miercuri, 4 mai 2016

Angelica. Lumini și umbre – de Anne Golon    
          După moartea soțului ei, contele Peyrac, ars pe rug, Angelica se trezește singură, dezmoștenită de familia sa, condamnată să dispară împreună cu cei doi copii . O  ironie ciudată a sorții: cea care a fost cea mai invidiată femeie la curtea lui Ludovic al XIV-lea se refugiază în mahalalele din Paris, printre cei oropsiți   din Curtea Miracolelor, sub protecția banditului  Nicholas Balivernă. Dar tânăra femeie nu este făcută pentru această viață mizerabilă…
Ca întotdeauna,  am urmat-o pe  Angelica , care s-a alăturat bandei de cerșetori, condusă de fostul său prieten din copilărie, ca să supraviețuiască după ce a pierdut totul. Printre cei care  o cunosc pe  tânăra femeie și  pe soțul ei, se crede că acesta este sfârșitul  familiei Peyrac. Angelica totuși încearcă să supraviețuiască, după ce a fost  adusă în această stare de degradare. Ea învață să supraviețuiască pe străzi, în timp ce cititorul face cunoștință cu  această bandă veselă de cerșetori care bântuie  pe străzile Parisului: Poloneza, o fostă prostituată care a fost iubita lui Balivernă înainte  ca  Angelica    îi ia locul , dar care va deveni un companion loial  , care o va învăța pe Angelica cum să   se  apere; piticul Baracola și alții cărora le-am uitat în cele din urmă numele ... dar, ca urmare a unor probleme cu o altă bandă de cerșetori, Angelica se trezește și încearcă să iasă din situația în care se află,  prin obținerea unui loc de muncă la un mic han numit Cocoșul cel Vesel, care va veni  foarte  prosper sub conducerea sa. Dar, Angelica este interesată să facă comerț cu ciocolată, în speranța de a face o avere  care să asigure viitorul copiilor săi.
În plus față de aventurile Angelicăi,  un aspect  de care fost foarte interesată în acest roman a fost cel istoric. Deja, departe de frumusețile și minunile curții și nobilimii franceze, am cunoscut Parisul secolului al XVII-lea, dar nu Parisul văzut și cunoscut de nobili sau de alți oameni bogați, ci chiar de "oamenii mici" : cerșetori, nevoiași, negustori, țărani ... pe scurt, cei săraci.  Am hoinărit alături de  ei pe diferite străzi, cartiere, pensiuni, magazine, școli, râuri, zona rurală ... Autorii ne oferă  o multitudine de  informații cu privire la stilul de viață al celor săraci, bandiți, criminali în timpul domniei lui Ludovic al XIV lea. Uneori am avut impresia că povestea Angelicăi rămâne  în umbră și  este pretextul folosit de autori pentru a da exemple ale acestei vieți mizerabile.
Cu toate acestea, rămânem nu departe de evenimentele de la Versailles care au loc în acest roman: moartea Cardinalului Mazarin, un apropiat a lui  Ludovic al XIV-lea, având ca rezultat decizia suveranului de a domni absolut și fără miniștri, aventurile lui Ludovic al XIV - lea si amantele lui, arestarea lui Nicolas Fouquet, sarcina reginei și nașterea delfinului regal care declanșează festivități și entuziasmul general , de-a lungul regatului.
A fost o  plăcere să urmez  banda veselă de cerșetori din Paris,  pe poetul Crotte care scrie poezii caricaturale pentru nobili și anturajul regelui, hangiul morocănos  de la Cocoșul Vesel,Cantor și Florimond, fii Angelicăi, Desgrez, ofițer de poliție și fostul avocat  a lui Joffrey, întâlnim chiar și pe unii membri ai familiei Angelicăi.
Concluzia: Angelica este atemporală, este imaginea femeii moderne,  curajoasă,  la fel de nesăbuită ca  Scarlett O'Hara, disperată să supraviețuiască și să meargă după visele ei.


Alte  recenzii care te-ar putea interesa:

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu