luni, 2 mai 2016

Zece respiratii Scurte - K.A. TuckerAn aparitie: 2016
Autor: K.A. Tucker
Categoria: Literatura Universala
Editura: EPICA
Nr. pagini: 347


Cum să nu să nu fii mișcat de această poveste șocantă? Este pur și simplu imposibil. Am trecut prin tot felul de emoții: empatie, compasiune, înțelegere, mânie, tristețe, iubire și mai ales iertare, care are un loc foarte important în această poveste. Întrebarea este: Putem ierta totul? Este posibil ca încrederea să fie reconstruită după o astfel de tragedie? Și iubirea poate vindeca cel mai mare prejudiciu? De câte ori ni s-a întâmplat în viață, chiar și fără a  recurge la extreme ca Kacey și Trent (personajele principale), să suferim din cauza greșelilor sau  să trăim cu o mare durere cauzată de cineva mai mult sau mai puțin accidental.
Ne concentrăm mai mult pe durerea noastră, nu credem,aproape niciodată, că  și partea care a  greșit suferă: rămânem  măcinați de furie și acuzații pentru că   nu putem empatiza sau ierta, pentru a indeparta valul copleșitor de disperare  care  ne-ar inunda.

„Respiră doar. Zece respiraţii scurte... Agaţă-te de ele. Simte-le. Iubeşte-le”.

"Zece respirații  scurte" spune povestea dramatică a  tinerei Kacey, a cărei viață s- a năruit atunci când, cu patru ani înainte de evenimentele pe care le vom citi, un conducător beat  a îndepărtat tot ceea ce era  mai  important pentru ea.  După acel  accident tragic care a încheiat viața celor dragi, Kacey a trebuit să aibă grijă de ea și sora ei Livie, purtând pe umeri durerea pentru ambele.Condiții de viață cu mătușa și unchiul ei sunt complicate, așă că  Kacey decide să fugă cu sora ei la Miami. Cele două surori încep o nouă viață plină de vise, speranțe și temeri pe care ambele încearcă să  le sufoce. Dar Kacey nu este încă gata să lase în urmă trecutul și să își facă noi prieteni, chiar dacă este  atrasă  de vecinul fermecător, Trent Emerson, un băiat enigmatic cu ochi albaștri. Cu toate acestea, Trent este hotărât să câștige inima ei.

"Lumea merge înainte, oarbă la această semnificativă schimbare din micul meu univers. "

"Zece respirații scurte" este o poveste despre puterea de vindecare a iertării, capacitatea de a accepta și  a recunoaște faptul că, uneori, viața pune în calea noastră tragedii cauzate de alegerile greșite ale altora Este, de asemenea, o poveste de dragoste dulce și renaștere, în care ambele personaje încearcă să se împace cu trecutul lor.

"— Am avut un accident urât de maşină acum câţiva ani. Un
şofer beat a lovit maşina tatălui meu. Partea dreaptă a corpului meu a fost zdrobită. Am zeci de şuruburi şi tije metalice în tot corpul, care mă ţin laolaltă. "

Cred că una dintre cele mai interesante caracteristici ale cărții este exact modul în care personajele se ocupă de problemele și demonii lor. Autorul discută despre pierderea celor dragi  și durere, dar , în principal , vorbește despre vinovăție, ură și iertare.
Un alt punct important pentru mine au fost personajele. KA Tucker a  umplut cartea cu personaje remarcabile, care devin importante pentru poveste, deoarece trezesc interesul cititorului pentru propriile lor povești.
Protagonistul feminin din "Zece respirații scurte" , este Kacey. Ea nu este personajul  tipic de sex feminin , care  se scaldă în durerea ei.  Îi este greu,  dar este o luptătoare în adevăratul sens al cuvântului.  Cu ajutorul kickboxing-ului încearcă să își  controleze toată furia și emoțiile pe care le  simte. Niciodată nu e ușor să pierzi pe cineva drag, să plângem. Kacey a pierdut patru dintr-o dată. Drumul către recuperarea ei va fi lung si greu, dar m-am bucurat de fiecare moment petrecut cu ea. Aceasta este o tânără puternică și atât de hotărâtă încât ca spectatori , noi cititorii, putem doar admira curajul si determinarea sa. În 330 de pagini am trecut prin fiecare emoție posibilă. Uneori am râs, alteori am plâns. Am trecut prin stări ca "mânie"și "neînțelegere". Pentru că nu face întotdeauna alegerile corecte sau nu ia decizii bune. Acest lucru este de înțeles și o face atât de umană, în ochii mei. Dar, în ciuda greșelilor sale, ea va încerca să treacă peste tot și să privească înainte. Mi -a placut onestitatea acestei tinere, care este măcinată de amărăciune după o astfel de traumă. Am simțit că  doresc să o protejez și  să o ajut să  depășească blocajele sale.
Trent Emerson.  Vecinul de la 1D, ușa următoare, uluitor de  frumos și senzual, cu ochi albaștri, pare persoana potrivita pentru a trata inima rănită  a lui Kacey.
 Este blând și pasionat, dar în același timp, dificil de înțeles. Am avut sentimentul că există ceva ciudat în atitudinea lui care m-a făcut să cred: "trebuie neapărat să fie ceva în neregulă."
Livie este sora mai mică a  lui Kacey, are cincisprezece ani, ochi albaștri, nas subțire. Singurul detaliu fizic care o diferențiază de sora ei este culoarea parului.
Livie este , practic , un înger. Ea isi cere scuze atunci când cineva se lovește de ea,  face voluntariat în cantine și biblioteci. Încearcă să gasească  justificări oamenilor atunci când fac ceva stupid…
Nora Matthews, poreclită Storm, este vecina fetelor, literalmente, ea trăiește lângă cele două surori. Kacey  o cataloghează o adevarată Barbie,  de un metru și șaptezeci și cinci, blondă, cu buze pline … Este o fată care a trebuit să depășească numeroasele dificultăți pe care viața i le-a scos în cale, dar a făcut-o mulțumită ajutorului dat de câtiva prieteni și  datorită voinței ei puternice. Ea  este puțin mai mare ca Kacey și este mama Miei, o fetiță adorabila de cinci ani  .
Cain este șeful lui Storm și va deveni  și șeful lui Kacey,
 Nate și Ben sunt paznicii localului în care lucrează fetele.
Mi-au placut toate personajele secundare din această carte: Livia, Storm și fiica și în cele din urmă Trent. Povestea de dragoste din centrul complotului este plină de sensibilitate. M-am bucurat de fiecare întâlnire, fiecare gest și fiecare cuvânt schimbate. Scenele de sex - pentru ca acesta este un roman pentru adulți - sunt frumos descrise. Nu este niciodată vulgar, întotdeauna senzual. Relația dintre cei doi protagoniști este fragedă și afectuoasă.
Atmosfera acestei povești este convingătoare, creează dependență. Prietenia și încrederea dintre personaje, construite treptat, este solidă.
Concluzia: Povestea poate parea ireală , dar reflectă asupra faptului că tot ceea ce facem ar putea avea consecințe. Cum să nu să nu simțim empatie pentru ambele personaje principale? Acest roman de  KA Tucker este romantic și trist. O poveste simplă, dar plină de emoții!
                O frumoasă poveste de dragoste, răscumpărare și iertare prezentată  cu finețe și sensibilitate.

10 comentarii:

 1. Si eu am aceasta carte si abia astept s-o citesc! :) Desi romanticele carti nu-s tocmai pe placul meu, am sa-i dau o sansa. Zi faina!

  RăspundețiȘtergere
  Răspunsuri
  1. Daca cartile de acest gennu îti plac, exista sanse ca aceasta carte sa nu fie pe placul tau. Totusi este o carte care vorbeste mai mult despre vindecare, cum facem față durerii.
   multumesc ptr vizita si comentariu!

   Ștergere
 2. Felicitări pentru recenzie, Ely :)

  RăspundețiȘtergere
 3. O carte superba! Durerea dusă la rang de arta...

  RăspundețiȘtergere
  Răspunsuri
  1. bine spus! O carte de la care nu asteptam foarte mult, dar care care m-a suprins placut ! In opinia mea, mesajul pe care il transmite cartea este urmatorul:Viața are un mod ciudat de a ne testa. De multe ori ne ia prin surprindere, ceea ce ne face să ne gândim, simțim și să facem lucruri care sunt în conflict direct cu ceea ce așteptam. În viață, nimic nu este negru sau alb.

   Ștergere
 4. Urmatorul volum va fi publicat in septembrie:)) Cartea este EXTRAORDINARA

  RăspundețiȘtergere
  Răspunsuri
  1. abia astept! Cred ca personajul feminin principal va fi Livie.

   Ștergere
 5. Răspunsuri
  1. a si aparut la editura Epica.(O minciună nevinovată)

   http://edituraepica.ro/shop/o-minciuna-nevinovata

   Ștergere