duminică, 22 iunie 2014

Unsere Mütter, unsere Väter – Mamele noastre, părinții noștri (2013) – Miniserie


Sinops: Vara anului 1941. Cinci tineri (Wilhelm Winter, Friedhelm Winter, Greta, Viktor Goldstein şi Charlotte) se întâlnesc pentru o ultimă petrecere înainte de a se despărţi. Trei dintre ei vor pleca pe frontul de est, în Rusia, iar doi vor rămâne în Berlin. Dar toţi cinci sunt siguri că până la Crăciun războiul va fi câştigat şi că vor sărbători iar împreună. Pe parcursul celor trei părti, miniseria “Mamele Noastre, Părinţii Noştri” pune accentul pe istoriile acestor cinci prieteni din Berlin, de la plecarea lor în 1941, până  la reuniunea lor, nu după câteva luni, cum îşi propuseseră, ci ani mai târziu, la începutul verii lui 1945. Anii de război au lăsat amprente adânci în poveştile de viaţă ale celor cinci şi au modelat generaţia părinţilor, bunicilor sau străbunicilor.
 
„Rãzboiul va scoate tot rãul din noi, la suprafaţã.Ucizi, înainte de a fi tu ucis.”
 
Impresiile mele: La serie que más me ha impactado de todas las que llevo vistas (que no son pocas) ha sido Hermanos de sangre (mi reseña aquí ). Seria aceasta m-a impresionat cel mai mult dintre toate cele pe care le-am văzut (şi sunt numeroase) pe acest subiect. No sé cómo lo hizo, pero consiguió dejarme en un estado de estupefacción por semanas, y aunque la vi hace ya más de dos años, sigo pensando en ella a menudo. Nu știu cum a făcut-o, dar m-a adus într-o stare de stupefacție pentru  câteva săptămâni.
            Miniseria este împărțită în trei episoade: un alt timp, un alt război, și o altă țară. Ne ghidează printr-un război din ce în ce mai disperat pentru Germania, crud și sălbatic. Acțiunea este împărțită aproape în mod egal între Frontul de Est și viața de zi cu zi intr-un Berlin din ce în ce mai  slab şi ameniţat.
           "Unsere Mutter, unsere Vater" are originalitatea și îndrăzneala să se apropie de război din punctul de vedere al Germaniei, prin aventurile unui grup de 5 tineri prieteni care au 20 ani în 1941.  Ei s-au cunoscut în copilărie și vor  trăi diferit evoluția războiului.Treptat convingerile celor cinci  vor fi supuse la grele încercări, iar căile lor sunt foarte diferite de cele  ce au visat .
 

Personaje:
Wilhelm WinWilhelm Lieutenant envoyé au front russe, il se retrouve confronté aux horreurs d'une guerre idéologique qui va bouleverser ses convictions. Locotenent trimis pe frontul rusesc, el se trezește confruntat cu ororile unui razboi ideologic, care va schimba convingerile sale.
Friedhelm Winter : FriedhelmCadet de Wilhelm, il est envoyé au front russe avec son frère en tant que jeune soldat. Cadetul Friedhelm, a fost trimis pe frontul rusesc cu fratele său ca soldat. De tous les personnages, Friedhelm est à mon goût celui qui a le plus évolué. Dintre toate personajele, Friedhelm este în opinia mea, cel care s-a schimbat cel mai mult. Intellectuel qui peine à s'intégrer dans le milieu militaire en 1941, l'omniprésence de la mort et les atrocités de la guerre vont provoquer en lui un véritable changement de comportement au fil des années. Intelectual  se luptă pentru a se potrivi în armată în  anul 1941. Omniprezența morţii și atrocitățile  războiului vor determina o schimbare reală în comportament lui de- a lungul timpului.
Viktor Goldstein Viktor Goldstein:
Juif et fils de tailleur réputé dans le Berlin d'avant guerre, ce dernier voit peu à peu sa condition se dégrader face à l'antisémitisme ambiant. Evreu și fiu de croitor de renume din Berlin, înainte de război. El a simțit repede că singurul rezultat posibil este plecarea  și va încerca să părăsească Germania.
Charlotte : Charlotte:
Imprégnée de la propagande patriotique du Reich, elle s'engage en tant qu'infirmière pour servir son pays. Îmbibată cu propaganda patriotică  din Reich, se angajează ca  asistentă medicală pentru aşi  servi țara . Mais la réalité de la guerre va bientôt la rattraper. Dar realitatea războiului o va prinde în curând.
Greta MüllerGreta Müller:
Petite-amie de Viktor, elle rêve de devenir une grande chanteuse à l'image de son idole Marlene Dietrich. Prietena lui Viktor, ea visează să devină o mare cântăreață ca idolul ei Marlene Dietrich. Afin d'aider la fuite de Viktor et de faciliter son ascension à la gloire, elle noue des relations étroites avec un officier de la SS. Pentru a îl ajuta pe Viktor    plece din ţară, ea a dezvoltat relații strânse cu un ofițer din SS.
          O miniserie ce  reflectă perspectiva tinerilor educați sub nazism. Unul dintre cele mai interesante lucruri la  această serie este faptul că personajele ne surprind în orice moment și evoluează enorm. Mi-a  placut foarte mult că  am văzut cu ce s-au confruntat germanii de rând când  țara a fost   în război. También nos explica que las cosas no son siempre tan blancas o tan negras , y que la barbarie tiene muchas caras distintas. De asemenea, se explică faptul că lucrurile nu sunt întotdeauna în negru sau alb, și că barbarismul are multe fețe diferite.
 Mi-a plăcut, de asemenea, coloana sonora, mai ales frumoasa piesa cu titlu "Mein Kleines Herz" (inima mea). Acest cântec nostalgic și trist servește ca fundal pentru o dramă care a târât la moarte milioane de oameni.

 
’’Majoritatea crede cã în rãzboi, cel mai greu este sã lupţi.Nu e adevãrat.Este aşteptarea...Urmãtorul atac, urmãtoarea masã…Aşteptarea dimineţii urmãtoare...’’

Un comentariu: