sâmbătă, 21 mai 2016

Serial BBC - The Crimson Field(2014)


Primul Război Mondial are particularitatea de a fi prima dispută internațională, primul carnagiu al timpurilor moderne, care a afectat toate continentele și nu a fost limitat numai la tranșeele din Franța, chiar dacă ele sunt întipărite în memoria colectivă ca terifiante.
Există două moduri de a privi în această perioadă a istoriei marcată de greșelile ierarhiei militare, nebunia lanțului de comandă, disprețul față de viață și determinarea tuturor de a câștiga cu orice preț. Prima cale este de a ilustra și de a studia stresul pe care autoritatea  o impune soldaților,  prin modul în care ea le-a imprimat teama de a fi împușcați pentru dezertare sau rebeliune.A doua, cu siguranță mai subtilă, aspect prezentat foarte bine în serial, ne permite să  înțelegem acțiunilor acestor  oameni, care în fiecare zi au atacat tabăra inamică, cu singura certitudine că frontul nu se va muta, nu va fi nici un câștigător în acea zi sau a doua zi, sau chiar și după aceea. Acest lucru ne permite  să înțelegem motivațiile lor, a celor care se se confruntă cu o moarte aproape sigură, ceea ce i-a făcut să accepte și să suporte condiții inumane.
Exact acest aspect este  explorat în primele două episoade din  serialul Crimson Field (2014). Seria are șase părți și oferă un portret nuanțat al acestui război. Ne reamintește    primul război mondial pe frontul de Vest a fost, în esență, un război staționar.
"The Crimson Field" prezintă aventurile  unor tinere, voluntare în timpul primului război mondial. Femeile  ajung într-un spital de campanie britanic pe coasta franceză. Sarcina lor este de a sprijini Crucea Roșie în asistarea soldaților răniți , care se întorc de pe front. Pe tinere le așteaptă o disciplină militară rigidă, ororile războiului și o mulțime de alegeri cu adevărat dure, care le va schimba pentru totdeauna. Zi după zi, destinele lor se vor împleti cu cele ale medicilor, asistentelor medicale de specialitate, rude ale victimelor. Ele vor lucra neobosite pentru a aduce alinare trupurilor și sufletelor soldaților răniți în luptă.
Regizat de Ben Stephenson si Danny Cohen, "The Crimson Field" prezintă Marele Război prin ochii unor  femei puternice, independente, care au ales să abandoneze totul pentru a se consacra altora.Seria incepe cu sosirea pe coasta franceză a  tinerei Kitty Trevelyan, care are un trecut misterios este sfioasă, sinceră și ne va însoți cu toată hotărârea sa pentru a descoperi adevaratul rol pe care mulți voluntari l-au jucat în funcționarea războiului. Dar, de asemenea, descoperim în curând  și altceva la ea : fețe ascunse, decizii dure, și toată complexitatea de a fi o femeie tânără, la începutul secolului al XX-lea, inclusiv schimbări profunde și vechile prejudecăți. Interpreta acestui rol dificil este Oona Chaplin, nepoata marelui Charlie Chaplin, deja cunoscută fanilor Game of Thrones pentru că a împrumutat chipul ei (și nu numai) frumoasei Talisa. Ea va  fi însoțiță de  Flora Marshall (Alice St Clair) și Rosalie Berwick (Marianne Oldham). Împreună, ajung în  unul dintre cele mai aglomerate spitale de război din nordul Franței. Toată lumea presupune că aceste tinere delicate nu vor face față nici măcar o zi ororilor  războiului și a vieții într-o tabără militară. 
Oare așa va fi?

2 comentarii:

 1. Pare interesant, imi plac filmele/serialele cu subiectul acesta.
  Te tuc!

  RăspundețiȘtergere
  Răspunsuri
  1. Pufulețule, nu te-am văzut de un secol!!!
   Multumesc pentru vizită și comentariu!

   Ștergere