sâmbătă, 3 mai 2014

Film Lady Jane (1986)

Sinops: În anul 1553, artistocratia era oricum, dar numai comodã nu. Cu binecuvântarea familiei regale, jefuiau proprietãtile bisericii, furau cele mai frumoase ferme, si în general luau tot ce era mai bun în tarã. Verisoara criticatului Henry al VIII-lea, Lady Jane nu împãrtãsea conduita nobilimii si nici nu simpatiza cu credintele religioase ale nobilimii. Dar o fetitã de 16 ani, acceptatã la palat, nu prea avea cum sã schimbe lucrurile. Apoi, printr-o serie de circumstante ciudate, Lady Jane Grey este încoronatã regina Angliei.
„Proverbul spune ca o minune durează nouă zile, iar apoi catelul deschide ochii.Ce se întâmplă în ziua a zecea?
 
Impresiile mele :Lo primero que me gustaría destacar de esta película, y que a mi humilde entender de cinéfila, le da la vida a toda la historia, es la labor de casting tan lograda, perfecta diría yo.  După ce am vizionat serialul despre Henric al VIIIlea am dorit sa aflu mai multe despre dinastia Tudorilor. Una din recomandarile primite  a fost si acest film. Pana să vizionez filmul habar nu aveam ca intre regele Edward si regina Maria a mai existat un conducator...Dar cum de s-a ajuns in această situaţie?!
Dejando a un lado todo el batiburrillo de líos sucesorios, os resumo el argumento: a la muerte de Enrique VIII, Inglaterra está profundamente dividida entre católicos y protestante             Lăsând la o parte problemele legate de succesiune , moartea lui Henry al VIII lea , lasă   Anglia profund divizată între catolici și protestanți. Su hijo Eduardo es teóricamente el sucesor al trono, pero estando mortalmente enfermo y con poco tiempo de vida por delate, la cuestión sucesoria comienza a ser una gran preocupación y motivo de todo tipo de conspiraciones palaciegas. Fiul lui,  Edward,  este teoretic succesorul la tron, dar fiind grav bolnav, problema succesiunii devine o preocupare majoră și un motiv pentru conspirații. El ambicioso Duque de Somerset (interpretado por John Wood, ¿os acordais del malvado Obispo de Aquila de “Lady Halcón”?), valido del Rey Eduardo idea un plan para casar a su hijo menor Guilford con la princesa Jane, sobrina del Rey Enrique VIII, y así tener a una reina y un rey fácilmente manipulables en beneficio propio en el trono.Ambițiosul   ducele de Northumberland (jucat de John Wood ),sfătuitorul  regelui Edward ,pune la cale un plan.El doreşte să îl  căsătorească pe  fiul său mai mic Guilford cu Lady Jane, nepoata regelui Henry al VIIIl , în timp ce încerca să îl convingă pe rege aflat la un pas de moarte , să îi lăse coroana sa, tinerei Jane . Astfel, cu Jane pe tron, ducele de  Northumberland, are la dispoziţia sa , o regină și un rege ușor de manipulat pentru profitul personal. O eso cree él… Sau cel puțin așa crede el ...
           Filmul se concentrează nu numai pe  contextul istoric, dar, de asemenea, prezintă  povestea romantică dintre Jane și Guilford, doi tineri, care aparent nu au nimic în comun. Ei se  urăsc la început, dar în timp, ajung să se  iubească cu pasiune, devenind inseparabili. Amândoi, cu toate diferențele lor, formează cele două părți ale unei monede, care reprezintă inocența, idealismul și entuziasmul tinerilor de a schimba lumea.
ALGUNOS PERSONA           Primul lucru pe care l-aș sublinia la acest film, și în opinia mea umilă de cinefil dă viață întregii poveşti, este că toți actorii aleși să joace diferite roluri devin personajele pe care le interpretează.
         Poate părea ciudat, de exemplu, că Patrick Stewart (Star Trek, X-Men), apare aici ca tatal reginei Jane, dar este perfect în rolul său, așa cum este. Intenta dar la talla como hombre de la casa (obligado en la época), rudo, que sale a cazar, que empuja a su hija Jane al matrimonio (con 15 años y soltera, ya casi se quedaba para vestir santos…), pero en realidad no es él el que manda, decide, manipula, conspira y maneja, sino su mujer, la madre de Jane… Încearcă să se impună ca un om puternic, dur, care merge de vânătoare, împingându-şi fiica, Jane,  să se căsătorească, dar de fapt, nu el este seful . Cea care decide, manipulează sau conspiră este sotia sa, mama lui Jane ...
           Helena Bonham-Carter (foarte tânără în acest film, aproape un copil) oferă, de asemenea, viața lui Jane ca și cum s-ar fi  născut pentru acest rol, și nu altul. O fată deșteaptă, dar timida şi cu o vointa de fier.
       Există multe personaje secundare, care cred ca sunt cruciale pentru acţiune. Unii dintre ei tocmai pentru că tăcerea și ochii lor spun totul, cum este guvernantă lui  Jane, care rostește doar o propoziție în întregul film, dar care este  prezentă tot timpul în spatele ei, mereu îngrijorată, mereu cu ea, mereu credincioasă. Sau confesorul Reginei Maria Tudor doctorul Fekenham, care are o serie de conversații foarte interesante cu  Jane .Bietul Doctor își dă seama, ca Jane nu acordă nici o șansă de a înțelege sau a accepta, credința și tradițiile cu care el trăiește. Para los que nunca hayan visto esta pleícula, será quizá sorprendente verla en un papel de dama de corte, recatada, sin estridencias, modesta, pero a la vez original en su forma de pensar y actuar y cabezota a más no poder, muy muy lejos de los personajes “Burtonianos” a los que nos tiene acostumbrados a sus seguidores.
Dialogurile sunt inteligente, niciodată plictisitoare.Coloana sonoră , costumele, etc, sunt  de asemenea, remarcabile.
În concluzie : un film foarte bun, în care evenimentele istorice sunt narate cu mare precizie.O puternică poveste de dragoste și un conflict istoric de importanță .
„Sufletul îşi ia zborul
cãtre lumea nevãzutã....dar, odatã ajuns,va fi sigur fericit...şi va trãi veşnic, în paradis"

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu