sâmbătă, 26 decembrie 2015

Căderea uriașilor - Ken Follet

 Aparitie: 2014
Autor: Ken Follett
Categoria: Literatura Universala
Editura: RAO
Nr. pagini: 928


"Căderea Uriașilor "... o poveste care m-a intrigat și m-a  atras în mod inexorabil de la apariția sa. Roman istoric uriaș, o parte dintr-o trilogie  care povestește un secol agitat și, uneori, oribil. Ken Follet a  îmbinat realitatea cu ficțiunea și a ieșit ceva extraordinar. E ca și cum de fiecare dată  când am deschis romanul și am început să citesc, un profesor de istorie mi-a oferit informații despre  Primul Război Mondial, dar fără a mă satura cu informații și descrieri ale politicului la momentul respectiv, chiar dacă narațiunea sare de la o țară la țară, de la un personaj  la altul, Follet reușind, prin cuvintele sale,  să îmi atragă  atenția la fiecare detaliu, și  au fost momente când nu mi-a venit să cred că tot ceea ce citesc a  ieșit din imaginația autorului, că  e doar un roman, o ficțiune bine scrisă. Dar adevărul este că  totul s-a întâmplat. A fost război. Oamenii au murit. Mase mari de oameni au murit. Au fost distruse orașe. Părinții și-au pierdut locurile de muncă. Copiii  erau înfometați. Femeile au fost exploatate. Și  mentalitatea elitei a fost mai mult decât discutabilă. Ce vreau să spun este că autorul a reușit să creeze o poveste adevarata, o poveste care a fost  ca o piatra de hotar in lume, pentru toate națiunile implicate, și deși romanul este populat doar personaje fictive,  acestea mi-au părut foarte reale , persoane care e posibil să fi existat. Follet a creat situații  bazându-se pe fapte istorice, iar rezultatul a fost frumos!
 Nu știu cum să  exprim ceea ce simt dupa ce am citit mai mult de 900 de pagini pline de informații și surprize. Înainte de a citi această carte, am știut mai mult sau mai puțin despre primul război mondial. Știam că o serie de țări au  fost implicate in acest război și  am avut o imagine de ansamblu a tranșeelor mobile și a milioanelor de decese. În acest roman, am trăit primul război mondial. Mai bine zis , l-am simțit. De ce? Pentru că am cunoscut pe cei care au fost în tranșee, m-am dezlănțuit cu ei împotriva acestor lideri incompetenti, adevărați psihopați, indiferenți față de moartea compatrioții lor. Am văzut aceste colaps gigant.
 Din spatele povestii fictive,  Follet ne prezintă o analiză istorică care, în unele privințe, revelă aspecte interesante si originale. Autorul cunoaște toate trucurile necesare pentru a menține cititorul în suspans. În ciuda componentei istorice puternice, aceasta este o carte despre oameni și luptele lor personale. Ură, iubire, speranță, furie și alte câteva emoții umane se suprapun și se intersectează.
Un aspect care mi-a placut este ca, atunci cand a selectat familiile protagoniștilor, autorul a făcut astfel încât să avem puncte de vedere diferite, în funcție de poziția lor socială și ideologiile lor. Astfel, avem pe de o parte personaje care fac parte din clasa muncitoare și alții care aparțin aristocrației, care sunt, de asemenea lucrători, dar cu o poziție socială mult mai mare, care le permite să interacționeze cu eșaloanele superioare ale societății, să lupte  pentru ideologiile în care cred, dar toată lumea are motive, se apără și  își justifică acțiunile, de aceea nu le  putem clasifica ca bune sau rele, deoarece fiecare își ghidează actele după  principiile pe care le consideră cele mai adecvate.
Personaje precum contele Fitz,  despre care la început am crezut că este "băiatul bun" din poveste, a fost  un personaj negativ  dat naibii. Oameni buni , l-am urât pe acest  bărbat! Autorul l-a creat pentru a arăta cum era elita acelui moment, mediocru, inutil și absorbit de propria persoană. Dar fiecare carte are  și un "băiat bun". În roman acesta este neamțul Walter von Ulrich. El este unul dintre personajele mele preferate și când am văzut ca este îndrăgostit de  sora lui Fitz, Lady Maud, am suferit alături de el, deoarece din cauza războiului, nu  poate exista nici o căsătorie între persoanele din națiunile în conflict . Ethel, menajeră în casa lui  Fitz este o femeie puternică, un exemplu de femeie independentă, și fratele său mai mic, Billy, de asemenea, sunt pe  lista mea de personaje preferate. Există, de asemenea  și personaje pe care le-am urât , ca Lev Peshkov. Dacă aș scrie pe o listă toate prostiile  în care a fost implicat rusul, lista va fi foarte mare. Fiecare personaj este asociat cu o mișcare în vigoare la momentul respectiv și participă la un eveniment al secolului.
Citind această carte ne dăm seama cât de greu a fost să fii un om din popor și să lupți în fiecare zi pentru a obține hrană și adăpost. Și cât de greu era să lucrezi în condiții lipsite de siguranță, atât în ​​mină Welsh, cât și într-o fabrica din Sankt-Petersburg.
Când este vorba de a evidenția anumite realități istorice, Ken Follet este  un maestru. De exemplu, juxtapunerea dintre  viata simpla a minorilor și luxul exagerat al contelui spune mai mult decât orice pamflet. Minerii obligați să lucreze în mine asemeni unor  sclavi în timp ce la castel, oaspeții abia se ating de mancarea servită la banchet.
                   Concluzia: Spioni, rivalități, pasiuni, intrigi, trădări, jocuri politice ..... toate sentimentele sunt explorate cu talent, profunzime și rigoare de analiză, chiar dacă povestea de dragoste, uneori predomină ..... dragoste și drama alături de politica. Subiectele sunt bine documentate, se simte dorința autorului de a ne  face părtași la evenimentele inceputului de secol : condiția femeilor și lupta de clasă, privilegiile aristocrației  și oamenii obișnuiți... politica internațională este prezentată  cu inteligență și claritate. 


 Alte  recenzii care te-ar putea interesa:

9 comentarii:

 1. Mi s-a parut o carte greu de citit, chiar si la propriu, din cauza dimensiunilor :). Cred ca m-am asteptat la altceva.

  RăspundețiȘtergere
  Răspunsuri
  1. Mie imi plac cartile cu un nr. mare de pagini pentru ca stau alaturi de personaje mai mult timp, plus ca imi plac foarte mult romanele istorice.
   Multumesc pentru vizita si comentariu!

   Ștergere
 2. O recenzie pe măsura așteptărilor - vreau să spun, se vede că ți-a plăcut și e tagma ta. Clar, cândva o s-o încerc. Crăciun fericit!

  RăspundețiȘtergere
  Răspunsuri
  1. Multumesc Andrei, doar ma stii:))
   Cand va veni timpul ei , o vei citi. Si eu am amanat cam un an sa o citesc.
   Craciun fericit si tie siiiii felicitari Domnule Autor!!!

   Ștergere
 3. Wow pare genul meu de carte, mie dor sa citesc ficțiune istorică. Cu toate că dimensiunile cărți sunt intimidante, recenzia ta ma face sa cred că daca citesc această carte nu voi fi dezamăgită.

  RăspundețiȘtergere
  Răspunsuri
  1. Este foarte, foarte frumoasa! Cuvintele sunt prea sarace sa exprime cat de mult mi-a placut ! Este una din acele carti, pe care pana nu o citesti nu intelegi de ce e atat de laudata.

   Ștergere
 4. o carte foare greu de lasat din mana, recomand cu caldura...

  RăspundețiȘtergere
 5. O carte ,ce nu doresc sa se finiseze ...MERITA DE CITIT

  RăspundețiȘtergere
 6. Greu de citit, dar foarte interesanta. Recenzia chiar e buna. Recomand cartea.

  RăspundețiȘtergere