vineri, 20 iunie 2014

Chemarea cucului - Robert Galbraith (J.K. Rowling)


Titlu românesc: Chemarea Cucului
Titlu original:  The Cuckoo’s Calling
Autor: Robert Galbraith
Editura Trei
Număr de pagini: 613

Sinops: Atunci când un topmodel celebru îşi găseşte moartea căzând de la un balcon acoperit de zăpadă din Mayfair, se presupune că fata labilă emoţional s-a sinucis. Cu toate astea, fratele ei refuză să creadă concluzia poliţiei şi îi cere detectivului particular Cormoran Strike să se ocupe de caz.Strike este un veteran de război - cu traume atât fizice, cât şi psihice -, a cărui viaţă e un dezastru. Deşi îi oferă o siguranţă financiară, ancheta are preţul ei: cu cât Strike pătrunde mai adânc în lumea complexă a tinerei fete, cu atât lucrurile devin mai sumbre şi pericolele nu întârzie să apară.Captivant, cu o scriitură elegantă, impregnat de atmosfera londoneză - de la străzile tăcute din Mayfair şi puburile dosnice din East End, la agitaţia din Soho -, Chemarea cucului este o carte remarcabilă. Aducându-l în scenă pe Cormoran Strike, acesta este primul roman poliţist al scriitoarei J.K. Rowling, scris sub pseudonimul Robert Gilbraith şi care s-a bucurat de o primire entuziastă.
“Cât de ușor era să profiți de înclinația unei persoane spre autodistrugere; cât de simplu era s-o împingi spre neființă, apoi să stai deoparte, să ridici din umeri și să fii de acord cu ideea că fusese rezultatul inevitabil al unei vieți haotice, catastrofale.”
Impresiile mele:  Robert Galbraith este pseudonimul lui  JK Rowling, autoarea  britanică care a devenit cunoscută în întreaga lume cu Harry Potter cărțile  de fantezie care au avut ca public ţintă  adolescenţii.Mărturisesc că am devorat cartile lui  Harry Potter și le consider adecvate pentru orice vârstă. Vrăjitorul a trecut prin  aventuri care mi-au marcat adolescenţa .
Após ter lido este livro e também o seu outro livro "Morte Súbita", torna-se óbvio que a escrita de Rowling é singular quando tem como público alvo leitores mais adultos.        După ce am citit această carte și de asemenea  cartea  sa "Moarte subită", pentru mine, devine evident că scrisul lui Rowling este singular, atunci când publicul țintă sunt  cititori adulți. Aliás, agora que sabemos quem escreveu este livro, é fácil encontrar pequenos detalhes onde se nota o toque único da autora. De altfel, acum că știm cine a scris această carte, este ușor să  găsim detalii mici, care dezvăluie amprenta unică a autorului. Rowling tem uma capacidade inata de criar diálogos realistas e de, com descrições físicas, mostrar-nos algo mais sobre personagens. Rowling are o abilitate înnascuta de a crea dialoguri realiste și descrieri fizice, care ne dezvăluie ceva mai multe despre personaje. No entanto este livro é, em todos os aspetos uma obra superior ao livro anterior. Cu toate acestea, această carte este în toate privințele superioară , carţii anterioare.
Em primeiro lugar, trata-se de um livro que me conseguiu "agarrar" desde o início, pois rapidamente o leque de suspeitos se torna grande o suficiente para nos deixar com várias dúvidas.            În primul rând, este vorba despre o carte care m-a "prins" de la început, de îndată ce gama de suspecți devine suficient de mare pentru a crea suspiciuni . No entanto, na minha opinião, o grande trunfo são as personagens. Cu toate acestea, în opinia mea, principalul atu sunt personajele. Rowling cria um pequeno grupo de personagens, com o qual o enredo se desenvolve e que facilmente me cativou. Rowling creează un mic grup de personaje cu care intriga se dezvoltă şi uşor te captivează.
           Sub  acest aspect, Cormoran este de departe personalitatea cea mai influentă . Aliás, é a partir desta personagem que Rowling avança com a história mas também nos cria dúvidas. Acesta este  personajul prin intermediul căruia Rowling avansează povestea, dar creează, de asemenea îndoielile. Cormoran deixa claro, desde meio da história, que tem uma ideia muito clara do que se passou, e nós, leitores (pelo menos foi o meu caso), tentamos acompanhar o seu raciocínio, perceber quem é o culpado, se é que existe um, e ao mesmo tempo pergunta-mo-nos até que ponto Cormoran estará certo. Cormoran este clar, de la mijlocul poveștii, are o idee foarte clară a ceea ce s-a întâmplat, iar noi, cititorii (cel puțin în cazul meu ), încercăm să urmăm raționamentul său, pentru a ne  da seama cine este vinovat. Modul în care autorul ne conduce pentru a observa gândirea și modul său de a fi, este absolut fantastic. Faz-nos querer ser parte da história, entrar nesse “filme” e ajudar Strike a desvendar o mistério. A sua secretária Robin, personagem sempre muito importante neste género de histórias, acaba por marcar uma viragem na vida de Strike, e é notória a porta que a autora deixa entreaberta, permintindo-nos sonhar com mais um livro com estes personagens.
O que gostei mais neste livro foram os diálogos.         Ce mi-a plăcut cel mai mult în această carte au fost dialogurile. Criando um enredo onde o detetive tenta analisar um crime ocorrido há alguns meses, a forma usada por Cormoran é questionando pessoas, ea forma como ele conduz esses interrogatórios está muito bem conseguida, principalmente porque às falas juntam-se descrições detalhadas sobre as reações das personagens, quer seja um movimento do pé, um desviar do olhar, uma hesitação na fala, tudo serve para nos tentar baralhar as ideias. Crearea unui scenariu în care detectivul încearcă să analizeze o crimă ce a avut loc în urmă cu câteva luni, formularul utilizat de către Cormoran pentru a pune sub  semnul întrebării acţiunile unor oameni, și modul în care el conduce aceste interviuri este extrem de bine  realizat, în principal, deoarece toate acestea sunt însoţite de  descrieri detaliate ale reacțiilor personajelor: o mișcare a piciorului sau devierea privirii, o ezitare în discurs, toate servesc pentru a naşte îndoieli.
           Pentru a face lucrurile mai intense, Rowling se concentrează pe probleme sociale, cum ar fi abuzul de droguri, lumea modei și a paparazzilor și modul în care faima poate afecta ireversibil viața unui tânăr promițător.     
  Concluzia: Toate aceste ingrediente contribuie la o lectură  fluidă care lasă cititorul curios despre ceea ce se va întâmpla în continuare și ce s-a întâmplat de fapt cu Lula.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu