estimată la treizeci de miliarde de dolari. Șefii de poliție sunt uciși, familii întregi au fost masacrate, școlile și spitalele distruse, sunt descoperite gropi comune, demne de un război civil. Corpurile decapitate au fost abandonate pe stradă ca un avertisment ... SUA dă replica cu ajutorul elicopterelor și agenților DEA dar în secret Washington-ul este împărțit, dezorientat ...
Ioan Grillo, reporter, britanic prin naștere, trăiește în Mexico City și ne prezintă în romanul El Narco „războiul împotriva drogurilor“ din Mexic, timp de un deceniu. El încearcă aici să picteze o poveste atât „globală“ , dar și „parțială“, privind  organizarea „ industriei drogurilor.“ Narațiunea este vie, cu o formă uneori apropiată de cea a unui roman polițist subliniind scopul jurnalistului. În ultimii ani, el a investigat originea și ascensiunea cartelurile de droguri din Mexic, realizând o serie de interviuri cu politicieni, polițiști, consumatori, asasini și dealeri. Această carte este rezultatul investigației sale.
Grillo portretizează prin cartea sa lumea înfiorătoare  a unor criminali fără scrupule, furnizându-ne date interesante. Tema este cu siguranță reala și autorul a realizat o ancheta minuțioasă, aducând în fața ochilor nostri, asemeni unui pictor, o realitate socială și politică sordidă, dramatică și violentă. Grillo descrie un sistem care dă naștere rețelelor criminale și reorganizează teritoriile din Mexic. El „spune povestea transformării radicale a acestor traficanți de droguri în echipele morții [...] și brutalitatea capitalismului Mafiot.“ 
Cartea este împărțită în 3 părți: istorie, anatomie si destin. Cele trei părți sunt structurate pe capitole, acoperind diferite aspecte. Există și o scurtă introducere  în istoria contrabandei la granița dintre Mexic și Statele Unite ale Americii. Interesant mi s-a părut, că cea care a început această afacere a fost comunitatea chineză, deși produsele au fost în schimbare de-a lungul timpului. 
Cea mai mare parte a romanului se concentrează pe aceea perioada de după înfrângerea PRI (Partidul Revolutionar Institutional) în alegerile din anul 2008, câștigate de Vicente Fox. PRI a condus  fără întrerupere timp de 71 de ani, reinventându-se de mai multe ori. În această perioadă,  funcționarii corupți au menținut capul afișelor. Toate acestea s-au schimbat odată cu sosirea lui Fox. El aduce un suflu nou de aer. Fox susține legalizarea drogurilor cu scopul de a diminua influența cartelurilor care au făcut profituri uriașe din vânzarea drogurilor. "Legalizarea nu inseamna ca drogurile sunt bune ... ci (legalizarea productiei, vanzarii si distributiei de droguri) este o strategie pentru a slabi si a sparge sistemul economic care permite cartelurilor castigul de profituri uriase", a scris Fox intr-o postare.  Autorul încearcă să explice explozia violenței  din anul 2008. Dacă în anul 2007 existau 200 de crime pe lună, în  anul 2008 au fost peste 500 crime pe lună. Ciudad Juarez a fost selectat ca cel mai periculos oras din lume, chiar înainte de Fallujah. 
Au fost oferite două explicații pentru această violență. Primul este guvernul mexican și DEA. Presiunea asupra diferitelor carteluri duce la violență sporită între ele pentru a împărți plăcinta.
             Grillo oferă o altă versiune. Creșterea violenței este legată de corupția propriului guvern. Oficialii au semnat o alianță cu cartelul Sinaloa, controlată de Chapo Guzman. Acordul a fost în detrimentul altor carteluri, cum ar fi cel al fraților Beltran Leyva. Această versiune oferă poliției federale date despre oficiali care au lucrat pentru cartelul Sinaloa, dar nu poate fi exclus faptul că alții lucrează pentru alte carteluri . 
Pe scurt: Romanul El Narco este prima povestea complexă a tuturor organizațiilor ultraviolente mafiote care au transformat teritoriul  mexican  în vaste câmpuri de luptă. Recomand acest roman celor care iubesc documentarele și romanele istorice.

Mulțumesc grupului editorial Corint pentru exemplarul trimis pentru recenzie!

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu