sâmbătă, 13 decembrie 2014

Endgame. Jocul final: Convocarea de James Frey si Nils Johnson-Shelton


Personajes : Sarah, Christopher, Jago, Chiyoko, Kala, Hilal...
Personaje: Sarah, Christopher, Jago, Chiyoko, Kala, Hilal ...
Temática : distopía juvenil, novela apocalíptiTema: distopie , roman apocaliptic
Localización espacio-temporal: La Tierra, s. Spatiu-temporal: Pământ, secolul al-XXI -lea
 
 
 
 
 
Sinops_ 12 Jucători. Tineri, dar din seminţii străvechi.
Din care se trage toată omenirea.
Şi care au fost create şi alese cu mii de ani în urmă.
De atunci Jucătorii se pregătesc neîncetat.
Nu au puteri supranaturale.
Niciunul nu poate să zboare, să transforme plumbul în aur sau să-şi vindece rănile.
Când le sună ceasul, Jucătorii mor. Mor ei, murim şi noi.
Jucătorii sunt moştenitorii Pământului şi ei trebuie să rezolve Marea Enigmă a Salvării.
Unul dintre ei trebuie să reuşească, altminteri vom pieri cu toţii.
“Suntem buni şi răi.
La fel ca voi.
La fel ca toata lumea .
Dar nu suntem împreună.Nu suntem prieteni.Nu ne sunăm , nu ne trimitem mesaje unul altuia.Nu stam de vorbă pe internet şi nici nu ieşim la cafea .Suntem separaţi şi împraştiaţi în toată lumea….Nu ne vom da în lături de la nimic ca să găsim cheile Marii Enigme.Nu putem da greş. Eşecul înseamnă moarte.Eşecul înseamna  Sfârşitul Tuturor Oamenilor şi Lucrurilor.”
Impresiile mele: De îndată ce am primit această carte, m-am gandit "Wow!". Coperta  este sublimă, rezumatul intrigant și conceptul cu totul original.
             De la primele pagini, am simțit o atracție între mine și  lumea lui James Frey  .  Endgame se distinge  de alte cărţi, serii, prin faptul că concurenții trebuie să rezolve puzzle-uri. Este o  carte foarte ritmică, fiecare capitol  are  personaje-cheie, un loc, o acțiune, o revelație, o teorie ... Imposibil sa te plictisesti.
             Unul dintre lucrurile care m-au surprins cel mai mult  la Endgame este faptul că autorii nu fac lucrurile pe jumătate și încep romanul în stil  mare, cu o serie de crime și explozii care prevestesc din start  că această poveste va fi destul de crudă.
            Personajele sunt foarte real construite, cu o psihologie adevărată. Unele sunt  mai puțin vizibile, iar altele sunt "în mod constant" prezente. J'ai une préférence pour Sarah Alopay et Jago Tlaloc. Am o preferință pentru Sarah Alopay  şi  Jago Tlaloc. Un duo que j'ai vraiment pris plaisir à suivre. Un duo  pe care  într-adevăr mi-a plăcut să  îl urmez. Une attraction, une alchimie, un lien entre ses deux personnages.În timpul  lecturii, ne dăm seama că  sunt  două personaje   importante în trilogie. Ils ont un véritable rôle à jouer en plus d'être des Joueurs pour résoudre la Grande Enigme. Chyoko m'a plu également. Mi-a  plăcut şi Chyoko. En plus d'être muette, elle dégage quelque chose de spécial. În afară de a fi tăcută, ea emite ceva special. O   şi băiatul cu ticurile. Este personaje me ha gustado y le he odiado a partes iguales. Acest personaj mi-a placut si l-am urât în ​​egală măsură. Me ponía muy nerviosa cuando narraba, porque el autor mete TODOS sus tics, parpadeos y convulsiones entre la narración. Am fost foarte nervoasă pentru  atunci când narează, autorul pune TOATE ticurile și convulsiile acestuia  în narațiune. Algo así: " y entonces parpadeoparpadeo apareció una maravillosa convulsión chica que parpadeoparpadeo". Ceva de  genul: "TREMURĂclipeşteTREMURĂTREMURĂ/ClipeşteTREMURĂclipeşteclipeşte/ClipeşteclipeşteclipeşteTREMURA." Y me ponía histerica.Dar adevărul este că mi s-a părut foarte interesant. Además, es el único que no quiere salvar a su linaje, lo ve como una oportunidad para que la humanidad muera, no cree que haya salvación para ella. In plus, el este singurul care nu  doreşte să îşi  salveze seminţia . El o vede ca pe o oportunitate pentru umanitate să moară, nu crede că există mântuire pentru ei .Elle aussi a un rôle à jouer. În paralel, autorul prezintă adversarii nemiloşi. Il y en a je les ai haïs tout le long du roman, j'avais qu'une hâte que le jeu se termine pour eux. Nu am urât pe  nimeni pe tot parcursul romanului,  dar am fost  surprinsă   de cât de disperaţi sunt să  joace jocul .. .L'auteur est machiavélique avec ses personnages et nos émotions. Autorul este cu personajele sale machiavelic. Je ne sais pas si c'est bon de m'attacher à certaines d'entre eux car j'ai peur de ce que leur prévoit James Frey. Nu știu dacă e bine să mă atașez  de  unele dintre ele pentru că mi-e frică de planurile  lui  James Frey.
                Ca toate distopiile , conține o critică puternică la adresa  societății moderne și doreşte    trezească sentimentele noastre de neconformitate. Darnos una llamada de atención. Aceasta este o lectură care ne oferă o privire aspră, realistă a ceea ce  pot  face  oamenii pentru supravieţuire. La manera que tiene de retratar la muerte a sangre fría.
               Ce mi-a plăcut cel mai mult la  acest roman sunt detaliile: autorul vorbește despre locuri , monumente cum ar fi Armata de teracota, Stonehenge sau Göbekli Tepe  ,locuri misterioase , care sunt construite cu mult  timp în urmă și a  căror origini sunt încă pierdute în negura vremii .                             
         Endgame, de asemenea, ne face să credem într-o lume în care Annunaki (   Marii Zei  ai civilizaţiilor mesopotamiene) sunt creatorii noștri și cei  care  cu milioane de ani în urmă  au create Endgame. Distopia este centrată  pe premisa că evoluția umană nu a existat, oamenii au fost  aduşi de către extratereștri.
„Tot ce crezi despre lume este o minciună. Nu ne tragem din primate.N-a fost nici o selecţie naturală, ci una cât se poate  de intenţionată. Annunaki  ne-au creat să fim scalvii lor şi ne-au oferit instrumente pentru a construi lumea aşa cum e astăzi.Şi această selecţie se repetă[...] nu luptăm pentru soarta lumii. Luptăm ca să fim selectaţi.Ca să fim preferaţii zeilor.  
     Mi-a plăcut  să citesc  aceste pasaje, pentru că am  văzut sute de documentare TV, am auzit multe despre aceste locuri, dar  şi despre  teoria că Extratereştrii Anunnaki conduc Pământul din vechime…a fost  surprinzător  să găsesc toate aceste lucruri în romanul Endgame  și  în același timp complet minunat !!
 Concluzia :Rezultatul mi-a placut foarte mult, pentru că este plin de acțiune,  și ne lasă cu multe întrebări cu care să ne confruntăm în  urmatoarea carte. Acest roman este unic, deoarece ne învață o mulțime de lucruri despre lumea reală, dar, de asemenea, ne lasă să ne afundăm în ficțiune.
 

Multumesc Editurii Trei pentru acest volum si pentru tot sprijinul acordat.

4 comentarii:

 1. Am și eu cartea, dar încă nu am început-o. Dacă zici că e așa bună, am să mă conving. Mulțumesc pentru recenzie, zi frumoasă! (hug)

  RăspundețiȘtergere
  Răspunsuri
  1. cred ca iti va place Endgame. Astept cu interes impresiile tale.
   Multmesc pentru vizita!

   Ștergere
  2. Okok, scuze că revin abia acum, dar... M-a dezamăgit total cartea, zău. Nu pot spune decât că s-ar face un film foarte bun după carte. Și atât. Nu m-am atașat deloc de personaje, care mi s-au părut fade și mecanice, ca niște roboți, parcă erau prea înrădăcinate în istoria lor, în naționalitatea și țara lor, încât s-au desprins de trecut. Hmmm, ciudat, chiar mă așteptam să fie o carte bună. Sau poate este, însă pentru mine rămâne o dezamăgire.

   Ștergere
  3. Unora le place altora nu . Spre exemplu ,eu si mama citim aceiasi carte si ea imi spune ca I-au placut aproximativ 50 de pag. Se intampla.Eu astept cu nerabdare volumul 2. Sunt extreme de curioasa ce locuri vom mai vizita ce ipoteze vor mai avansa autorii.

   Ștergere