luni, 6 martie 2017

Oliver Twist - Charles Dickens

         

              An aparitie: 2014
Autor: Charles Dickens
Categoria: Literatura clasica
Editura: CORINT
Nr. pagini: 480

Romanul "Oliver Twist", este, probabil, cel mai faimos roman din opera lui Dickens.  Scriitorul ne prezintă povestea tulburătoare și dureroasă a unui băiat care, încă din copilărie, se luptă cu sărăcia, cu răutatea adulților și cu crima. Cu toate acestea, Oliver reușește să cultive și să mențină admirabilele calități ale caracterului său: de fapt,  autorul ne prezintă un băiat dulce, naiv, foarte matur pentru vârsta lui, sincer și atent la valorile morale bune.
              Înainte de a descrie evenimentele și personajele acestei capodopere, aș prefera să scriu câteva rânduri despre Charles Dickens  şi  despre momentul în care a trăit.
             Dickens s-a născut în Portsmouth, în  anul 1812 şi este al doilea  copil din cei opt copii ai unei familii sărace de origini umile. Charles a avut o copilarie dificilă: la varsta de 12 ani, când tatăl său a fost închis pentru datorii, a fost forțat să părăsească școala pentru a lucra într-o fabrică de ghete. Așa a ajuns să cunoască în profunzime situația dificilă a clasei muncitoare; iar acest subiect a devenit o temă foarte frecventă în romanele sale .
          Câțiva ani mai târziu, Charles a început studiile de drept în Londra, și puțin mai târziu, s-a născut în el ambiția de a deveni ziarist. Tot în acea perioadă, şi-a început  carieră și succesul nu a întârziat să apară. Operele sale: "Hard Times", "A Christmas Carol", "Oliver Twist", "David Copperfield", "Mica Dorrit" și "Documentele Pickwick" au fost definite de către critici "romane sociale
", adică lucrări care denunță viața mizerabilă a celor săraci, sub rezerva relelor tratamente, harţuirii  sub presiunea prejudecăților absurde.
           De fapt, Dickens  a atacat cu amărăciune societatea engleză din secolul al-XIX-lea victorian, caracterizat prin "ipocrizie burgheză" (clasa de mijloc), care, descrie cu un optimism exagerat, doar aspectele pozitive, și anume, progresul științific și industrial, expansiunea coloniilor britanice în Indii și cele două Americi, precum și creșterea numărului de  spitale în orașe, care ascund   mizeria celor săraci, exploatarea copiilor în fabrici, prostituția, criminalitatea larg răspândită în suburbiile orașului ... ca să nu mai vorbim de faptul că "clasa de mijloc", trăieşte în  contradictoriu cu stilul său de viață și maniera sa de gândire, în timp ce apelează la valori precum onestitatea, respectabilitate, devoțiune religioasă, a avut un resentiment profund și nejustificat față de săraci, conform teoriei lor ciudate, rezumată într - o ecuație destul de concisă: " persoană săracă din punct de vedere material = persoană  rea din punct de vedere moral ". Un raționament care, în cazul lui Oliver nu funcționează deloc! 
Complotul  este foarte complex ... 

          “Deşi nu sunt dispus să susţin că fiinţă născută într-o casă parohiala este, prin natura împrejurărilor, cea mai norocoasă şi mai de invidiat, totuşi vreau să spun că, în această situaţie, pentru Oliver Twist a fost lucrul cel mai bun care i s-ar fi putut întâmpla vreodată. Adevărul este că i-a fost deosebit de greu să înceapă să respire singur, de altfel o funcţie complexă, dar indispensabilă existenţei noastre; câtva timp, a respirat cu greutate, sufocându-se, pe o salteluţă de lână, oscilând între această lume şi cea de dincolo; iar balanta înclină mai mult către cea de dincolo. Dacă în acest scurt răstimp el ar fi fost înconjurat de bunici iubitori, mătuşi grijulii, moaşe cu experienţă, precum şi de doctori deosebit de învăţaţi, fără nici un dubiu că ar fi murit cu zile. Dar nefiind în preajma decât o femeie săraca, ce avea mintea înceţoşată de aburii alcoolului, şi doctorul parohiei, care acţiona fără tragere de inimă, Oliver şi Mama Natură şi-au disputat victoria. Rezultatul a fost că, după câteva icneli, el a început să respire, să strănute şi să-i anunţe pe locatarii casei ca a mai apărut încă o povară pe capul parohiei, ţipând cât de tare îl ţineau plămânii lui de băieţel l, a cărui singură avuţie nu era decât vocea, care se auzea de mai bine de trei minute. În timp ce Oliver îşi demonstra cu tărie puterea plămânilor lui, la căpătâiul din fier al patului, pe care se afla o păturică peticită, se mişca uşurel ceva şi o fată palidă de femeie tânăra se ridică anevoie de pe pernă, rostind cu greutate:
— Daţi-mi să-mi văd copilul şi-apoi pot să mor în pace!.”

 Romanul "Oliver Twist" spune povestea unui băiat în vârstă de nouă ani, care a trăit într-un orfelinat unde mâncarea era puțină și copiii erau abuzaţi. Până într - o zi, când disperat de foame, el a decis să ceară mai multe terci. Totul se schimbă odată cu această decizie impulsivă, pentru că îngrijitorii azilului îl dau afară. Din această cauză, el sfârșește prin a lucra la o morgă unde lucruri rele continuă să i se întâmple. După o experiență traumatizantă, el fuge spre capitală (pentru a ajunge în capitală el trebuie să cerşească.) La Londra, Oliver  îi este prezentat lui Fagin, un evreu mercenar care îi învață pe copii să fure. Dar Oliver este prea bun pentru a lua în considerare ceea ce banda încearcă să îl înveţe.
  Această poveste a fost pentru mine o excursie în Londra victoriană, plină de contradicții subliniate de umorul negru a lui Dickens. Oliver a fost victima unei societăți care caută să exploateze pe cei săraci cât mai mult posibil; Oliver trăiește într-un oraș în care munca copiilor este brutală, fără condiții de siguranță și de igienă, în care cei săraci mor în aziluri și  sunt îngropaţi  în gropi comune.
Ceea ce mi se pare extraordinar și fascinant este  că  Oliver, în ciuda faptului că a suferit de foame și de opresiune; și în ciuda faptului că cunoaște crima, răutatea, ipocrizia adulților, reușește să fie foarte bun și continuă să fie bun.Nu manifesta sentimente de ură faţa de cei ce-l umileasc și maltratează. De multe ori reacționează la agresiune prin plâns, rareori cu furie (reacționează furios numai atunci când familia care îl ia ca ucenic îşi permite să  îi insulte mama). Din punct de vedere al eticii și moralității, între Oliver și mulți adulți prezentaţi de Dickens  există o prăpastie adâncă. De la naștere, viața lui Oliver este marcată de nenorocire şi durere. Timpul său la orfelinat este marcat de mizerie şi durere ... aspect care îi permite lui Dickens  să critice sistemul de reeducare, orfelinatele... Nimic și nimeni nu scapă criticilor brutale și ironice ale acestui mare scriitor. El vorbește despre munca copiilor, folosirea copiilor pentru a comite infracțiuni și condițiile precare de viață  din orașe.  
Unul dintre personajele principale din această carte este orașul Londra. Există mai multe descrieri din mahalalele capitalei. Aceste pasaje noi sunt izbitoare și foarte vizuale.

 " Pentru a ajunge în acest loc, vizitatorul trebuie să treacă printr-un labirint de străzi înghesuite, înguste şi pline de noroi, înţesate de oamenii cei mai săraci şi mai neciopliţi din câţi trăiesc pe malurile Tamisei. În magazine se găsesc cele mai proaste şi ieftine alimente, iar de uşile şi geamurile negustorilor atârna hainele cele mai simple şi mai grosolane. "

 Pentru Dicken Londra este un oraş complet nesigur, cu străzi întunecate și murdare, cu  hoți, orfani și familii sărace. 
Pe scurt, aceasta este o poveste care începe prost, în cel mai rău mod posibil, dar se termină cu bine. Este o carte de 480  pagini. Dar, mi-aş fi  dorit ca  autorul să scrie o continuare despre adolescenţa si viata adultă a lui Oliver... Ce s-a întâmplat cu el după dezvăluirile despre originile sale? A  putut să îşi  continue studiile? Şi-a continuat studiile la universitatea din Londra? A studiat dreptul sau economia? Sau poate că el a devenit un fan al literaturii și filosofiei? Ce profesie și-a ales?  A rămas pentru totdeauna în casa domnului Brownlow?  A continuat să ţină legătura cu  Rose și Maylie? El a  reușit să găsească marea iubire a vieții sale?  S-a confruntat cu alte şi cu alte necazuri teribile?
Toate acestea nu  le voi ști niciodată, eu pot doar să îmi imaginez, din moment ce, din păcate, nu există și nu va exista niciodată mai mult de " Oliver Twist "

Mulțumesc  EDITURII  CORINT  pentru ocazia oferită de a citi și  prezenta impresiile mele despre  această carte!

2 comentarii:

  1. Chiar mă gândeam dacă sa mai citesc câţiva clasici.Sună interesant!

    RăspundețiȘtergere