miercuri, 29 martie 2017

Dr. Bloodmoney - Philip K. DickAn aparitie: 2017
Autor: Philip K. Dick
Categoria: Literatura Universala
Colectie: Nautilius
Editura: NEMIRA
Nr. pagini: 232


Philip K. Dick descrie viața de zi cu zi a oamenilor „normali“ după o apocalipsă nucleară pe coasta de vest a Statelor Unite. Cum poate fi reconstruită viață  de la zero după un dezastru de o asemenea magnitudine? Aceasta este întrebarea la care autorul încercă să ofere un răspuns, prin inversiune totală a standardelor, care pare a fi foarte credibilă: ceea ce a fost o dată comun a devenit rar și prețios, banii  sunt lipsiți de valoare, magazinele sunt noii regi ai acestei lumi în ruine.
Acțiunea personajele principale este orientată spre o căutare a normalității, pentru a depăși evenimentele, de a continua să trăiască  în ciuda celor întâmplate, cu munca lor, ideile lor și, mai presus de toate, cu gesturi umanitare minime. Romanul este stabilit in anii '80, dar descrie o Americă, de fapt, nu cu mult diferită de cea din anii '50 și '60. Singura diferență este un test nuclear, în urma căruia mulți copii s-au născut cu deformări sau handicapuri de diferite tipuri. În plus, NASA se pregătește să trimită  în prima misiune pe Marte o familie  care ar trebui să fie prima celulă de coloniști.
Lucrarea începe cu o descriere a unor scene din viața de zi cu zi tipică a unui orășel din California. Elementul perturbator este apocalipsa nucleară bruscă și neașteptată care, în realitate, nu este descrisă în profunzime, nici măcar nu este descrisă în termeni științifici sau de război; cititorul este cel care trebuie să își dea seama ce se întâmplă, de ce a căzut bomba, sau cine este responsabil, deoarece nu este menționat în mod explicit.
După acest incident, acțiunea se mută câțiva ani în viitor, după dezastrul nuclear. Motivele  dezastrului sunt încă necunoscute, deși de multe ori sunt referi la un posibil război în curs de desfășurare sau o luptă cu China. Scenariul romanului rămâne setat în California, în care viața în micile comunități  din oraș continuă mai mult sau mai puțin neschimbată ca și cum dezastrul atomic nu a fost în măsură să modifice rutina locuitorilor, cu excepția consecințelor sale evidente pur materiale.
Și această lume, în mod surprinzător, nu este deloc rea. Oamenii nu au revenit în peșteri, nu au devenit canibali, nu  au reușit să atragă ciuperci luminoase pe pereți. Dick decide imaginea acestei lumi post-atomice ca un fel de societate rurală, în care cea mai importantă celulă este comunitatea locală, cu dimensiunea unui sat, și în care - în mod crucial –a  inversat vechile ierarhii de putere.
Ușor de citit și convingătoare, această carte relatează evoluția personajelor înainte, în timpul și după distrugere:
Ø    Stuart McConchie înainte de bombardamente a lucrat ca vânzător de televizoare. El era mulțumit de viața sa, de aceia după bombardamente încearcă prin orice mod să rămână ancorat în  trecut. Deși traversează o criză, modul lui de a fi nu se schimbă în ciuda catastrofei.
Ø    Bruno Bluthgeld înainte de bombardamente a fost un fizician de renume mondial. O eroare a unui calcul are consecințe grave asupra omenirii și acest lucru l-a făcut paranoic. Catastrofa nu face altceva decât să crească psihoza lui, deoarece Bluthgeld este convins că el a fost cel care a provocat bombardarea ca un mecanism de apărare inconștientă. De atunci, pentru a se proteja, trăiește deghizat ca dl Tree.
Ø    Bonny Keller a fost o femeie complicată înaintea catastrofei și continuă să fie chiar și după. Autoritară și hotărâtă cu bărbații pare să caute ceva ce nu poate găsi la oricare dintre iubiții ei. Este unul dintre puținii oameni din comunitate care cunoaște adevărata identitate a domnului Tree.
Ø    Hoppy Harrington este un infirm născut fără brațe și picioare. Acest personaj are un dar, acela de a vedea lumea morților în timp ce bea o bere. În cazul său, catastrofa i-a îmbunătățit foarte mult statutul  social, deoarece  capacitățile extrasenzoriale au făcut posibilă obținerea unui post la magazinul lui Stuart, dar acest lucru pare să nu fie suficient pentru el.
Ø    Walt Dangerfield a fost astronautul ales pentru o misiune importanta pe Marte împreună cu soția sa. Din cauza catastrofei a rămas blocat pe un satelit care orbitează în jurul Pământului și a devenit un punct de referință real pentru întreaga populație. Toată umanitatea îi aude vocea la radio și cuvintele lui îndeamnă oamenii să nu se predea.
Ø    Edie Keller este fiica lui Bonny Keller, concepută în aceeași zi când au avut loc bombardamentele. Este un copil plin de viață și aparent normal, cu excepția fratelui său, Bill, care se dovedește a nu fi deloc imaginar. Bill există, trăiește în interiorul ei și are puteri paranormale, care  îl pot speria chiar  și pe Hoppy. Mi-a plăcut personajul Edie și fratele său , Bill , care aduc o anumită inocență  poveștii.
Împreună,  aceste personaje formează un amestec exploziv și chiar și cea mai mică schimbare în echilibru existent  poate dezlănțuie un nou dezastru  care ar distruge civilizația abia reconstruită.
„Dr. Bloodmoney“ este narată la persoana a treia, cu o perspectivă multiplă. Narațiunea se mută în mod constant de la un punct de vedere la altul dând fiecărui același spațiu. Acest lucru permite un mod intim de a analiza psihologia diferitelor personaje fără a renunța la o viziune pe care, de obicei, doar un narator omniscient o poate da.
Spre surprinderea mea, tonul lui Dick este mult mai plin de speranță decât este de obicei; micile comunități prezentate sunt bine conturate cu roluri și norme bine definite. În mod special, este fascinant de urmărit evoluția celor afectați de radiații. Este remarcabil modul in care viata este capabilă să se adapteze la cele mai grave cataclisme, luând forme terifiante și monstruoase.
Am regretat că povestea nu abordează deloc aspectul geopolitic al conflictului nuclear. Romanul pur și simplu  ne informează  că  povestea  are loc  într-o Americă devastată, fără a ne informa cu privire la originile conflictului.
Și acest fapt este ceea ce dă senzația de ireal la această poveste. De unde provin bombele? Cine a fost „inamicul“? Ce s-a întâmplat cu restul planetei? Romanul a fost scris în timpul Războiului Rece, iar umbra URSS se simte agățată în mod evident asupra dezastrului. Dar toate aceste întrebări rămân fără răspunsuri definitive, la fel ca personajele care par rupte de lume, ascultand hituri vechi ale deceniilor anterioare.
Concluzia: O lecură simplă cu o viziune critică asupra  umanității, un  roman care se  citește cu ușurință. Ca orice ficțiune bună despre viitor sau trecut, Dr. Bloodmoney este de fapt despre momentul în care a fost scrisă, în acest caz, anii de aur ai Războiului Rece, când paranoia internă în America a atins proporții absurde și, probabil, justificate.
Înainte de a încheia, trebuie să spun că prefer un Philip K. Dick, care rămâne în propriile sale standarde de science-fiction. Calitatea înaltă a acestui autor este imaginația fără limite și intrigi interesante cu paradigma science-fiction în prim-plan. El a încercat să facă ceva diferit cu „Dr. Bloodmoney“, iar rezultatul este mai mult sau mai puțin un succes, în opinia mea, cu toate că mulți mă vor contrazice.

 Mulțumesc  EDITURII  NEMIRA  pentru ocazia oferită de a citi și  prezenta impresiile mele despre  această carte!

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu