joi, 3 decembrie 2015

Ghici ce-i in cutie - M.j. ArlidgeAn aparitie: 2015
Autor: M.j. Arlidge
Categoria: Literatura Universala
Colectie: Fiction Connection
Editura: TREI
Nr. pagini: 408


 
Frenetică și amețitoare.

MJ Arlidge este un maestru al artei de a trezi fiori, forțând cititorul să nu aibă încredere în nimeni. Dacă există un lucru care poate fi spus despre cărțile din această serie este că evenimentele sunt întotdeauna uimitoare.
Totul începe la câteva luni după ce prima carte se termină cu o Helen traumatizată de evenimentele anterioare, dar dedicată muncii ei și, prin urmare, este prima care ajunge la scena în care un bărbat este ucis. Încă o dată echipa se va ocupa de un criminal în serie, de data aceasta vor căuta pe cineva care  vânează bărbați ce folosesc serviciile prostituatelor. Acest criminal deschide pieptul  victimelor și apoi chirurgical  le scoate inima,  pe care o predă apoi familiei.  De aici incepe o poveste palpitanta in care vanatorul poate deveni vânat, poliția nu respectă întotdeauna pașii corespunzători,iar presa continuă investigațiile proprii și îngreunează activitatea anchetatorilor. Dar, de fapt, cine este de vina pentru tot?
Ancheta ne duce înapoi la secția de poliție, unde vom găsi unele dintre personajele din volumul precedent, ca Charlie  care este la o răscruce în viața ei și va trebui să înceapă să ia  decizii importante, în timp ce depășește traumele care însoțesc momentul tragic prin care a trebuit să treacă în urmă cu un an și  se observă că personajul ei nu e ca în cartea anterioară.Vom vedea o Charlie mai slabă, nesigură și tristă  deși știe că trebuie să mergă mai departe. Helen este prezentată mult mai vulnerabilă, total demoralizată și mai reală. Cu toate acestea, rămâne un personaj întunecat. De data aceasta autorul oferă mai multă importanță vieții personale a personajului său principal, Helen Grace, despre care vom ști un pic mai mult. Helen încă ascunde secrete, înca traieste chinuit .
În această a doua poveste, Helen Grace va trebui să lupte cu jurnalista Emilia Garanita, femeie fără scrupule, dispusă să transforme viața privată a lui Helen intr-o stire de senzație . Pentru a face lucrurile  și mai complicate, noul ei șef, chestorul Ceri Harwood, încercă să îi împiedice inițiativele sale personale.
În plus,  îl cunoaștem pe  Tony, un polițist a cărui soție este tetraplegică din cauza bolii, iar acum nu poate comunica. Povestea lui este foarte intensă din cauza presiunii de  la lucru și duritate situației lui de acasă.

 “Când ești implicat într-o investigație de o asemenea magnitudine, devii complet obsedat. Te bântuie zi și noapte. Cu cât se prelungește mai mult, cu atât mai lesne riști să orbești, să-ți pierzi simțul orientării și claritatea viziunii.”
 
Acesta este un roman cu aceeași structură ca și predecesorul său. Se compune din capitole foarte scurte care simplifica complotul. În ciuda ritmului,   Ghici ce-i in cutiea fost mult mai frenetic, m-a convins mai mult această a doua parte, deoarece nu pune accentul pe detalii neplacute si se concentreaza mai mult pe progresul anchetei.
Avem de asemenea, capitole cu puncte de vedere diferite, cu naratori diferiți, care ne permite să fim în capul criminalului, fără a pierde elementul surpriză când vom afla în cele din urmă cine este.
 Vedem latura umană a criminalului, aflăm povestea lui de viață, tot ce trebuie până la sfârșit atunci când ne gândim "gata, acum nu mai e nimic de făcut" ... Mi-a părut rău pentru criminal. Și acest lucru este ceva foarte dificil  de obținut la o lectură, vom vedea caracteristicile criminalului ca om și cred că ar putea fi oricare dintre noi.
Și încă o dată, factorul surpriză când am aflat în sfârșit identitatea criminalului. De-a lungul lecturii, văzând capitole din perspectiva criminalului credem ca stim, cel puțin într-o anumită măsură, cine este. Dar la urma urmei noi nu știm. Și această revelație a fost șocantă pentru mine .
Cititorul va experimenta sentimentul tangibil de a fi neglijat un detaliu important, detaliile care o vor ajuta pe  Helen  să înțeleagă adevărata identitate a criminalului. Finalul vă va uimi, oferind momente de adrenalină pură și emoție profundă.
Concluzia: O carte plină de acțiune, palpitantă, crime atroce și secrete intunecate care ies la lumină. Dincolo de toate problemele psihologice foarte grave, care au început să apară prin personajul principal, această carte transmite clar faptul că perioada copilăriei poate schimba complet maturitatea unei persoane și că, oricât de mult se străduiește să le depășească, va rămâne cu semne permanente. Asfel spus, abuzul parental se alătură fanatismului religios, completat cu traficul de ființe umane, prostituție, contrabandă și violență din belșug, problemele cu adevărat sensibile, care expun natura umană.
Autorul demonstrează mare îndemânare în descrierile psihologice, care pot pune in lumina partea intunecată ce se găsește în fiecare creatură și, în același timp, subliniază lumina, traseul spre puritate, care ar putea răscumpăra și salva. Mesajul  pe care autorul dorește să îl transmită este că : oroarea este întotdeauna născută din oroare.
 Alte  recenzii care te-ar putea interesa:
Ghici Cine Moare Primul - M.j. Arlidge

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu