miercuri, 5 februarie 2014

Rebecca - Daphne du Maurier


 
Titlu: Rebecca
Titlu original: Rebecca
Autor: Daphne du Maurier
Anul aparitiei: 1936
 
Sinops: Rebecca este o poveste despre doua femei, un barbat si o casa. Doua femei: Rebecca, prima sotie disparuta pe mare, rebela si misterioasa, si doamna de Winter, actuala sotie, supusa si naiva. Un barbat, Maxim de Winter, pe care trecutul nu-l lasa sa-si refaca viata si o casa, castelul Manderley, a carui existenta se intrepatrunde cu destinul personajelor. O poveste despre dragoste si moarte scrisa in maniera romanelor de succes, dar care este in acelasi timp un exemplu timpuriu de intertextualitate, reflectand un alt roman, Jane Eyre de Charlotte Bronte.
 
" Azi-noapte, am visat că mă întorsesem la Manderley. Mi se părea că stăteam lângă poarta de fier care duce pe alee, şi o vreme n-am putut intra, căci drumul mi-era blocat. Poarta era închisă cu lanţ şi lacăt. În vis, l-am strigat pe portar, dar n-am primit niciun răspuns şi, privind mai îndeaproape printre gratiile ruginite ale porţii, am văzut că în căsuţa lui nu mai locuia nimeni. " 
Impresiile mele: Intens și captivant , Rebecca este o carte care nu a înșelat așteptările mele.
São muitos os leitores que, ao longo dos anos, têm vindo a manifestar opiniões muito positivas em relação a este livro. Povestea în sine m-a fascinat. Fascinou-me sim a capacidade de Maurier em criar um clima de tensão, uma áurea de sobrenatural, de mistério de inicio ao fim. Abilitatea  scriitoarei de a crea într-un climat de tensiune,  cu o aură de mister supranatural m-a captivat  de la început până la sfârșit . Achei surpreendente como é que estamos sempre com a convicção da presença de Rebecca, ela vai-se tornando a personagem principal do livro e isso é fenomenal, pois é alguém que já faleceu mas que continua a exercer uma imensa influência em tudo e todos. M-am gândit cât de uimitor este că suntem mereu convinşi  de prezența Rebeccăi.Ea devine personajul principal din carte și este fenomenală, așa cum este cineva care a murit, dar continuă să exercite o influență enormă asupra tuturor.
                Mi-a plăcut cum du Maurier  a scris această carte . Clara, concisa, sem grandes descrições, diria mesmo cinematográfica. Clar, concis, fără descrieri inutile. As descrições, sempre curtas, são belíssimas, deliciosamente poéticas. Descrierile  sunt întotdeauna scurte, superbe şi fermecător  de poetice . A forma como a autora vai criando os dilemas, as desconfianças, os receios, os pensamentos obsessivos paranóicos de Mrs. De Winter, é excepcional. Modul în care autorul va crea dileme, suspiciuni, temeri şi gânduri obsesiv paranoice ale celei de a doamnei de Winter, este exceptional.
             În multe feluri, Rebecca amintește  de  romanele  surorilor  Emily și Charlotte Brontë, " La răscruce de vânturi " și "Jane Eyre". Atmosfera  plina de ură amintește de atmosfera din    "La răscruce de vânturi" și lupta furioasă  dintre cele două familii. 
Manderley, cu atmosfera misterioasă, prevestitoare de furtună seamăna foarte mult cu conacul Thornfield din  "La răscruce de vânturi" .  Prin comportamentul rece,  Maximillian de Winter é demasiado semelhante ao sr. Maximillian de Winter este al doilea Edward  Rochester și chiar tânăra naratoare din "Rebecca" are conotații puternice din Jane Eyre în sine. Jack Favell, o desconfiado e sarcástico primo de Rebecca faz lembrar Heathcliff do “Monte dos Vendavais” e, finalmente, a personagem de Rebecca, a misteriosa e enigmática Rebecca é quase uma cópia da também enigmática louca que vive no sótão da mansão em “Jane Eyre” e, note-se, até o parentesco é igual. Jack Favell, vărul suspect și sarcastic  al Rebeccăi amintește de Heathcliff din"La răscruce de vânturi ", și în cele din urmă personajul  Rebecca, o Rebecca misterioasă și enigmatică, este aproape o copie a enigmatică  a  nebunei  care trăiește în podul conacului în "Jane Eyre ".
Nesta medida, já há bastante tempo pretendia envolver-me nesta le               Rebecca este unul dintre romanele cele mai impresionante ale secolului al XX-lea. Eu încă mă întreb dacă  Daphne du Maurier ar  fi putut  inventa o lume  mai complexă și mai tulbure decât cea de la  Manderley. Rebecca este un roman, în care atmosfera  este mai grea și mai înfricoșătoare decât  în orice alt roman al ei .Nu se poate descrie sentimentul pe care l-am avut  citind acest roman, ca şi cum  o greutate îmi apăsa pieptul, un pic mai mult de fiecare dată, până aproape am simţit că mă sufocam .
             Mi-a fost  ușor să mă  strecor în pielea tinerei naratoare, naive și lipsită de experiență  şi să o urmez  în acest regat mare numit Manderley, locul unde  basmul se  transforma într-un coșmar. Au fur et à mesure du récit, la jeune fille gagne en maturité. Pe măsură ce  narațiunea progreseaza, fata se maturizează. Elle ne se laisse plus hanter par des illusions. Ea nu mai este bântuită de  iluzii. Elle fait face au réel avec une force de caractère qui étonne son mari, lui-même tenté de s'effondrer devant les évènements.Dă dovadă de o tărie de caracter îl  surprinde chiar şi pe soţul ei .
            Doamna Danvers m-a făcut să mă cutremur. Acest personaj  atât de întunecat, apare ca o fantomă, de nicaieri şi bântuie aripa de vest  de la Manderley, unde a locuit prima d-na de Winter.Surge nas sombras de forma inesperada mas propositada para intimidar a nova senhora da casa, faz tudo para demonstrar que ela não está à altura de Rebecca, desde humilhações públicas a queixas a Mr. De Winter.Atitudine menajerei față de noua doamna de Winter  este rece, plină de animozitate și care  uneori se apropie de nebunie. Ea o consideră pe  noua soție a domnului de Winter o uzurpatoare, cu mult sub Rebecca și care nu are nimic de-a face cu Manderley.
"Sunt mulţumită că nu poţi simţi de două ori frigurile celei dintâi iubiri."
 
Concluzia Accepta invitația lansată de  Daphne du Maurier. Permita que o oceano e as páginas deste livro lhe sussurrem, suavemente, o nome de Rebecca. Permite paginilor din această carte  să îţi șoptească încet, numele de Rebecca. Não creio que haja outra personagem famosa da literatura com esse nome - assim como há uma única Julieta, um único Heathcliff e uma única Capitu, há uma única Rebecca. Nu cred că există un alt personaj celebru din literatura de specialitate cu acest nume - la fel cum există o singură  Julieta și un singur Heathcliff, există doar o singură Rebecca. Não há como fazer confusão. Nu există nici o modalitate de confuzie. Não há como esquecer-se dela. Nu există nici o modalitate de a  o uita.


2 comentarii:

  1. Mi-a plăcut cartea, despre care vreau să scriu. Mi-a plăcut şi filmul pe care Alfred Hitchcock l-a regizat. El a fost unul dintre cei care au apreciat cărţile lui Daphne Du Maurier. A ecranizat trei dintre ele. Celelalte două sunt Păsările si Jamaica Inn. Oricât de mare regizor ar fi Hitchcock, oricât de bine ar fi jucat Joan Fontaine şi Laurance Olivier, preferata mea este în continuare cartea. Atmosfera este asemănătoare celei din Jane Eyre, încărcată de mister, cum bine scriai. O recomandare călduroasă şi din partea mea, dacă mai era nevoie :)

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Imi place foarte mult Daphne du Mauriei dar pentru a ma cufunda complet in cartile ei am nevoie de o anumita stare de spirit. Am vazut si eu filmele care mi-au placut foarte mult! Datorita filmului Pasarile pe care l-am vazut in copilarie si care m-a impresionat mult am inceput sa citesc aceasta autoare.

      Ștergere